
 
March 28, 1974 

Opinion No. 74 - 106 

Mr. Gaylord I. Maples 
Marion County Attorney 
P. 0. Box 126 
Marion, Kansas 66861 

RE: K.S.A. 1973 Supp. 8-173 

Dear Mr. Maples: 

You have requested an opinion from this office regarding 
the statutory authority whereby a county treasurer may refuse 
to "sell a motor vehicle license tag" until an owner seeking 
the same for his vehicle produces evidence that his personal 
property taxes are paid. 

Your attention is drawn to the provisions of K.S.A. 1973 
Supp. 8-173 which provide: 

"A county treasurer shall not accept 
an application for registration of a 
vehicle as provided in chapter 8, 
article 1, of the Kansas statutes 
annotated and amendments thereto, 
unless the person making such 
application shall exhibit to such 
county treasurer: (a) A receipt 
showing that such person has paid all 
personal property taxes levied against 
such person for the preceding year, 
including taxes upon such vehicle: 
Provided, If such application is 
made before June 21 such receipt 
need show payment of only one-
half the preceding year's tax; or 
(b) Evidence that such vehicle was 
assessed for taxation purposes by 
a state agency, or was assessed as 
stock in trade of a merchant or 
manufacturer, or was otherwise 
assessed and taxed, or was exempt 



from taxation under the laws of this 
state." (first emphasis added) 

The Registration of Motor Vehicles Act does not provide 
for the "purchase of motor vehicle license tags" per se. 
Rather, the annual license fee is paid for the registration it-
self. (K.S.A. 8-126, et seq., as amended and supplemented.) 
Accordingly, an individual may not register his motor vehicle 
until he has complied with the provisions of K.S.A. 1973 Supp. 
8-173; then after the registration is completed the division of 
motor shall furnish him a number plate for said vehicle. (K.S.A. 
1973 Supp. 8-132.) 

You further inquire whether K.S.A. 1973 Supp. 8-173 prohibits 
a county treasurer from accepting an application for registration 
from one whose spouse has not paid his personal property taxes 
for the preceding year. The answer to this necessarily lies in 
determining who owns title to the property upon which the tax 
remains unpaid. K.S.A. 1973 Supp. 8-173 requires the person 
against whom the taxes have been levied specifically to show 
proof that the same have been paid. Therefore if an individual can 
show all personal property taxes levied against him have been 
paid the county treasurer may accept his application. Where 
personal property is held jointly, e.g., as man and wife, both 
are liable for taxes levied thereon; until they are paid both  
remain liable and the county treasurer may not accept the 
application for motor vehicle registration for either party. 

Very truly yours, 

VERN MILLER 
Attorney General 
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