
November 26, 1974 

Opinion No. 74- 378 

Mr. Robert D. Loughbom, Attorney 
Board of Healing Arts 
292 New Brotherhood Building 
Kansas City, Kansas 66101 

Dear Mr. Loughbom: 

As counsel for the Kansas State Board of Healing Arts, 
you inquire whether any person may engage in the practice 
of acupuncture other than those authorized to do so pursuant 
to ch. 246, L. 1974. 

Section 1(a) of that act states thus: 

"The state board of healing arts is hereby 
authorized and directed to make a study of the 
subject and practice of acupuncture. This study 
shall include the initiation and supervision of 
experiments involving the practical application 
of acupuncture." 

Section 1(c) states as follows: 

"The state board of healing arts is hereby 
empowered to authorize qualified persons to engage 
in the practice of acupuncture for experimental 
purposes as a part of this study. Persons so 
authorized shall be deemed to be licensed to en-
gage in a branch of the healing arts while they 
are engaged in experiments under this section, 
and, notwithstanding any provision of the laws 
of this state or of the rules and regulations 
adopted thereunder to the contrary, such persons 
shall not be subject to any civil or criminal 
penalty while so engaged on the ground that they 
are not duly licensed under the Kansas healing 
arts act." 



As you are aware, Attorney General John Anderson, Jr., in 
an opinion to which we adhere, concluded that the penetra-
tion of tissue of a living human body by a needle inserted 
to withdraw blood for diagnostic purposes by a practitioner 
of the healing arts, constitutes surgery, and as such, is 
restricted to only those practitioners who by virtue of the 
licensure with the Board of Healing Arts are lawfully 
empowered to perform surgery. 

Acupuncture is defined by section 1(b) of the enactment 
in question, as follows: 

"For purposes of this section, 'acupuncture' means 
the insertion of needles into the human body by piercing 
the skin of the body, for the purpose of controlling 
and regulating the flow and balance of energy in the 
body." 

Under section 1(c) above, the Board may authorize "qualified 
persons" to engage in the practice of acupuncture for 
experimental purposes as a part of the study authorized and 
directed by the enactment. Under this subsection, such 
"qualified persons" may include persons other than those 
who by virtue of their licensure by the State Board of Healing 
Arts would be permitted to perform surgery. 

Prior to the passage of 1974 Senate Bill 936, the 
practice of acupuncture was a lawful mode or method of 
treatments, available to licensed physicians and surgeons, 
including osteopathic physicians and surgeons in the State 
of Kansas. Nothing in this enactment suggest an intention 
to forbid any mode of treatment which the practitioner deems 
proper and which is within the lawful scope of the branch 
of the healing arts for which the practitioner is licensed. 
Acupuncture is, under the view followed by this office, a 
surgical mode of treatment, which any practitioner licensed 
to perform surgery in the State of Kansas might lawfully 
utilize, absent a statutory provision which forbids it. 
Section 1(c), above, empowers the Board of Healing Arts to 
authorize "qualified persons to engage in the practice of 
acupuncture for experimental purposes as a part of this 
study." [Emphasis supplied.] Thus, the Board is free to empower 
"qualified persons" to engage in the practice of acupuncture 
only "for experimental purposes" and "as a part of" the study 
authorized by this 1974 legislation. Licensed physicians and 



surgeons remain empowered, by virtue of their licensure as such, 
to continue to practice acupuncture, not, of course, as a part 
of the study, but merely as a mode of treatment followed and 
applied in the treatment of patients in the course of their 
practice. 

Thus, in our opinion, those who are lawfully authorized 
to practice acupuncture in the State of Kansas include, first, 
those persons authorized to do so pursuant to ch. 246, L. 
1974, and secondly, those persons who are licensed physicians 
and surgeons authorized thereby to perform surgery. 

Yours very truly, 

VERN MILLER 
Attorney General 
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