
April 7, 1975 

Opinion No. 75- 155 

Mr. Robert E. Davis, Attorney 
Kansas State Board of Pharmacy 
P.O. Box 6150, Argentine Station 
Kansas City, Kansas 66106 

Dear Mr. Davis: 

As counsel for the State Board of Pharmacy, you inquire concerning 
the interpretation of that portion of K.S.A. 65-4116(d), which 
states thus: 

"Evidence of abuse as determined by the board relating 
to a person licensed by the state board of healing 
arts shall be submitted to the state board of healing 
arts and the attorney general within sixty (60) days. 
The state board of healing arts shall, within sixty 
(60) days, make findings of fact and take such action 
against such person as it deems necessary. All findings 
of fact and any action taken shall be reported by the 
state board of healing arts to the board of pharmacy 
and the attorney general . . ." 

The question is posed whether 

"the State Board of Pharmacy . . . has sixty (60) days 
from discovery of the evidence or sixty (60) days from 
the date it determines that there is abuse to submit this 
information to the Kansas State Board of Healing Arts." 

It is the "[e]vidence of abuse as determined by the board" which 
must be submitted to the Board of Healing Arts "within sixty (60) 
days." In our view, this sixty (60) day period commences to run not 
from the initial discovery of the evidence, but from the date on 
which the Board of Pharmacy formally considers the evidence and de-
termines that there is abuse. Within sixty (60) days from that date, 
the information underlying that determination must be submitted to 
the State Board of Healing Arts. 



A further question arises concerning the time within which the 
Board of Healing Arts must act thereon. After the information 
of abuse, as determined by the Board of Pharmacy, is submitted 
by that Board to the Board of Healing Arts, the latter board must 
"within sixty (60) days, make findings of fact and take such ac-
tion . . . as it deems necessary." What is required of the Board 
of Healing Arts during this period, and indeed, when the sixty (60) 
day period commences to run, must be determined within the es-
tablished statutory framework within which the Board exercises its 
disciplinary and regulatory powers over proceeding to suspend or 
revoke a license is put in motion by a direction from the Commission 
to the Attorney General, a county attorney, or its regularly em-
ployed attorney, to prepare and file a petition for such action, 
the petition to be filed with the secretary of the Board. The 
petition must state the charges "with reasonable definiteness." 
When the petition is presented to the secretary of the Board, that 
officer must make an order fixing the time and place for the hearing. 

The requirement that the Board of Healing Arts "make findings of 
fact and take such action against such person as it deems necessary" 
within the sixty (60) day period described above does not, in our 
opinion, and cannot practicably be construed to mandate the Board 
of Healing Arts to file a petition and commence and conclude a for-
mal statutory proceeding to suspend or revoke the license of the 
practitioner involved, within the sixty (60) day period in every 
instance. Manifestly, every allegation of abuse may not justify 
or warrant a formal disciplinary proceeding. Surely, more definite 
and supportive language in K.S.A. 65-4116(d) is necessary to de-
prive the Board of its inherent proceeding. Assuming that something 
less is required, the statute furnishes little helpful guide as to 
precisely what. Findings of fact are required; however, it is not 
clear whether these findings are to be made after an adversary pro-
ceeding, extra-statutory in nature and for purposes other than to 
suspend or revoke, or whether these "findings of fact" may be in 
the nature of a preliminary and informal determination following 
which further proceedings may or may not be begun. A practical re-
solution of the ambiguity in the statute would justify a construction 
of this language requiring only that within the sixty (60) day period 
after presentation to the Board of Healing Arts of evidence of abuse, 
that a sub-committee of the Board, duly appointed for that purpose, 
make further and informal inquiry into the evidence and allegations, 
and prepare for consideration by the Board tentative recommendations. 
If this sub-committee were to decide that a formal hearing was neces-
sary, then under the provisions of K.S.A. 65-2838, they could direct 
the Board's regularly employed attorney to file the petition. In 
fact, I would suggest that the attorney. regularly attend committee 
meetings in order to expedite matters. Completion of an inquiry by 
the. sub-committee and the filing of its report or petition with the 
executive secretary of the Board, within the sixty (60) day period, 



for consideration by the Board at its next meeting, which may 
be within or beyond the sixty (60) day limitation, would constitute 
substantial compliance with the provision, in our view. In the 
case where a petition has been filed, there would be the necessity 
of having a hearing within forty-five (45) days in compliance with 
K.S.A. 65-2842. 

Obviously, legislative clarification of this provision would be 
most helpful. If further questions arise concerning this matter, 
please feel free to call upon us. 

Yours very truly, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 

CTS/JRM/PAH/ksn 

cc: Mr. Bob Loughbom, Attorney 
State Board of Healing Arts 
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