
February 12, 1974 

Opinion No. 74- 44 

Honorable Fletcher Bell 
Commissioner of Insurance 
State Office Building 
Topeka, Kansas 66612 

Dear Commissioner Bell: 

You inquire whether a title insurance company authorized to do 
business in this state may also do business as a licensed ab-
stracting company. Your department has taken the position that 
the conduct of this additional business by an insurance corpora-
tion is prohibited by K.S.A. 40-231, which states thus: 

"No company shall directly oz indirectly deal 
or trade in goods, wares or merchandise or other 
commodities, except such as may have been insured 
by it and such as may be sold under judicial process 
or otherwise, in which or in the profits of the sale 
of which it may be interested by reason of having 
previously entered into any contract of insurance, 
indemnity or suretyship. 

The licensing of abstracters is governed by K.S.A. 58-2801 et 
seq., which commences thus: 

"Every person, firm, partnership, association 
or corporation, who shall make, compile or complete 
and sell abstracts of title . . . shall first secure 
. . . a valid . . . license . 

The prohibition of K.S.A. 40-231 is purely statutory, and is 
not a restriction imposed by the Commissioner of Insurance in 
the exercise of any administrative discretion. See, e.g., 
Guaranty Co. v. Barnes, 81 Kan. 422 (1909). The sole question 



presented is whether the sale of abstracts falls within the 
prohibition against dealing in "goods, wares or merchandise 
or commodities." In our opinion it does. In Culp v. Holbrook, 
129 N.E. 278, 280, 76 Ind.App. 272, the court concluded that 
the phrase "goods, wares and merchandise" when used in the 
Statute of Frauds meant every species of property which is not 
real estate or freehold, and included whatever was not embraced 
by the words "lands, tenements, and hereditaments." Thus, 
a contract for the sale of corporate stock was held to be 
a contract for the sale of "goods, wares and merchandise." 

The terms used in the Kansas statute are sufficient to include, 
at the least, all tangible items which are articles of commerce. 
Abstracts are, obviously, goods which an abstracter is specifical-
ly licensed to sell. An abstract is an article of commerce, which 
an abstracter is licensed to prepare, compile and sell, and which, 
by virtue of K.S.A. 40-231, an insurance company may not sell. 
This prohibition is no less applicable merely because the busi-
ness of abstracting is itself subject to separate statutory 
regulation. 

Yours very truly, 

VERN MILLER 
Attorney General 

VM:DRH:bs 


	Page 1
	Page 2

