
March 12, 1974 

Opinion No. 74- 881 

Mr. Robert Reeder 
Attorney at Law 
Reeder Building 
Troy, Kansas 

Dear Mr. Reeder: 

As counsel for the Elwood-Gladden Drainage District in Doniphan 
County, you inquire concerning the qualifications for electors 
established by K.S.A. 24-410, which states thus: 

"'Qualified elector' means any qualified 
elector of the district and any person eighteen 
(18) years of age or over owning land within the 
district, although not a resident therein, or 
owning tangible personal property within the dis-
trict and having residence within such district." 

In Opinion No. 74-7, we summarized this description thus: 

"Under K.S.A. 24-410 as amended, the term 
'qualified elector' includes any person who is 
registered to vote, any person eighteen years of 
age or older who owns land within the district 
but who is not a resident therein, and any person 
eighteen years of age or older who is a resident 
of the district and who owns tangible personal 
property within the district." 

You question whether "any person eighteen (18) years of age or 
over owning land within the district, although not a resident 
therein" must nonetheless reside within the state. K.S.A. 
24-101a states in pertinent part thus: 



"That whenever it is required under any law 
of this state relating to drainage . . . that per-
sons shall be taxpayers or resident taxpayers or 
taxpayers and residents within such district in 
order to vote at any election provided for under 
said drainage law . . . , the terms 'resident tax-
payers,' taxpayers residing within the boundaries 
of any district or territory,' freeholders and 
actual residents of the district' and 'taxpayers 
and residents within such district' shall be con-
strued to mean 'any taxpayers of said district or 
territory residing in the state of Kansas and own-
ing land in the drainage district or territory 
. 	. 	. 	. 

The term "owning land within the district" is further defined 
in K.S.A. 24-410 to mean the "record owner of the fee of any 
real estate in the district . . . ," without regard to the 
owner's residence in or out of the state. 

In amending K.S.A. 24-410, the Legislature did not incorporate 
any of the phrases enumerated in K.S.A. 24-101a, to which estab-
lished meaning had been given. In view of that failure, to-
gether with the failure to incorporate any other reference to 
residence in the definition of "owning land within the district" 
and the express grant of the right to vote to owners of land in 
the district "although not a resident therein," it is our view 
that persons "owning land within the district" may vote in a 
drainage district election held under K.S.A. 24-410, notwith-
standing they are not residents of the state of Kansas. 

Yours very truly, 

VERN MILLER 
Attorney General 
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