
July 26, 1974 

Opinion No. 74- 250 

Mr. Norman E. Gaar 
Senator Seventh District, Johnson County 
2340 West 51st Street 
Westwood, Kansas 66205 

RE: K.S.A. 1973 Supp. 10-201, 10-202 and 10-203. 

Dear Senator Gaar: 

You have requested an opinion from this office relative to 
an interpretation of K.S.A. 1973 Supp. 10-201, 10-202 and 10-203. 
Specifically you inquire whether a county or other local 
governing body pursuant to the above cited statutes may issue 
bonds to build, purchase or repair bridges within their respective 
municipality by calling an election for that purpose on 
their own initiative (K.S.A. 1973 Supp. 10-202), or whether 
the governing body may proceed only to call an election for the 
issuance of bridge bonds upon receipt of a petition as set 
out in K.S.A. 1973 Supp. 10-203. 

K.S.A. 1973 Supp. 10-201 provides: 

"The board of county commissioners of any 
county, the governing body of an incorporated 
city, and the trustee, clerk and treasurer of 
any township in this state are hereby empowered to 
issue the bonds of such county, city or town-
ship for the purpose of building, purchasing 
or repairing bridges, free or otherwise, within 
such county, city or township." 



Qualifying the above statute K.S.A. 1973 Supp. 10-202 
provides in pertinent part: 

"Before any bonds shall be issued, as herein 
provided, the same shall be ordered by a 
vote of the qualified electors of such county, 
city, or township. All bonds issued under the 
provisions of this act shall be issued in 
the manner provided by the general bond law . . 

The apparent conflict arises with the provision of 
K.S.A. 1973 Supp. 10-203 which states: 

"When a petition, signed by the electors of 
any county, city or township equal in number 
to not less than five percent (5%) of the 
qualified electors of such county, incorporated 
city or township, shall be presented to the 
board of county commissioners of such county, 
the governing body of such county, the governing 
body of such city, or the trustee, clerk and 
treasurer of such township, asking that a 
vote be taken upon the question of building, 
purchasing or repairing a bridge such officers  
shall, within ten (10) days after the pre- 
sentation of such petition, call an election  
as provided by law to vote on such proposition." 
[Emphasis added] 

It is suggested that the specific language of this statute in-
directly qualifies K.S.A. 1973 Supp. 10-201 and 10-202 since 
it mandatorily directs that each governing body "shall . . . 
call an election" upon receipt of the proper petition, thus 
limiting the availability of 10-201 to only those occasions 
where a petition is first presented. We are not so persuaded. 

 

A close examination of K.S.A. 1973 Supp. 10-202 in 
conjunction with K.S.A. 1973 Supp. 10-203 leads this office to 
the conclusion that the apparent legislative intent manifested 
by these statutes is that two separate and distinct procedures 
are anticipated to call an election for determining whether or 
not a municipality should issue bonds to finance the construction, 
purchase or repair of a bridge: (1) at the initiative of the 



governing body, or (2) at the initiative of the electorate. 
In either procedure the governing body where ordered by an election 
held in accordance with the general bond law is empowered with the 
authority to issue bonds of the municipality for a bridge pro- 
ject (K.S.A. 1973 Supp. 10-201). We see no ambiguities with 
the language employed in these statutes. K.S.A. 1973 Supp. 10-202 
qualifies the primary authority granted by K.S.A. 1973 Supp. 
10-201 by requiring the governing body to call an election 
where it desires to issue bonds to finance a particular bridge 
project. K.S.A. 1973 Supp. 10-203 presents an additional but 
distinctly alternative qualification to K.S.A. 1973 Supp. 10-201 
by requiring the governing body to call an election for bridge 
bonds when an electorate presents it with the proper petition--
a contingency unrelated to a decision of the governing body. 
Further, we find no legislative intent manifested in the wording 
of K.S.A. 1973 Supp. 10-203 which would indicate that a petition 
from the electorate is imperative for all bridge bond elections. 

Accordingly it is the opinion of this office that an election 
required for bonds issued pursuant to K.S.A. 1973 Supp. 10-201, 
et seq., may properly be called at either the initiative of the 
electorate or the governing body. 

We hope this answers your inquiry, and if we may be of 
further assistance to you please feel at liberty to contact us. 

Very truly yours, 

VERN MILLER 
Attorney General 
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