
March 24, 1975- 

Opinion No. 75-137 

Mr. Robert L. Pinet 
County Attorney 
Ottawa County Courthouse 
Ottawa, Kansas 	66067 

Dear Mr. Pinet: 

You have requested an opinion from this office concerning the 
following two (2) questions: 

(1) If an existing cemetery corporation has a permanent 
maintenance fund established in the amount of $10,000 
and then sells the cemetery itself to a second cemetery 
corporation, is it necessary for the second corporation 
to set up a separate $10,000 permanent maintenance fund? 

(2) Is there any violation and, if so, what are the penalties 
in the event the first corporation established the ceme-
tery prior to 1968 and has not ever established a mainte-
nance fund in the amount of $10,000, but in fact, has one 
of a much smaller amount? 

I shall assume that the contract of sale between the two (2) corpor-
ations provides that the existing permanent maintenance funds is to 
be transferred as an asset of the selling corporation. 

As to your first question, K.S.A. 17-1308 provides in pertinent part: 

"Provided, that before any such corporation shall have 
power to sell or convey lands, acquired from and after the 
effective date of this act for the purpose of establishing 
or making an addition to any cemetery, it shall place and 
maintain ten thousand dollars ($10,000) in the permanent 
maintenance fund established under the provisions of this 
act and an additional five hundred dollars ($500) for each 
acre of land, or fraction thereof, in excess of twenty (20) 



acres acquired for such purposes; said deposits, 
prerequisite to selling or conveying lands, shall 
not be required to exceed thirty-five thousand dol- 
lars ($35,000), but nothing herein shall be construed 
as affecting the requirements imposed on the permanent 
maintenance fund in K.S.A. 17-1311 and any amendments 
thereto: Provided further, That from and after July 1, 
1969, no such corporation shall have power to sell or 
convey lands, acquired prior to the effective date of 
this act for the purpose of establishing or making an 
addition to any cemetery, until it shall comply with the 
requirements hereinbefore imposed on the permanent main-
tenance fund for lands acquired from and after the effec-
tive date of this act, but such compliance shall be re-
quired only as to such lands used to establish or make 
an addition to a cemetery and shall not be required as 
to land previously set aside for cemetery purposes if  
such corporation is maintaining a permanent maintenance  
fund and such fund at that time contains not less than  

ten thousand dollars ($10,000). 
[Emphasis added.] 

The statute schematically divides cemetery realty into two (2) 
categories: land acquired before July 1, 1968, and that acquired 
after July 1, 1968. Under the first proviso, all cemeteries are 
prohibited from conveying any realty acquired after July 1, 1968, 
to either establish or make an addition to a cemetery until it 
sets up a permanent maintenance fund in compliance with the dollar 
amounts specified therein. Accordingly, there is nothing under the 
terms of this proviso which imposes the responsibility on the second 
purchasing corporation for establishing such a fund since the ac-
quisition is neither to establish nor make an addition to a cemetery. 
Accordingly, the purchasing corporation need not establish a second 
$10,000 permanent maintenance fund in addition to the one established 
by the first corporation. 

As to your second question, the second proviso states that: all 
corporations are prohibited after July 1, 1969, from conveying or 
selling any land, acquired before July 1, ,1968, and for the purposes 
specified above, until it complies with the requirements of the 
first proviso for all lands acquired after July 1, 1968. In other 
words, this portion of the second proviso merely limits the cor-
poration's power to convey pre-July 1, 1968 realty until it complies 
with the requirements of the fund for post-July 1, 1968 realty. 

The interpretation of the underlined section of the second proviso 
is critical for purposes of this question. This portion provides 
that compliance with the dollar requirements of the first proviso 
extends only to those lands acquired from and after July 1, 1968. 



The requirements of the first proviso are not imposed on land set 
aside prior to July 1, 1968 if the cemetery corporation is main-
taining a fund of not less than $10,000. Our interpretation of this 
final portion of the second proviso is that it exempts cemetery 
corporations acquiring land prior to July 1, 1968 from the $500 per 
acre addition to the permanent maintenance fund required under the 
first proviso for any acreage in excess of 20 acres. In other 
words, after July 1, 1969, every cemetery corporation is required 
to establish a permanent maintenance fund in accordance with K.S.A. 
17-1308. The only exception is cemetery corporations which acquired 
land in excess of 20 acres prior to July 1, 1968. In that case, the 
corporation is not responsible for the additional amounts specified 
for the excess acreage if it had an existing $10,000 permanent main-
tenance fund established. Stated differently, a cemetery corporation 
which has not established such a fund after July 1, 1969, is in 
violation of K.S.A. 17-1308. 

As to what are the potential penalties, K.S.A. 12-1312(d) provides 
in part: 

"Any cemetery corporation which shall refuse or 
neglect to establish or maintain a permanent maintenance 
fund in accordance with the requirements of this act 
for each cemetery owned by it for a period of ninety (90) 
days, after demand to do so is made upon it by the sec-
retary of state shall be deemed to have forfeited its 
franchise." 

A failure on the part of the selling corporation to establish a $10,000 
permanent maintenance fund may result in liability for the above. 

Very truly yours, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 

CTS/HW/ksn 
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