
February 13, 1974 

Opinion No. 74- 53 

Mr. William B. Buechel 
Attorney at Law 
Law Building 
P.O. Box 327 
Concordia, Kansas 66901 

RE: Authorized tax levies under K.S.A. 12-1737 

Dear Mr. Buechel: 

Your letter of January 30, 1974, requests an opinion 
from this office interpreting the tax levy provisions of 
K.S.A. 12-1737. You have specifically asked two questions: 
(1) Where a second class city has previously established 
a building fund with a ten year, one mill annual tax levy, 
may said city subsequently, by resolution, levy an additional 
one mill for the same purpose and (2) In the alternative, 
may such a second class city under the same circumstances 
adopt an amending resolution authorizing a two mill annual 
levy for its building fund? 

Essentially these questions appear to pivot on a 
common issue: may a .city change its mind under the provisions 
of K.S.A. 12-1737 with regard to the annual levy for its 
building fund, and increase said levy to the statutory limit? 

K.S.A. 12-1737 provides in pertinent part as follows: 

"The governing body of any city may, for 
the purposes hereinbefore authorized and 
provided [K.S.A. 17-1236]: 

(d) Make an annual tax levy of not 
more than one (1) mill for any city of the 



first class, and not more than two (2) mills 
for any city of the second or third class, 
which tax levy may be made for a period of 
not to exceed ten (10) years upon all tax-
able tangible property in such city for the 
purpose of creating a building fund to be  
used for the purposes herein provided; 

. . No levies shall be made for the 
purpose of creating a building fund under 
the provisions of this act until a res-
olution authorizing the making of such 
levies shall be adopted by the governing 
body of the city. Such resolution shall 
state the specific purpose for which such 
tax levy is made, a total amount proposed 
to be raised, the number of years such 
tax levy shall be made, and shall be 
published once each week for three (3) 
consecutive weeks in the official city 
paper. 

"The levy herein authorized shall be 
in addition to and not limited by any 
other act authorizing or limiting the tax 
levies of such city. Such building fund 
may be used for the purposes as in this 
act provided at any time after the second 
levy has been made . . . ." 

The authorization for establishing a special building 
fund via annual tax levies is specific and clear. And, we 
find no limitation on the authority of a city utilizing 
K.S.A. 12-1737 to alter its initial tax levy by resolution 

-providing that any additional mill levies do not exceed 
the statutory limit or circumvent the necessary requirements 
for establishing the initial fund, i.e., a resolution stating 
the specific purpose for which a tax levy is to be made, 
the total amount proposed to be raised, the number of years 
such tax levy is to be made, and the publication of said 
resolution once each week for three consecutive weeks in the 
official city paper. 



Accordingly, it is the opinion of this office that a city 
may increase a previously established mill levy for a special 
building fund authorized by K.S.A. 12-1737, or it may proceed 
to pass a new resolution for a new building fund altogether. 
However, one caveat must be observed. In order to proceed with 
alterations of an established mill levy the city must adhere 
strictly to the delineated requirements for establishing a 
special building fund in order that the additional levy is 
compatible with the statute. 	In other words, a city may 
not so alter or enlarge a mill levy under K.S.A. 12-1737 which 
would in effect produce revenue in excess of what it should 
have produced with a maximum levy from the date of the initial 
authorization. 

I hope this has answered your questions, and should 
you have any further inquiries please feel free to contact us. 

Very truly yours, 

VERN MILLER 
Attorney General 
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