
September 13, 1974 

Opinion No. 74- 316 

Dr. C. Taylor Whittier, 
Commissioner of Education 
Kansas State Department of Education 
120 East 10th Street 
Topeka, Kansas 66612 

Dear Commissioner Whittier: 

You inquire concerning the amount which unified school 
districts are authorized to pay for transportation of students 
pursuant to K.S.A. 1973 Supp. 72-8304, which provides in 
pertinent part thus: 

"In those cases where it is impracticable to reach 
a student's residence by the prescribed transportation 
route, and where such residence is more than one mile 
by road from the prescribed route; and in those cases 
where it is impracticable to schedule a school bus for 
the transportation of a student; the board of education 
may contract for the transportation of such student to 
the regular prescribed school route or to the school 
building. Such contracts shall provide for the payment 
of mileage at a rate not to exceed the rate specified 
in K.S.A. 1972 Supp. 75-3202 and any amendments thereto 
for each mile actually traveled;...." 

Section 1 of ch. 385, L. 1974, amending K.S.A. 1973 Supp. 
75-3203, states in pertinent part as follows: 

"Whenever in the statutes of the state of Kansas 
any mileage is allowed to any public official of the 
state or any of the municipal subdivisions therof, or 
to .... other persons, the rate thereof shall be in 
the amount fixed and established by the secretary of 
administration for each mile actually and necessarily 
traveled, .... and wherever in any statute a rate 
higher or lower than the amount so fixed per mile is 
now fixed, the same shall be reduced or increased 
to the amount fixed per mile as herein provided for .... 
Provided, The governing body of any county, city or 
school district may prescribe a rate lower than that 
provided in this section as to Officers and employees 
of such county, city or school district ...." 



The Secretary of Administration has fixed the mileage rate 
hereunder at 13 cents per mile. 

The question you pose is whether a unified school district 
must pay mileage authorized under K.S.A. 72-8304 at the rate 
fixed by the Secretary, or whether a district may pay mileage 
thereunder at a lesser rate, one "not to exceed" the rate 
fixed by the Secretary under ch. 385, L. 1974. 

K.S.A. 1973 Supp. 72-8304 clearly fixed the mileage 
rate authorized thereunder at a "rate not to exceed the 
rate specified in K.S.A. 1972 Supp. 75-3203 and any amend-
ments thereto...." The only rate specified by the latter 
statute is that fixed by the Secretary of Administration. 
A unified school district may authorize payment of mileage 
under K.S.A. 72-8304, thus, at any rate it determines upon 
as just and proper, so long as the rate does not exceed.  
13 cents. 

KS.A. 1973 Supp. 75-3203, as amended in 1974, does 
specifically authorize the governing body of a school district 
to prescribe a rate lower than that fixed by the Secretary' 
of Administration for its "officers and employees...." The 
inference may be drawn by some, albeit erroneously, that 
this provision prohibits a board of education from fixing 
a lower mileage rate under any other statute when expressly 
authorized to do so. It does not. K.S.A. 72-8304 expressly 
authorizes the board to pay mileage at any rate it determines 
upon, so long as that rate does not exceed that fixed by 
the Secretary of Administration. 

Very truly yours, 

VERN MILLER 
Attorney General 
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