
April 9, 1975 

Opinion No. 75- 154 

Mr. W. Keith Weltmer 
Secretary of Administration 
The Statehouse 
Topeka, Kansas 	66612 

Dear Mr. Weltmer: 

You have requested an opinion from this office concerning the 
following question: If a person is terminated on May 31, 1974, 
would the salary payment received by him on January 1, 1974, 
represent earnings from November 18, 1973, through December 17, 
1973, or would it represent earnings from December 1, 1973, through 
December 31, 1973? You indicate that this question is being raised 
because State employees who retired between January 1, 1974, and 
June 30, 1974, are faced with an earnings test applied by the 
Social Security Administration that compares wages reported on a 
1974 W-2 Form and the employees actual earnings for calendar year 
1974. 

The applicable statutory authority, K.S.A. 75-3172 provided in 
pertinent part at all times relevant hereto as follows: 

"(c) Except as otherwise provided by law, each  
officer and employee of a state agency shall be paid  
for the proportion of his annual salary earned for  
the period commencing on the eighteenth day of one  
month  and ending on the seventeenth day of the following 

 month, both such days inclusive, and as soon as practi-
cable after the end of each month. 

(d) For budget purposes each payment of annual 
salary shall be charged to appropriations for the fiscal 
year in which the last day of the pay period occurs. 

(e) Commencing with salary payments due on August 1, 
1973, the director of accounts and reports shall compute 
and make salary payments in accordance with this act. 
For employees of record on June 30, 1973, a full month's 



proportion of the employees' annual pay shall be 
paid for the monthly period ending on July 17, 1973, 
notwithstanding such period is shorter than the nor-
mal calendar month. Any employee who separates from 
state service during the period from July 1, 1973  
through June 30, 1974, shall have his terminal pay  
computed as though this section had not been amended 
by this act, but had remained in effect unchanged." 

[Emphasis added.] 

For the reader's future reference, the legislature amended K.S.A. 
75-3217 at Chapter 390, Section 22 of the 1974 Session Laws by de-
leting, in addition to other subsections, (e) through (c) above. 
Furthermore, the entire statute has now been transferred by the 
Revisor's Office effective July 1, 1974, and now appears in its 
entirety at K.S.A. 75-5515 (Supp. 1974). 

As the underlined portion of subsection (c) above indicates, the 
employee is paid that proportionate amount of his annual salary 
earned for the time period commencing on the eighteenth of one 
month and ending on the seventeenth of the subsequent month. The 
construction of this statutory language is not subject to any appar-
ent ambiguity. It is clear that irrespective of when the payroll 
warrant is actually issued, it still represents compensation for 
what he has . . ."earned for a period beginning on the eighteenth of 
one month and ending on the seventeenth of the following month . . . ." 

You inquire whether the underlined last sentence of former subsec-
tion (e) above may have altered this conclusion as it affects any 
employee who separates from state service during the period July 1, 
1973, through June 30, 1975. Insofar as these particular employees 
are concerned, the dates covered by their payroll period are to 
be determined according to the provisions of former K.S.A. 75-3172 
as it existed prior to its amendment by Senate Bill 576 as found at 
Chapter 349 of the 1973 Session Laws. That statute then provided 
in relevant part: 

"(c) Except as otherwise provided by law, each 
officer and employee of a state agency shall be paid 
for the proportion of his annual salary earned each 
month as of the end of such month and as soon as prac-
ticable after the end of each month." 

Under this statute, the payroll period would clearly be from the 
first to end of each month and the Compensation received would re-
present the income earned for that period. 



After consideration of all the above statutory provisions, it is 
the opinion of this office that the language of the last sentence 
to subsection (e) must be limited in application to computing the 
terminal pay of an individual who separates from state service be-
tween the specified dates. This language applies only to the com-
putation of the terminal pay due an employee who separates from 
state service. 

Therefore, it is the opinion of this office that the salary payment 
received by, an individual on January 1, 1974, who terminates his 
state employment on May 31, 1974, should be considered as earnings 
from November 18, 1973 to December 17, 1973. 

Yours very truly, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 

CTS/HW/ksn 
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