
August 2, 1974 

Opinion No. 74- 253 

Erle W. Francis, Attorney 
State Board of Education 
Suite 19, Capitol Federal Bldg. 
700 Kansas Avenue 
Topeka, Kansas 66603 

Dear Mr. Francis: 

You inquire concerning K.S.A. 72-130 et seq.,  and the relation-
ship of the State Board of Education and the Kansas State High 
School Activities Association thereunder. 

K.S.A. 72-130 applies by its terms to 

"[a]ny organization with a majority of the 
high schools of the state as members and whose 
purpose is the statewide regulation, supervision, 
promotion or development of any of the activities 
referred to in this act and in which any public 
school of this state may participate directly or 
indirectly . . . ." 

The Association, we assume, is such an organization. Under K.S.A. 
72-130(1), the Association is required to report fully to the 
State Board of Education by September 1 of-each year concerning 
its operation for the preceding calendar year, including a com-
plete and detailed financial report certified by a certified 
public accountant, and including a copy of all reports and pub-
lications issued by the Association. On the face of this pro-
vision, it is a reporting requirement merely, and imposes neither 
a duty nor any authority upon the State Board to act upon such 
reports. 

Under subsection (2) of this section, at least two members of 
the board of directors of the Association, which must consist 
of not less than thirty members, must be representatives of 
the State Board of Education. 



Subsection (3) states thus: 

"On or before July 1, 1969, [the Association 
must] adopt amendments to its articles of incorpora-
tion and bylaws in conformity with the provisions of 
this act, and submit the same to the state board of 
education for its approval or disapproval. Also any 
additions, alterations or modifications of such arti-
cles or bylaws made at any time shall first be sub-
mitted to the state board of education for its ap-
proval or disapproval. If any such articles of 
incorporation, bylaws or any amendment, addition 
or alteration thereto is disapproved by the state 
board of education, the same shall not be adopted." 

You inquire specifically concerning this section, whether the 
Board of Education enjoys any implied general powers over the 
operation of the Kansas State High School Activities Association 
greater than those expressly set out here. It does not. The 
language of this section is plain and unambiguous. The State 
Board of Education has no power to amend, add to, modify or alter 
either the bylaws or the articles of incorporation of the Associ-
ation. Nor is the State Board empowered in any official capacity 
to propose such changes. It may only approve or disapprove such 
a change which is itself proposed by the Association. 

The articles of incorporation and the bylaws of the Association 
are, of course, the organic documents of the Association. The 
State Board of Education has no power to repeal or amend any pro-
vision of either, with or without the consent of the Association. 
To reiterate, it may only approve or disapprove a proposed change 
therein which is initiated and submitted by the Association for 
the Board's review. 

When the State Board of Education does approve a change in either 
the articles of incorporation or its bylaws, that change does not 
become a rule or regulation of the Association. K.S.A. 77-415(4) 
states thus: 

"'Rule or regulation' means a. rule, regulation, 
standard, statement of policy or general order, in-
cluding amendments or repeals thereof, of general 
application and having the effect of law, issued or 
adopted by an agency to implement or interpret other 
legislation enforced or administered by such agency 
or to govern the organization or procedure of such 
agency. Every statement of general policy and every 
interpretation of a statute specifically adopted by 
an agency to govern its enforcement or administration 
of legislation shall be adopted by the agency and 



filed as a regulation as provided in this act." 

The term "state agency" is defined by K.S.A. 77-415(1) to mean 

"any officer, department, bureau, division, board, 
authority, agency, commission, or institution of 
this state, except the judicial and the legislative 
branches, which is authorized by law to promulgate 
rules and regulations concerning the administration, 
enforcement or interpretation of any law of this 
state." 

The Kansas State High School Activities Association is not a 
"state agency," as defined above. Its articles of incorporation 
and bylaws are not adopted pursuant to any statutory authority 
other than the power enjoyed by any incorporated association 
under the general corporation code of the State of Kansas. Its 
articles and bylaws govern its own affairs, but do not have the 
force and effect of state law. Its articles and bylaws are not 
administered or enforced by any state agency, for none is empowered 
to do so. 

K.S.A. 72-7514 states thus: 

"The state board [of education] is hereby autho-
rized to adopt rules and regulations not in conflict 
with law or any and all matters within its jurisdiction, 
except as is otherwise specifically provided by law." 

K.S.A. 72-7513 states more fully: 

"In general, but not by way of limitation, 
consonant with other applicable statutory provisions, 
the state board of education shall: 

(a) Adopt and maintain standards, criteria, 
guidelines or rules and regulations for the following: 

(1) School libraries and textbooks and other edu-
cational materials; 

(2) Courses of study and curriculum; 
(3) Accredit schools including elementary, 

secondary and junior colleges, public and nonpublic; 
(4) Certification of administrators, teachers, 

counselors and supervisors of school districts and of 
the state department of education and of teachers and 
administrators of nonpublic schools; 

(5) Have general supervision of school nurses. 
(b) Administer the laws of this state concerning 

the matters named in this section and all other matters 
relating to the general supervision of the public schools 
and institutions under supervision of the state board of 
education." 



Clearly, in approving or disapproving a change in any fashion of 
either the articles of incorporation or the bylaws of the Kansas 
High School Activities Association, the State Board of Education 
adopts no rule or regulation whatever, and the action of the Board 
in expressing such approval or disapproval constitutes merely that, 
and no more. 

Lastly, you inquire whether the State Board of Education may as-
sign schools to various athletic leagues. We agree with you that 
it can not. The extravagant suggestion that the Board does have 
such power rests, apparently, on Article 6, § 2(a) of the Kansas 
Constitution, which states thus: 

"The legislature shall provide for a state board 
of education which shall have general supervision of 
public schools, educational institutions and all the 
educational interests of the state, except educational 
functions delegated by law to the state board of regents. 
The state board of education shall perform such other 
duties as may be provided by law." [Emphasis supplied.) 

In State ex rel. Miller v. Board of Education of U.S.D. No. 398, 
212 Kan. 482, 511 P.2d 705 (1973), the court addressed the meaning 
of the underscored language above: 

"Considering the frame of reference in which the 
term appears both in the constitution and the statutes, 
we believe 'supervision' means something more than to 
advise but something less than to control. . . ." 

Manifestly, the State Board of Education has no power whatever by 
its own rule or regulation to assign individual school districts 
to participation in any particular athletic league. Such a regu-
lation would involve the intrusion of the State Board into the 
control of individual districts' activities, beyond the scope of 
"general supervision" which the Board exercises over educational 
interests of the state. 

Yours very truly, 

VERN MILLER 
Attorney General 
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