
February 27, 1975 

Opinion No. 75- 86 

Mr. Rodney L. Turner 
Assistant City Attorney 
Ninth Floor - Municipal Office Building 
One Civic Center Plaza 
Kansas City, Kansas 66101 

Dear Mr. Turner: 

We have your letter of February 18, concerning one portion of 
Opinion No. 75-34, and its applicability to Ordinance No. 53107. 

In that opinion, we considered the question whether, if a judgment 
for an award of money were entered against a county officer for 
acts performed either within or beyond the scope of his authority, 
it was the responsibility of the county to pay such a judgment 
or any part thereof. We stated categorically that because the 
judgment created only a personal liability on the part of the 
officer or employee, it would be an improper use of public funds 
to volunteer, as it were, payment of such a judgment from public 
funds. This statement may have been somewhat more categorical 
than is justified. 

You enclose a copy of Ordinance No. 53107, which authorizes the 
city in the discretion of the governing body to pay certain expenses 
of officers and employees of the city 

"that may be incurred by such person in 
connection with or resulting from any claim, 
action, suit or proceeding, civil, administrative 
or investigative, or threat thereof, or in 
connection with an appeal relating thereto, in 
which such person may become involved as a party 
or otherwise, by reason of being or having been 
an officer or employee of the city." 



Such expenses payable by the city under the ordinance may include 
payment of "judgments or amounts . . . in settlement by or on 
behalf of such person." In order to authorize payment of such 
expense, the governing body must find the following: 

1) That the claim, action or proceeding 
arose out of and in the line of duty or employ-
ment of such person by the city. 

2) That the officer or employee acted in 
good faith and had reasonable cause to believe 
that his conduct was lawful. 

3) That it would be in the interests of 
the city to authorize the payment of such 
expense." 

Upon reconsideration, we think that our earlier generalization, 
that a judgment against an officer or employee of the city may 
never be satisfied by the city out of public funds, was overbroad. 
A number of instances in which such payments have been upheld are 
cited at 3 McQuillin, Municipal Corporations, 12.137(3d ed.). One 
of the most apt statements of the justification for the rule 
permitting, although not requiring, such payments, is to be found 
at Roper v. Laurinburg, 90 N.C. 427 (1884), quoting from Sherman  
v. Carr, 8 R.I. 431, thus: 

"'Is it then one of the usual and ordinary 
expenses of a city to protect its officers, who, 
while exercising in good faith the functions of 
their office, have been found by the verdict of 
a jury to have exceeded the lawful powers of that 
office and to have trespassed upon the rights of a 
citizen? If the power to indemnify an officer 
under these circumstances does not rest in that 
body who appropriate the money for all the legiti-
mate duties of a municipality within its own 
province, the various executive officers of a city 
perform their duties at the peril of an individual 
responsibility for all their mistakes of law and of 
fact, however honest and intelligent they may be, 
and also at the peril of the possible mistakes of 
a jury naturally jealous of the rights of the 



citizen when brought in conflict with the 
exercise of official power. If the officer is 
thus responsible, he will naturally be too 
cautious, if not timid, in the exercise of his 
powers which must be frequently exercised for 
the protection of society, before and not after 
a thorough investigation of the case in which 
he is called upon to act. 

* 

We know of no case in which, while the officer 
continues to act in behalf of the community, 
and not in his own behalf, it is held that the 
community cannot indemnify him.'" 

In State ex rel. Crow v. City of St. Louis, 174 Mo. 125, 73 S.W. 
623 (1903), the court stated thus: 

"The true test in all such cases is, did the 
act done by the officer relate directly to a 
matter in which the city had an interest, or 
affect municipal rights or property, or the 
rights or property of the citizen, which the 
officer was charged with a duty to protect or 
defend? If it did, the city had a right to 
employ counsel to defend the officer, and to 
appropriate funds to pay a judgment rendered 
against the officer." 

Ordinance No. 53107 conforms fully to these settled principles, 
and although we have found no Kansas cases squarely in point, 
the foregoing represents a statement of settled law which would, 
it is our view, be followed in this jurisdiction. 

The same principles are applicable to the county, which, absent 
specific statutory authority therefor, make adequate provision 
for payment of such expenses in the exercise of the powers of 
local self-government granted by K.S.A. 19-101a. 

Accordingly, those statements contained in the last paragraph 
but one on page three of Opinion No. 75-34 are hereby withdrawn, 



the foregoing being, in our view, a correct statement of the 
governing principles. It should be noted that although payments 
of such judgments is not required, generally speaking, it is a 
permissible exercise of discretionary power. See, e.g., Roberts  
v. City of St. Louis, 242 S.W.2d 293 (1951). 

We appreciate your writing, and calling this question to our 
attention. 

Yours very truly, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 

CTS:JRM:kj 

cc: Thomas Lysaught 
Wyandotte County Counselor 
511 Huron Building 
Kansas City, Kansas 66101 
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