
June 5, 1974 

Opinion No. 74- 178 

C. Taylor Whittier 
Commissioner of Education 
120 East 10th Street 
Topeka, Kansas 66612 

Dear Commissioner Whittier: 

You inquire whether the Cowley County Area Vocational-Technical 
School operated by the Board of Trustees of the Cowley County 
Community Junior College may charge tuition for secondary school 
students living within the A.V.T.S. district. 

The boundary lines of the Cowley County A.V.T.S. are congruent 
with those of the Cowley County Community Junior College district 
and with those of Cowley County itself. At the present time, 
you advise, U.S.D. 470 (Arkansas City) has 44 students and 
Unified School District No. 465 (Winfield) has 19 students at-
tending the A.V.T.S., and both unified school districts are 
paying tuition for such students under contractual agreements 
which were executed by the A.V.T.S. and the unified districts. 
It contains the following clause: 

"This agreement shall terminate . . . unless prior 
thereto said Junior College shall have sought and 
secured, by appropriate legislation or legal opinion 
from the state Attorney General, clarification of the 
legal status of the Area Vocational Technical School 
operated by the Board of Trustees of the Junior 
College, sufficient to satisfy the State Board of 
Education." 

You indicate that K.S.A. 72-4419 has been interpreted by some 
as requiring unified school districts to pay tuition for secondary 
students attending the A.V.T.S., whereas others regard K.S.A. 
74-4418(b)(2) as exempting districts from this requirement. 



K.S.A. 72-4418 states in pertinent part thus: 

"(a) Consonant with subsection (b) of this 
section, the state board of education shall adopt 
rules and regulations relating to enrollment pro-
cedures for students in vocational education courses 
or programs. 

"(b) Any person may apply to the board of 
education of the school district (offering and 
teaching grades 10 to 12) in which the person 
resides for admittance to a vocational education 
course or program conducted in another school dis-
trict. The application shall be . . . subject to 
the following conditions: 

(2) The course or program applied for 
is not offered in the vocational education 
department of the school district in which the 
student resides, nor in a program which is 
available to residents of the school district 
in which the applicant resides under the terms 
of an agreement made under section 11 [72-4421]. 

* 

"(c) Any person may apply for admittance to a 
vocational education course or program of a community 
junior college and shall be approved for admittance 
in accordance with rules adopted by the community 
junior college to which application is made." 

K.S.A. 72-4419 states in pertinent part thus: 

"The school district in which a student resides 
shall pay the tuition of such student to attend any 
vocational education course or program when such at-
tendance is approved as provided in K.S.A. 72-4418, 
from its vocational education fund provided for in 
this act, except that any board receiving funds under 
an agreement under K.S.A. 72-4421 shall pay such tui-
tion when the student lives in a school district which 
is a party to an agreement under said 72-4421 if such 
agreement so provides." 

Attendance is approved under K.S.A. 72-4418 if, under (b)(2) 
thereof, two conditions are met: first, that the course or 
program applied for is not offered in the vocational education 



department of the school district in which the student resides --
that condition exists here; and secondly, that the course or 
program applied for is not offered in a program which is available 
to residents of the school district in which the applicant re-
sides pursuant to an agreement made under K.S.A. 72-4421. In 
this instance„ the vocational education program of the A.V.T.S. 
operated by Cowley County Community Junior College is available 
to secondary students residing in both U.S.D. 470 and 465 by 
virtue of an agreement between those districts and the A.V.T.S. 
This requisite of K.S.A. 72-4418(b)(2) being absent, the duty of 
the unified school districts to pay tuition does not arise under 
the first clause of the first sentence of K.S.A. 72-4419. In 
this circumstance, the exception provided for in that sentence 
becomes operative, whereunder "any board receiving funds under 
an agreement under K.S.A. 72-4421 shall pay such tuition when 
a student lives in a school district which is a party to . . . 
[such an agreement] if such agreement so provides." 

' You point out that some school district officials have argued 
that it is double taxation to permit the board of trustees to 
levy two mills for vocational education programs conducted by 
its A.V.T.S. and at the same time require the school districts 
situated within the A.V.T.S. to make such a levy and to pay from 
its proceeds tuition for their students attending the A.V.T.S. 
This does not constitute double taxation in any constitutional 
sense, for the levies imposed by the unified school district and 
the A.V.T.S. are imposed by separate taxing bodies, albeit for 
similar purposes. 

However, as we view the statutes cited above, although they are 
less than clear on the point, when a secondary student attends 
an A.V.T.S. program conducted by a community junior college dis- 
trict which includes the territory of the unified school district 
pursuant to an agreement between the A.V.T.S. and the unified 
school district of the student's residence, and the A.V.T.S. 
program is available to the residents of the school district 
pursuant to the agreement, the school district of the student's 
residence is not required to pay his tuition; rather, the A.V.T.S. 
which receives funds from the student's unified school district 
pursuant to the agreement must pay the tuition of students re-
ceived pursuant to the agreement. Obviously, these statutes 
are less than clear on this question, and clarification should 
be considered by the appropriate legislative committee. 

Yours very truly, 

VERN MILLER 
Attorney General 
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