
February 13, 1975 

Opinion No. 75-61 

Mr. Jay Don Reynolds 
Gray County Attorney 
105 Main 
Cimarron, Kansas 67835 

Dear Mr. Reynolds: 

You advise that you are presently county attorney of Gray 
County, Kansas. In addition, you are also the appointed 
municipal judge in the City of Scott City, Kansas, located 
in Scott County, and the municipal judge of the City of 
Bucklin, Kansas, located in Ford County. Although Ford and 
Gray counties are in the same judicial district, the 16th, 
Scott County is in the 25th judicial district. The Municipal 
Court of Scott City convenes four times a month on Wednesday 
night, disposing of approximately 500 cases per year, while 
the Municipal Court of Bucklin, which convenes only once a 
month, disposes of approximately 50 to 100 annually. 

K.S.A. 19-705 provides that no "county attorney while in office 
[shall] be eligible to or hold any judicial or other county 
office whatsoever." You inquire whether this provision prohibits 
you from serving as municipal judge in a county other than 
Gray, which you serve as county attorney. All judicial offices 
are not, of course county offices. District judges and municipal 
judges are, for example, not county offices, although county 
judges, probate and juvenile judges in many counties may be so 
construed. 

The language of the statutory disqualification may be construed 
to forbid only the holding of any judicial office which is a 
county office or any other county office, or it may be construed 
more broadly to forbid the holding of any judicial office whatever, 
as well as any county office other than that of county attorney. 



Stated otherwise, in view of the phrase "other county office," 
the question is whether those judicial offices to which the 
section applies are only those other judicial offices which are 
county offices, or any judicial office whatever. 

In our view, the phrase "judicial office" must be deemed to 
include not only those judicial offices which are county offices, 
but any judicial office whatever. This provision was originally 
enacted in ch. 25, L. 1868. Even at that early date, district 
judges, e.g., were not deemed county offices. It was surely the 
intent of the Legislature, in accordance with the express language 
adopted, however, to prohibit the county attorney from serving in 
any judicial post, including that of district judge as well as any 
other judicial office whether located within or without the county 
in which the county attorney served. Accordingly, it is our 
opinion that K.S.A. 19-705 prohibits the county attorney while in 
office from serving in any judicial office whatever, whether 
located in or out of the county which he serves as county attorney. 

Yours very truly, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 
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