
March 10, 1975 

Opinion No. 75-104 

Mr. Gaylord I. Maples 
Attorney at Law 
215 North Walnut 
Peabody, Kansas 66866 

Dear Mr. Maples: 

K.S.A. 82a-614, concerning the organization of a rural water 
district thereunder, prescribes in pertinent part thus: 

"A petition addressed to the board of 
county commissioners may be filed with the 
county clerk, praying for the incorporation 
of a district. Such petition shall be signed 
by at least fifty percent (50%) of the owners 
of land within the proposed district, or signed 
on behalf of the owners of land within the pro-
posed district when such petition is accom- 
panied by a request for petitioning signed by 
at least fifty percent (50%) of the owners 
of land within the proposed district." 

K.S.A. 82a-615 requires that a hearing be held upon the petition 
thus filed. The county commissioners must' fix a date for a hear-
ing thereon, and must 

"with the advice of the petitioners 	. . 
forthwith fix a time and place of landowners 
meeting, immediately after said hearing, for 
the purpose of electing directors, and shall 
with the advice of the petitioners forthwith 
fix a time and place within seven (7) days 
from the date of said hearing for a meeting 
of the landowners for the purpose of adopting 
bylaws for said district . . . ." 



It is the duty of the county clerk, at least seven days before the 
date fixed for said hearing, to "give by mail, written notice of 
said hearing and said landowners meetings, giving time and place  
to each of the petitioners  . . . ." [Emphasis supplied.] 

You inquire whether, when a petition is filed which is signed not 
by fifty percent of the owners of land within the proposed district, 
but by certain persons on behalf of those owners, and the petition 
is accompanied by a "request for petitioning" signed by the requisite 
number of owners, the county clerk is required to give notice not 
only to the petitioners, but to the signers of the "request for 
petitioning." In our opinion, notice is required to be given only 
to the signers of the petition. When a petition is signed by others 
on behalf of the landowners, and the petition is accompanied by a 
"request for petitioning," the petitioners are those acting pursuant 
to the request and as representatives of the requesting landowners. 
Such representatives are the sole signers of the petition proper, 
their representative status being supported by the "request for 
petitioning." In such an instance, it is the representatives, and 
not the persons requesting the petition, who are the signers of the 
petition who are entitled to the notice of hearing required to be 
furnished by the county clerk. 

Yours very truly, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 

CTS:JRM:kj 


	Page 1
	Page 2

