
November 25, 1974 

Opinion No. 74- 373 

Mr. John E. Bremer, Attorney 
Medicalodges, Inc. 
P.0. Box 574 
Coffeyville, Kansas 67337 

Dear Mr. Bremer: 

You inquire concerning the application of K.S.A. 9-1402 
and 9-1603 to the investment of certain industrial revenue 
bond proceeds. The investment of the proceeds in question 
is governed by two agreements, the first being one pro- 
hibiting disbursements until resolution of a zoning question, 
and the second being found in Ordinance No. 1199 of the City 
of Gardner, to take effect upon resolution of the zoning 
question. 

The first agreement permits investment of funds in 
certificates of deposit "secured in the same manner as 
required by statute for the deposit of city funds...." 
Section 13 of the ordinance also permits investment of funds 
in certificates of deposit, but is silent as to any security 
or pledging requirement. You advise that while the first 
agreement has been in force, funds have been invested in 
a certificate of deposit secured by a pledge of government 
securities in an amount equal to 100% of the amount of the 
certificate, this pledge being given at the request of 
the fiscal agent-trustee, a Kansas banking corporation. 

You advise that the first agreement is about to 
expire, and that a question has been raised as to what 
pledge of security the trustee is required to obtain if 
the funds are again invested in certificates of deposit. 
The fiscal agent-trustee contends, you state, that bank 
examiners require a 100% pledge of security. The lessee 
of the building to be built with the bond proceeds contends 
that the applicable pledging requirements are those set 
out in K.S.A. 9-1402, and that the only statutory require-
ment of 100% which is arguably applicable is that in 
K.S.A. 9-1603 which applies only when and as the funds are 
invested in certificates of deposit of the trustee bank. 



K.S.A. 9-1402 states in pertinent part: 

"Before any deposit of public moneys or funds 
shall be made by any municipal or quasi-municipal 
corporation with any state or national bank or trust 
company, such municipal or quasi-municipal corporation 
shall obtain security for such deposit in one of the 
following manners. 

* 
"Any state or national bank or trust company may 

deposit and maintain for the benefit of the governing 
body of the municipal or quasi-municipal corporation 
in the manner as hereinafter provided in this act 
securities in the amount of seventy percent of the 
total deposits at any given time...." 

It goes on to provide that bonds issued under K.S.A. 12 .-1740 
through 12-1749 may not be used to secure such deposits. 
K.S.A. 9-1603 states in pertinent part thus: 

"As soon as any bank shall exercise any trust 
authority it shall segregate all assets held in any 
fiduciary capacity.... Funds held by such bank in trust 
less the amount of insurance carried in the federal 
deposit insurance corporation shall be carried in a 
separate account and shall not be used by the bank 
in the trust department, United States bonds or 
other securities approved by the commissioner in an 
equal sum." 

This provision applies only, as the prospective lessee 
contends, to the pledging requirement for funds invested 
in certificates of deposit of the trustee bank itself. If 
funds are placed with another depository, as through invest-
ment in a certificate of deposit issued by other than the 
trustee bank, we find no basis for any greater pledging 
requirement than the seventy percent set forth by. K.S.A. 
9-K.S.A. 9-1402, supra.  

Yours very truly, 

VERN MILLER 
Attorney General 

VM:JRM:tp 
cc: 	Carl O'Leary, State Bank Commissioner 
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