
May 16, 1974 

Opinion No. 74- 149 

Nick A. Tomasic 
District Attorney 
Twenty-Ninth Judicial District 
Wyandotte County Court House 
Kansas City, Kansas 66101 

Dear Mr. Tomasic: 

K.S.A. 1973 Supp. 38-804c states in pertinent part thus: 

"In every county having a population of not 
less than one hundred eighty-five thousand (185,000) 
and not more than three hundred thousand (300,000) 
the judge of the juvenile court shall be elected for 
a term of four (4) years, commencing with the general 
election in 1972, and shall take his office on the 
second Monday in January in the year following his 
election and shall serve until his successor is 
elected and qualified." 

You advise that the individual elected judge of the Juvenile 
Court in 1972 has since deceased. In January, 1973, her succes-
sor was appointed, according to a communication by the Governor 
to the Secretary of State dated January 8, 1973, pursuant to 
"K.S.A. 28-804c, 25-312, to fill the unexpired term . . . ." 

You inquire whether, when the name of the person thus appointed 
to fill the vacancy appears on the ballot for the November, 1974, 
general election, the name should be designated for election to 
fill the remainder of the unexpired term, or for election to a 
full term of four years. 

K.S.A. 38-804c makes no provision for filling vacancies in the 
position. K.S.A. 25-312 states thus in pertinent part: 



"All vacancies in any state or county office, 
unless otherwise provided for by law, shall be 
filled by appointment by the governor, until the 
next general election after such vacancy occurs, 
when such vacancy shall be filled by election . . ." 

The term of service of persons filling vacancies is prescribed 
by K.S.A. 25-314 thus: 

"Any of said officers that may be elected or 
appointed to fill vacancies may qualify and enter 
upon the duties of their office immediately there-
after, and when elected they may hold the same 
during the unexpired term for which they were 
elected, and until their successors are elected 
and qualified; but if appointed, unless otherwise 
provided by law, they shall hold the same only un-
til their successors are elected and qualified." 

Under K.S.A. 25-312, the person appointed by the Governor in 
January, 1973, may serve pursuant to that appointment only until 
the next general election. Under K.S.A. 25-314, the person elected 
at the November, 1974, general election to fill the vacancy may 
"hold the same during the unexpired term for which" he or she is 
then elected. That unexpired term would extend until the end of 
the term of four years which commenced on the second Monday in 
January, 1973. The person elected to fill the vacancy at the 
November, 1974, general election would be elected, thus, not for 
a full term of four years, but for the unexpired portion of the 
term commencing in 1973. As you point out, Hamilton v. Raub, 
131 Kan. 392, 292 Pac. 396 (1930), confirms this conclusion. 

Yours very truly, 

VERN MILLER 
Attorney General 
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