
March 18, 1975 

Opinion No. 75-120 

Mr. Joseph G, Shalinsky 
Executive Secretary 
Kansas State Board of Pharmacy 
P. 0. Box 6150, Argentine Station 
Kansas City, Kansas 	66106 

Dear Mr. Shalinsky: 

You ask whether a drug, which is included in Schedule III as 
defined by K.S.A. 65-4109(c)(9) but has not been defined as a 
prescription drug by the Food and Drug Administration, may be 
dispensed without a prescription in light of K.S.A. 65-4123(c). 
In particular, you ask about a drug called Parepectolin. 

The requirement that certain drugs be dispensed only with a 
prescription is covered by K.S.A, 65-4123. The requirements 
are stated thus: 

(a) Except when dispensed by a practitioner, other 
than a pharmacy, to an ultimate user, no controlled sub-
stance in Schedule II may be dispensed without the written 
prescription of a practitioner. 

(b) In emergency situations, as defined by the rules 
and regulations of the board, Schedule II drugs may be dis-
pensed upon oral prescription of a practitioner reduced 
promptly to writing and filed by the pharmacy. Prescriptions 
shall be retained in conformity with the requirements of 
section 21 [65-4121]. No prescription for a Schedule II 
substance may be refilled. 

(c) Except when dispensed by a practitioner, other than 
a pharmacy, to an ultimate user, a controlled substance  in-
cluded in Schedule III or IV which is a prescription drug  
shall not be dispensed without a written or oral prescription  
of a practitioner. The prescription shall not be filled or 
refilled more than six (6) months after the date thereof or 
be refilled more than five (5) times, unless renewed by the 
practitioner, 



(d) A controlled substance included in Schedule V 
shall not be distributed or dispensed other than for a 
medical purpose. 

[Emphasis supplied.] 

Section (a) requires that all drugs included in Schedule II must be 
dispensed with a written prescription except in certain emergency 
situations as defined in section (b). 

Section .(c) is more ambiguous. It requires that a drug included in 
Schedules III and IV be dispensed only by prescription if it is a 
"prescription drug," At first, this appears to be a circular defi-
nition. However, an examination of the history of the legislation 
resolves the ambiguity. 

K.S.A. 65-4123 is part of the Uniform Controlled Substances Act 
adopted in Kansas in 1972. The Act was originally promulgated by 
the National Conference of Uniform State Laws in 1970 and was in-
tended to afford uniform regulation of those dealing in dangerous 
drugs throughout the United States. The Act provides for the regis-
tration and licensing of individuals and businesses who deal with 
certain narcotics which are listed on schedules and defined by the 
Act. It makes little or no attempt to deal with drugs as medicine. 
This left it to the states and federal government to accomplish 
through other legislation. 

Therefore, the text of the Uniform Controlled Substances Act as 
promulgated in 1970 stated the requirements for dispensing with a 
prescription thus; 

Except when dispensed directly by a practitioner 
other than a pharmacy, to an ultimate user, a controlled 
substance included in Schedule III or IV, which is a 
prescription drug as determined under [appropriate State  
or Federal statute], shall not be dispensed . . . 

Handbook of the National Conference  
of Commissioners on Uniform State Law  
and Proceedings of the Annual Confer- 
ence Meeting in Its Seventy-Ninth Year, 
(1970), p. 247. 

[Emphasis supplied.] 

Thus, the requirement for a prescription of a Schedule III drug is 
dependent on other state and federal laws. 

In Kansas, we have for the most part, left the regulation of medi-
cines to the Federal Food and Drug Administration. That federal 
agency has the authority to require certain drugs to be dispensed 



only with a prescription and to require that such drugs be labeled 
with the inscription, "Caution: Federal law prohibits dispensing 
without prescription." The agency makes the necessary designations 
under the authority of 21 U.S.C. § 353. In the absence of such de-
signations, Kansas has no alternate means of requiring a prescription 
other than that previously described. (K.S.A. 65-4123). 

Therefore, a drug which has been appropriately included on either 
Schedule III or IV as defined in K.S.A. 65-4109, but has not been 
designated by the F.D.A. as a prescription drug, may be dispensed 
in Kansas without a prescription. The drug, Parapectolin, that 
you refer to in your letter appears to be a drug of that type. 

Yours very truly, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 
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