
January 27, 1975 

Opinion No. 75- 28 

Mr. Leonard McAnarney 
Lyndon, 
Kansas 66451 

Dear Mr. McAnarney: 

In regard to your letter of January 13, 1975, concerning the 
validity of a city ordinance establishing a speed limitation on 
a state or federal highway connecting link, K.S.A. 68-4066 provides 
in pertinent part: 

"The state highway commission may 
incorporate into the state highway 
system as state highways and part of 
the state highway system certain 
existing or proposed streets, roads 
or highways, or any portion thereof, 
which constitute or will constitute 
city connecting links in the state 
highway system and which lie within 
the corporate limits of a city and which 
have heretofore been or which hereafter 
shall be designated as connecting links 
in the state highway system by said 
commission. After such incorporation 
all right, title and interest in and 
to said streets, roads or highways held 
by the city and county shall be vested in 
the state of Kansas." 

Similarly, K.S.A. 68-412 states 

"After the state highway commission shall 
deem it advisable for the proper completion 



of the state highway system to designate 
any city street as a connecting link in 
the state highway system, it may assist 
said city on the state highway system in the 
construction, improvement and reconstruction 
of said streets as hereinafter set out." 

Irrespective of the manner in which the city street is designated 
as a connecting link, K.S.A. 68-406c (Supp. 1974) refers the 
determination of all speed limits on such roads or streets to the 
provisions of K.S.A. 8-1559 and 8-1560. The former provides in 
part: 

"Whenever the commission shall determine 
upon the basis of an engineering and 
traffic investigation that any maximum speed 
hereinbefore set forth is greater or less than 
is reasonable or safe under the conditions 
found to exist at any intersection or other 
place or upon any part of the state highway 
system, or upon any city street which is a 
state highway connecting link, the commission 
may determine and declare a reasonable and 
safe maximum limit thereat, which shall be 
effective when appropriate signs giving notice 
thereof are erected." 

Further, the latter statute states: 

"(d) Any alternation of maximum limits 
on state highways or extensions thereof 
in a municipality by local authorities 
shall not be effective until such 
alteration has been approved by the state 
highway commission." 

Accordingly, this office concurs in the opinion that the 
alteration of a speed limit on a connecting link which is 
part of the state highway system requires the prior approval 



of the State Highway Commission before any such change 
is effective. 

Yours very truly, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 
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