
November , 1974 

Opinion No. 74- 353 

Mr. Henri Fournier 
Executive Director 
State Board of Cosmetology 
630 Kansas Avenue 
Topeka, Kansas 66603 

Dear Mr. Fournier: 

You inquire concerning the licensure of beauty shops 
within hospitals, nursing homes and rest homes. 

K.S.A. 39-938 states thus: 

"Adult care homes shall comply with all the 
lawfully established requirements and rules and 
regulations of the state board of health and the 
state fire marshal, and any other agency of govern-
ment so far as pertinent and applicable to adult 
care homes, their buildings, operators, staffs, 
facilities, maintenance, operation, conduct, and 
the care and treatment of residents: Provided, 
That the administrative rules and regulations of 
the state board of cosmetology shall not apply 
to adult, care homes." [Emphasis supplied.] 

You advise that at the present time, the State Board of 
Cosmetology has licensed many beauty shops within nursing 
homes and care homes. In the past, privileges were granted 
for a licensed beauty shop in such places to serve patients 
and residents, staff and visitors. If a care home requested 
a beauty shop license, and complied with the rules and 
regulations pertaining to beauty shops, a license was issued 
and the shop inspected regularly. Since the issuance of 
Opinion no. 70-65-2 by Attorney General Kent Frizzel, in 1970, 
you advise that the Board has permitted a licensed cosmetologist 
to go to any hospital, nursing home or rest home, and to 
provide hair care services to patients and residents only. 



The opinion of Attorney General Frizzel to which you refer 
expressly sets out only three conclusions: first, that because 
K.S.A. 65-1904(a) permits a licensed beauty shop to be conducted 
on "premises" only, a mobile home or similar portable unit 
could not be licensed as a beauty shop; secondly, that cosmeto-
logy laws relating generally to "beautifying processes on 
persons" have no application to services performed on dead 
bodies at mortuaries, and therefore, cosmetologists may 
legally perform services on decedents at mortuaries; thirdly, 
that licensed nurses may perform the services of a cosmetologist 
in hospitals. 

For some inscrutable reason, this opinion was thought to 
inhibit licensure of beauty shops on the premises of hospitals 
and nursing homes. The opinion does not deal, even tangentially, 
with this subject, and the inferences drawn therefrom are 
totally unsupported by its express conclusion. 

Nonetheless, the Legislature responded to this apparently 
contrived controversy in 1972 by adding the underscored proviso 
to K.S.A. 39-738, supra. Licensure of beauty shops is governed 
by K.S.A. 65-1904a, which provides in pertinent part thus: 

"Any licensed cosmetologist or person desiring to 
establish a beauty shop shall make application, on a 
form provided, to the state board of cosmetology, 
accompanied by a shop license fee of fifteen dollars 
($15). Upon the filing of such application, the board 
shall inspect the equipment as to safety and sanitary 
condition of the premises and if said equipment and 
sanitary condition of the premises are found to 
comply with the sanitary regulations of the state 
board of health and the regulations of the state 
board of cosmetology, the board shall issue a 
certificate of registration...." 

Under this statute, the Board remains empowered to license 
beauty shops, wherever located. Under K.S.A. 39-738, only its 
administrative rules and regulations are inapplicable to 
adult care homes, and presumably, to all facilities located 
on premises which are licensed as part of an adult care home. 
Thus, the Board is placed in the dilemma of being required 
to license beauty shops, even those located in adult care homes, 
but unable to enforce its own rules and regulations in such 
licensed shops. The Board remains obliged, of course, to 



inspect the equipment as to safety, and the sanitary condition 
of the premises, to determine if they comply with sanitary 
regulations of the State Board of Health, and its successor, 
the Department of Health and Environment. The Board is, by 
virtue of K.S.A. 39-738, however, unable to enforce its own 
administrative rules and regulations on such licensed shops, in

 Of or the licensed premises of an adult care 
'___at _ern Ls defined by -  K.S.A. 39•923. 

The direction of the proviso to K.S.A. 39-938 is relatively 
unambiguous: 

"That the administrative rules and regulations of the 
state board of cosmetology and of the board of barber 
examiners shall not apply to adult care homes." 

In our view, this proviso excepts any facility or service on 
the licensed premises of an adult care home from the administra-
tive rules and regulations of the State Board of Cosmetology. 
The Board is free to continue to license beauty shops on such 
premises, if consistent with the laws and rules and regulations 
of the agency responsible for licensing such homes. It is not 
free, however, to enforce its own rules and regulations in such 
beauty shops located on the licensed premises of an adult care 
home, although it must continue to enforce the sanitary rules 
and regulations of the Department of Health and Environment in 
such shops. 

You inquire, secondly, whether a licensed beauty shop 
located in an adult care center may care for the hair of nurses 
and other staff and visitors, in addition to providing such 
services to patients and residents. There is no statutory basis 
for such a restriction, and by virtue of the proviso of K.S.A. 
39-738, the Board of Cosmetology is not free to enforce such 
a restriction in such shops. 

This is an obviously undesirable situation. The Board 
of Cosmetology is placed in the position of being required 
to license certain beauty shops in which it is not free to enforce 
its administrative rules and regulations. The matter deserves 
consideration with a view to remedial legislation. 

Yours very truly, 

VERN MILLER 
Attorney General 
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