
February 22, 1974 

Opinion No. 74-  70  

John E. Fierro 
Ford County Attorney 
Ford County Courthouse 
Box 995 
Dodge City, Kansas 67801 

Dear Mr. Fierro: 

You ask for an interpretation of Section 1(a) of 1973 House 
Bill No. 1315, now appearing at K.S.A. 1973 Supp. 65-2891. 

Said section provides thusly: 

"(a) Any physician or any other practitioner 
of the healing arts or dentist licensed to practice 
under the laws of this state, or any other state, 
or any registered professional nurse or any person 
who has successfully completed an approved emergency 
service program as defined by section 2 [65-2891a] 
of this act, who in good faith renders emergency 
care or assistance at the scene of an emergency or 
accident including treatment of a minor without first 
obtaining the consent of the parent or guardian of 
such minor shall not be liable for any civil damages 
for acts or omissions other than damages occasioned 
by gross negligence or by willful or wanton acts or 
omissions by such person in rendering such emergency 
care." 

The amendments expand the immunity of those who administer emer-
gency care to include persons who have completed a program of 
instruction as defined by K.S.A. 1973 Supp. 65-2891a which pro-
vides as follows: 

"As used in this act, emergency service pro-
gram means a program of instruction approved by the 
university of Kansas medical center, consisting of 



eighty (80) clock hours or the equivalent thereof, 
of preliminary emergency medical care and at least 
eight (8) clock hours annually of supplemental in-
struction." 

Accordingly, ambulance attendants who have completed such a 
course shall not be liable for civil damages for acts or 
omissions other than those occasioned by gross negligence 
or by willful or wanton acts or omissions. 

You further mention that the attendants in question will be 
providing their services with compensation in mind. 

Prior to amendment, K.S.A.65-2891 extended immunity for certain 
acts to designated persons who, in good faith, rendered emer-
gency care, without compensation, at the scene of an emergency 
or accident. 

K.S.A. 1973 Supp. 65-2891(a) does not provide that the immunity 
shall be applied only to those providing services without com-
pensation. Therefore, we can but conclude that the provision 
applies to all who are mentioned irrespective of whether they 
are serving with or without compensation. 

Very truly yours, 

VERN MILLER 
Attorney General 
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