
October 11, 1974 

Opinion No. 74- 338 

Charles E. Sims 
State Librarian 
Kansas State Library 
535 Kansas, 4th Floor 
Topeka, Kansas 66612 

Dear Mr. Sims: 

Section 1, ch. 382, L. 1974, provides in pertinent part 
concerning the distribution of monies in the grant-in-aid to 
libraries fund: 

"The total amount in the fund shall be 
distributed two-thirds to the local public 
libraries on the basis that the population 
of each of the local districts bears to 
the total population of all local public 
library districts in Kansas ...." 

Section 2(a), ch. 381, L. 1974, states thus: 

"'Local public libraries' means Kansas 
libraries operating under the provisions 
of K.S.A. 12-1215 to 12-1248 inclusive, 
and acts amendatory thereof and supple-
mental thereto ...." 

You inquire concerning the meaning of the phrase "total 
population residing within its 'district." The "district" 
comprises the territorial jurisdiction of the governing body 
or bodies under whose authority the library is organized. E.g., 
under K.S.A. 12-1218 et seq., a "municipality," meaning either 
a county, township or city, may establish and maintain a library. 
In such an instance, the 'district" is the territorial jurisdiction 
of the "municipality." When a regional library has been organized 
under K.S.A. 12-1231, the "district" shall comprise the territorial 
jurisdiction of the cooperating bodies. 



K.S.A. 12-1230 states thus: 

"The governing body of any municipality 
not maintaining a library may contract 
with any library for the furnishing of 
library service to such municipality, 
and to pay the costs of such library 
service the municipality is hereby 
authorized to levy a tax in the amount 
authorized to be levied by such municipal-
ity for the establishment and maintenance 
of a library." 

You inquire whether, for example, if a city library receives 
funds from the county commission but a county library has not 
been legally established, the city's "district" population 
becomes that of the county. In our opinion it does not. In 
such an instance, the library was established under the authority 
of the city, the board constitutes a body corporate and politic 
under K.S.A. 12-1223, and the area taxed by the governing body 
for the support of the library remains the area of the city. A 
contract for library services does not in and of itself enlarge 
the size of the library district, but is merely that, a contract 
for services. In our opinion, the population of the contracting 
municipality, which has no library or library district of its own, 
may not for the purposes of distribution under chs. 381 and 382, 
L. 1974, be deemed to included within the population of a lawfully 
organized and constituted library district, merely by virtue of a 
contract for library services. 

Yours very truly 

VERN MILLER 
Attorney General 
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