
March 25, 1975 

Opinion No. 75- 132 

Mr. C. F. Howe, Assistant Administrator 
Kansas State Department of Credit Unions 
234 Kansas Avenue 
Topeka, Kansas 66603 

Dear Mr. Howe: 

You have requested an opinion whether a credit union may purchase 
real property, not for its own use and occupancy and subsequently, 
thereafter, enter into a contract for the sale for that parti-
cular realty. 

The powers of investment of a credit union are set out in K.S.A. 
17-2204(3). That subsection provides: 

"It may invest, through its board of 
directors, in a central credit union, located 
in the state of Kansas and under the super-
vision of the administrator, in shares of any 
savings and loan association having its princi-
pal office located in the state of Kansas, in the 
bonds of the United States, or of any state 
thereof or of any municipality, the bonds of 
which municipality are legal investments for 
savings banks in the state of Kansas. It may 
deposit its funds in saving banks. The funds 
of the credit unions shall be used first, how-
ever, for loans to members in the way and manner 
hereinafter provided, and preference shall be 
given to the smaller loans in the event the 
available funds do not permit all loans which 
have passed the credit committee to be made." 



Further minor additions to this list are found at K.S.A. 17-2204a. 
Conspicuously absent from this list of permissible investments is 
real estate. The credit union industry is highly regulated under 
our statutes. All matters pertaining to the basic financial 
structure and organization of the credit union are set forth in 
K.S.A. 172201 et seq. Numerous other provisions exist for a 
close scrutiny by the state administrator relative to most financial 
transactions. K.S.A. 172206, 2216. In light of these facts, the 
argument that the above list of potential investments is not exclusive 
is inconsistent with the basic pattern and scheme of the credit 
union law. 

Furthermore, this conclusion is supported by the language of K.S.A. 
17-2226. This statute provides in pertinent part: 

"Credit unions may purchase real estate 
and improvements thereon for their use and 
occupancy." 

Construed in light of K.S.A. 17-2204(3), the conclusion is that a 
credit union may not invest in real estate except as provided in 
K.S.A. 17-2226. The rationale behind this result is derived from the 
long standing rule that statutes on the same subject are to be taken 
in parimateria. In other words, statutes on the same subject are to 
be taken in reference to one another. Applied to this matter, one 
statute provides a list of authorized investments. The second permits 
an exception in allowing a limited form of investment in realty. 
Taken together, the only possible conclusion is that excluded types 
of investment from the first statute may only be accomplished within 
the confines of the exception in the second statute. 

It should be noted that the very nature of the credit union business 
may require that occasionally, title to realty be taken at fore-
closure sales in order to protect an outstanding obligation. Nothing 
in this opinion should be construed as preventing a credit union 
from protecting its own interest by bidding at the foreclosure sale 
and thereafter entering into a contract of sale for the property. 

Therefore, it is the opinion of this office that a credit union may 
not invest in real property except as provided in K.S.A. 17-2226. 

Yours very truly, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 
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