
July 15, 1974 

Opinion No. 74- 223 

Larry R. Mears 
Assistant County Attorney 
Atchison County Courthouse 
Atchison, Kansas 66002 

Dear Mr. Mears: 

You inquire concerning 1974 Senate Bill 750, effective July 
1, 1974, which provides in pertinent part thus: 

"On or before the first day of July of each 
calendar year, the board of county commissioners 
of any county may, by resolution establish a 
schedule of fees to be imposed on real property 
within any county solid waste service area, 
revenue from such fees to be used for the acqui-
sition, operation and maintenance of county 
waste disposal sites and/or for financing waste 
collection, storage, processing, reclamation, 
and disposal services, where such services are 
provided." 

You inquire whether any resolution establishing a schedule of 
fees is absolutely required to be adopted on July 1, or whether 
if, for example, a resolution adopted on July 2, would be 
equally effective. 

In School District No. 40 v. Clark County Comm'rs, 155 Kan. 
636, 127 P.2d 418 (1942), the court states thus: 

"There is a rule of statutory construction 
familiar to all lawyers, which is that when the 
legislature prescribes the time when an official 
act is to be performed, the broad legislative pur-
pose is to be considered by the courts whenever 
they are called upon to decide whether the time 



prescribed by statute is mandatory or directory. 
If mandatory, there must be strict conformity. If 
directory, the legislative intent is to be complied 
with a [sic] nearly as practicable. Instances of 
the latter sort frequently arise, and indeed they 
are particularly applicable in respect to the of-
ficial mode of procedure in matters of taxation." 

The court goes on to recite a number of instances in which revenue 
statutes require certain acts to be performed on prescribed 
dates. The want of strict compliance will not, however, jeopar-
dize the collection of otherwise lawfully levied taxes. In City  
of Hutchinson v. Ryan, 154 Kan. 751, 121 P.2d 179 (1942) the 
court quoted with approval from 59 C.J. 1078: 

"'A statute specifying a time within which a 
public officer is to perform an official act re-
garding the rights and duties of others, and made 
with a view to the proper, orderly, and prompt 
conduct of business is usually directory, unless 
the phraseology of the statute, or the nature of 
the act to be performed and the consequences of 
doing or failing to do it at such time, is such 
that the designation of time must be considered 
a limitation on the power of the officer.'" 

Thus, in this instance, nothing in the act suggests that July 1 
should be regarded as a mandatory direction, thus limiting the 
power of the board of county commissioners to adopt a schedule 
of fees for county solid waste service to a single day. The date 
is doubtless prescribed in order to assure the orderly conduct of 
county business. However, it is our view that under the autho-
rities cited above, the date of July 1 must be regarded as di-
rectly only, and not as a mandatory limitation on the power of 
the commissioners. 

Secondly, you inquire concerning the notification required by 
the act to affected property owners of the adopted fee schedule. 
It provides in part thus: 

"The board shall set a reasonable fee for each 
category established and divide the real property 
within the county service areas according to cate-
gories and ownership. The board shall impose the 
appropriate fee upon each division of land and pro-
vide for the billing and collection of such fees. 
The fees may be established, billed and collected on 
a monthly, quarterly or yearly basis. Fees collected 
on a yearly basis may be billed on the ad valorem tax 



statement. Prior to the collection of any fees  
levied on real property by the board under this  
section, the board shall notify affected property 
owners by causing a copy of the schedule to be 
mailed to each property owner to whom tax state-
ments are mailed in accordance with K.S.A. 
1973 Supp. 70-2001, or any amendments thereto." 
[Emphasis supplied.] 

The underscored language speaks of the fees being "levied on 
real property," a phrase commonly associated with taxation of 
property. Elsewhere in the act the board is authorized to es-
tablish a "schedule of fees to be imposed on real property." 
However, insofar as the act speaks at all directly to the matter, 
the measure of the fee is to be the "various uses to which the 
real property is put," and "the volume of waste occurring from 
the different land uses." Essentially, then, the fee is to be 
determined by the burden which land use and the solid waste 
resulting therefrom places on the waste disposal service pro-
vided by the county. The fee is thus a service charge rather 
than a tax. Moreover, under the act, the fees adopted by the 
board are to be "imposed" only upon real property within the 
county solid waste service area, and not necessarily upon all 
real property within the county, as would be required were the 
fee to constitute a "tax" subject to the "uniform and equal" 
requirement of Article 11, § 1 of the Kansas Constitution. 
The act does provide that the fees shall be billed to and as-
sessed against property owners, rather than the recipients of 
waste collection and disposal services. This is not, however, 
determinative of the characterization of the nature of the charge. 
At 64 Am.Jur.2d, Public Utilities, § 60, the writer states thus: 

"Accordingly, a requirement in a statute making a 
landlord liable for light or water furnished by 
the city to his tenants is reasonable, is such a 
power as may be conferred by the state upon the 
municipality, and does not violate due process 
in requiring one person to pay the debt of 
another." 

The same general principles apply, in our view, to the charges 
in question here, which are imposed for equally vital public ser-
vices, i.e., disposal of solid wastes. The charge remains one 
for services provided by the county for the benefit of the prop-
erties within its solid waste service area, and may be assessed 
against the property owners if a statute, as here, authorizes 
such assessment. 

The question remains as to what constitutes "collection of any 
fees levied on real property" under this act, prior to which a 



copy of the fee schedule must be mailed to property owners. 
Under the act, fees may be billed on either a monthly, quarterly, 
or yearly basis. Inasmuch as notification of the schedule of 
fees to affected property owners of the fees to be levied prior 
to any collection, the term "levied" as used in the underscored 
sentence quoted above refers to a levy in its strict sense, 
as defined in Missouri, Kansas & Texas Railroad Company v. Hays, 
119 Kan. 249 (1925), "meaning the determination of the amount of 
tax to be charged against the property of the district." Here, 
of course, it is a fee, and not a tax, which is being levied. 
Prior to collection of any fee established under Senate Bill 
750, whether billed on a monthly, quarterly or annual basis, 
it is our view that each affected property owner must be noti-
fied by the board of the schedule of fees which it has adopted 
pursuant to this act. Thus, if a quarterly billing system is 
adopted, and the first billing date falls prior to the time ad 
valorem tax statements are required to be mailed, the schedule 
of fees must be mailed before those statements are required to 
be mailed, and, prior to the date the first quarterly installment 
of fees falls due. 

If further questions remain concerning this matter, please do not 
hesitate to call upon us. 

Yours very truly 

VERN MILLER 
Attorney General 
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