
February 25, 1975 

Opinion No. 75- 78 

The Honorable J. Santford Duncan 
State Representative 
3rd Floor - State Capitol Building 
Topeka, Kansas 66612 

The Honorable Marian K. Reynolds 
State Representative 
3rd Floor - State Capitol Building 
Topeka, Kansas 66612 

Dear Representatives Duncan and Reynolds: 

You inquire, first whether 1975 House Bill No. 2090 is "in 
conflict with any provisions of the Motor Carriers Act." This 
bill proposes to amend K.S.A. 1974 Supp. 72-8302, concerning 
school buses, and specifically subsection (b) thereof, to 
provide thus: 

"Any board of education may, pursuant 
to rules or regulations adopted by it, provide 
by contract with the governing body of any 
township, city, or county for transportation 
of senior citizen groups or organizations, or 
with any nonprofit organization or association 
for transportation of persons who are members 
of, or are sponsored by, such organization or 
association in district-owned or leased school 
buses when not in use for school purposes." 

K.S.A. 66-1,108(h) states thus: 

"The term 'contract motor carrier of 
passengers' when used in this act shall mean 
any person engaged in the transportation 



by motor vehicle of persons for hire and 
not included in the term 'public motor carrier 
of passengers' as hereinbefore defined." 

Under K.S.A. 66-1,109, this act does not apply to certain operations 
and vehicles, in pertinent part as follows: 

"(e) (1) the transportation of children 
to and from school, or (2) to motor vehicles 
owned by schools, colleges and universities, 
religious or charitable organizations and 
institutions, or governmental agencies, when 
used to convey students, inmates, employees, 
athletic teams, orchestras, bands, etc.; 

* 	 * 

(j) motor vehicles owned and operated 
by the United States, the District of Columbia, 
or any state, or any municipality, or any other 
political subdivision of this state, . . . ." 

Thus, buses owned and operated by unified school districts in the 
State of Kansas are exempt from the motor carrier act. Those 
buses leased by unified school districts but not owned by them, and 
those buses owned and operated by contractors with unified school 
districts to transport students, are exempt when used to provide 
"transportation of children to and from school." When used to 
provide transportation for volunteer or other nonprofit associations 
or organizations, buses which are leased by the district but not 
owned by it, and buses owned by contractors operating under contract 
with the district, may no longer be exempt from the provisions of 
the motor carrier act. The interpretation and administration of 
that act rests, of course, with the Kansas Corporation Commission, 
and we shall not presume to anticipate its judgment in this matter. 
However, there exists a serious question that buses which are not 
district-owned and which are used for the additional transportation 
purposes authorized by 1975 House Bill No. 2090 would become 
subject to registration and the permit requirements of K.S.A. 
66-1,115. This does not suggest, of course, that there is any 



"conflict" between the bill and the motor carrier act; it does 
suggest only that buses not heretofore subject to the act may 
become subject to its requirements if used to provide the additional 
transportation services authorized by K.S.A. 1974 Supp. 72-8302 
as proposed to be amended by the bill. 

You inquire, secondly, whether there is a "conflict between this 
bill and any regulations concerning markings, lightings, and 
safety equipment on school busses." Extensive regulations govern-
ing school bus transportation are found at K.A.R. 36-13-1 et seq 
The scope of these regulations is defined by K.A.R. 36-13-15: 

"These regulations shall be applicable  
to the transportation of pupils by bus to  
and from all public schools and school  
activities within this state whether said 
school buses be owned and operated by the 
school district, or be privately owned 
and operated under contract with any school 
district in the state." [Emphasis supplied.] 

By their own terms, these regulations are not applicable to the 
transportation of others than pupils. 

Yours very truly, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 
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