
August 8, 1974 

Opinion No. 74-267 

Mr. Edward R. Moses, Esq. 
City Attorney 
City Building 
Great Bend, Kansas 67530 

RE: K.S.A. 1973 Supp. 79-3603 

Dear Mr. Moses: 

You have requested from this office an interpretation 
of K.S.A. 1973 Supp. 79-3603 (referred to in your letter as 
Senate Bill No. 439--1973 Session). Essentially you ask 
three questions: (1) is a three percent (3%) tax imposed upon 
the gross receipts from the service of renting or leasing 
machinery, equipment or other personal property owned by a 
city and which was purchased from the proceeds of industrial 
revenue bonds (K.S.A. 12-1740, et sea., and as amended) is-
sued subsequent to July 1, 1973; (2) if this three percent 
tax (3%) is to be levied in such case then what effect will 
a lease-purchase agreement have upon the levying of this 
tax; and, (3) does the term "gross receipts" as defined by 
K.S.A. 1973 Supp. 79-3602(h) include both payments for 
principal and interest? 

K.S.A. 79-3603 provides in pertinent part: 

"From and after the effective date 
of this act, for the privilege of 
engaging in the business of selling 
tangible personal property at retail 
in this state or rendering or 
furnishing any of the services tax-
able under this act, there is hereby 



levied and there shall be collected 
and paid a tax as follows: 

(h) a tax at the rate of three per-
cent (3%) upon the gross receipts from 
the service of renting or leasing 
of tangible personal property except  
such tax shall not apply to the renting 
or leasing of machinery, equipment or 
other personal property owned by a 
city and purchased from the proceeds 
of industrial revenue bonds issued 
prior to July 1, 1973, in accordance 
with the provisions of K.S.A. 12-1740 
to 12-1749, inclusive, and acts amend-
atory thereto, . . ." 

Clearly since an exception is not provided, a city which leases 
or rents equipment, machinery or other personal property pur-
chased with the proceeds of industrial revenue bonds issued 
subsequent to July 1, 1973 may not escape paying a three per-
cent (3%) tax upon the gross receipts from such leases or 
rentals. 

The question next presented is what effect does a lease-
purchase agreement have upon this sales tax where the equip-
ment, etc., is to be sold to the lessee pursuant to the 
industrial revenue bond act. K.S.A. 1973 Supp. 12-1741 
authorizes a city to enter into leases or lease-purchase 
agreements by ordinance which inter alia covers equipment, 
machinery and other personal property necessary to implement 
the express objective of the act. K.S.A. 1973 Supp. 12-1742 
places the following qualifications on these agreements: 

"Such agreements shall provide a rental 
sufficient to amortize the cost of 
facilities to be constructed and equip-
ment, plus the fair market value, on the 
date of the agreement, of the site, if it 
is necessary to purchase a site . . . ." 

Absent a specific definition of the term "lease-purchase 
agreement" its generally accepted usage anticipates a lease 
agreement with an option to purchase (see, Ballantines Law 



Dictionary). A lease-purchase agreement drawn pursuant to 
K.S.A. 1973 Supp. 12-1742 must therefore provide a lease 
arrangement to cover sufficiently amortization of the 
facility and equipment along with the necessary interest 
and any other obligations assumed under the agreement. The 
option to purchase in such agreements does not become 
operative until the leasing provisions have been complied 
with. Accordingly the lessee does not in fact purchase the 
facility and equipment until the leasing terms have been full-
filled and the option to purchase is exercised. Therefore, 
while the leasing takes place a tax must be paid. 

In order to determine precisely what represents gross 
receipts for the purpose of computing the tax due where 
lease-purchase agreements have been entered into, it is nec-
essary to examine K.S.A. 1973 Supp. 79-3602(h) which provides: 

"'Gross receipts' means the total selling 
price or the amount received as defined 
in this act, in money, credits, property 
or other consideration valued in money 
from sales at retail within this state; 
and embraced within the provisions of 
this act: . . ." (Emphasis added) 

This definition applied to the question here presented leads 
this office to the conclusion that "total amount received" 
must accurately reflect that amount charged lessee for the 
lease or rental of equipment or machinery. This must neces- 
sarily include therefore both that amount representing principal 
and that representing interest. Thus it is the opinion of this 
office that a municipality having purchased equipment, machinery 
or other tangible personal property with proceeds from industrial 
revenue bonds issued after July 1, 1973 and which leases the same 
must collect from the lessee a three percent (3%) tax upon the 
total amount received from said lessee which represents both the 
principal and interest appertaining directly to the items leased. 

If we may be of further assistance please feel at liberty 
to contact us. 

Very truly yours, 

VERN MILLER 
Attorney General 
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