
June 11, 1974 

Opinion No. 74-192 

Honorable Robert V. Talkington 
State Senator, Twelfth District 
P.O. Box 725 
Iola, Kansas 66749 

Dear Senator Talkington: 

K.S.A. 19-2115 states in pertinent part thus: 

"Whenever the board of county commissioners 
shall sell the county farm, county infirmary, county 
home or any part thereof, . . . as provided for here-
in, said board may use the funds derived from such 
sale . . . to purchase land to erect a suitable 
building or buildings thereon, and to make other 
necessary equipment for the establishment of a home 
for the aged: Provided, That in counties having 
a population of more than twenty-four thousand 
(24,000) and less than thirty thousand (30,000) 
and in counties having a population of more than 
sixty thousand (60,000) and not more than one hun- 
dred thousand (100,000) any moneys received from 
the sale of a county farm and site may be placed in 
a special building fund and used without regard to 
limitations prescribed by the budget law for public 
buildings or structures and sites therefor as the 
board of county commissioners shall deem to be neces-
sary for the county for public county purposes; and 
may be used in combination with other funds for such 
county buildings. 

"Any funds not used as provided by this section 
shall be placed in the county general fund." 

You inquire whether the provisions of this section are subject 
to exemption by charter resolution pursuant to 1974 Senate Bill 



No. 175. Section 2(a) of that bill states in pertinent part 
thus: 

"Counties are hereby empowered to transact 
all county business and perform such powers of 
local legislation and administration as they deem 
appropriate, subject only to the following limita-
tions, restrictions, or prohibitions: First, 
counties shall be subject to all acts of the legis-
lature which apply uniformly to all counties . . ." 

K.S.A. 19-2115 was most recently enacted as S 1, ch. 270, L. 1968, 
section 2 of which was a repealer section. The act in its en-
tirety is not uniformly applicable to all counties. It does, 
of course, despite the proviso, apply in one fashion or another 
to all counties. However, it does not apply uniformly to all 
counties. Those with a population of more than 24,000 and less 
than 30,000, e.g., are treated differently from those with a 
population of 24,000 or less, and differently from those with a 
population of 30,000 to 60,000 and differently from those with a 
population of more than 100,000. 

Accordingly, I agree fully with your view, that K.S.A. 1973 Supp. 
19-2115 does not apply uniformly to all counties, and is subject 
to charter resolution under 1974 Senate Bill 175. 

For your information, I enclose a copy of an earlier opinion 
concerning Senate Bill 175. I hope it will be helpful to you. 

Yours very truly, 

VERN MILLER 
Attorney General 
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Enc: Opinion No. 74-141 
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