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Opinion No 74- 5 

Selby S. Soward 
Zuspann, Soward, Whalen & Burr 
Professional Building 
P.O. Box 549 
Goodland, Kansas 67735 

Re: Northwest Kansas Area 
Vocational-Technical School 

Dear Mr, Soward: 

In your recent letter to this office you inquired about the 
necessity for competitive bidding and the issuance of revenue 
bonds for construction of buildings as authorized under K.S.A. 
76-6a13. In that statute certain definitions are established 
thus: 

"(a) Bboard' means the state board of regents or 
a boad of regents of a municipal university . 	. ,. , 
or the board of control of any such area vocational- 
technical school, or the board of trustees of any 
community junior college. 

"(f) 'Building' when heretofore or hereafter 
constructed by a board other than the state board 
of regents, means and includes one or more dormi-
tories . . . ." 

We presume that the county in which the institution is located 
meets the statutory population requirements. 

With these definitions in mind you are referred to K.S.A. 1972 
Supp. 76-6a17 which deals with various factors concerning revenue 
bonds. After dealing specifically with requirements for the 
state board of regents, the statute states: 



"Bonds issued under the provisions of this act by 
any board other than the state board of regents 
may bear such rate or rates of interest, not 

exceeding tile maximum ra te of interest prescribed by 
1041 P0-'1009,1 of this act, being provided 

resolution or resolutions adopted by such board; 
rend such bonds issued by such  board other than the 
hoard of regents may be sold without competitive 

bidding in such manner as may be determined by the 
boar to be for the best interests of the  Institu-
tions involve.'  [Emphasis supplied.] 

Under this provision, a board, s defined by the act, may proceed 
to issue revenue bonds in the manner deemed to be in the best 
interest of the institution, and without competitive bidding, if 
it so chooses. 

We note your reference to K.S.A. 76-6760. That statute is ap-
plicable to contracts made by the board of education of any 
school district. It would not apply to a vocational-technical 
school unless such school is governed by a board of education. 
However, the 1973 Kansas State Plan for Vocational Education, 
prepared as directed under K.S.A. 72-4413; provides: 

"1,9 Construction Requirements 
This State Plan provides assurance that the 
following requirements will be complied with 
on all constructive projects assisted under 
Parts B and E of the Act [See 20 U.S.C.A. 
s 1263.] 

1.91 Labor Standards . 
1e92 Equal Employment Opportunity 
1.93 Avoidance of Flood Hazards . . . . 
1.94 Accessibility to Handicapped Persons e C  

1.95 Competitive Bidding 
All construction contracts shall be awarded to 
the lowest qualified bidder on the basis of 
open competitive bidding except as described 
in K.S.A. 72-6760." 

Therefore, although bonds may be sold without competitive bidding, 
the construction contracts must be let by competitive bids. 

You further inquire about risk to bond holders should the legis-
lature change the structure of the school. Any answer to that 
question would be plainly speculative. In. K.S.A. 76-6a13(d) 
provision is made for payment of revenue bonds: 

"(d) 'Revenue bonds' means bonds issued here-
under for the purposeS herein authorized and payable 



as to both principal and interest solely and only 
out of the income and revenues arising from the 
operation of the building for which such bonds are  
issued, . . ." 

The 

 

Kansas Supreme Court in construing an action by the state 
board of regents stated in State,  ex rel., v.  Board: of Regents, 

 Regents, Kan. 5871 

The endorsement on the bond plainly states 
the bond is a contract between the board and the 
holder thereof. The bond and the publication 
notice, in substance, clearly disclose the bond 
is not, and shall not become, an obligation of the 
state, . 	; that it cannot be paid directly or 
indirectly from the proceeds of any tax levy but 
is payable solely and only from the revenue and 
income derived from the operation of a certain 
dormitory or dormitories and the facilities of 
the college; 	r" 

4 1n view of the act itself and the plain terms 
of the bond, a contract between the board and bond 
purchaser, we think no bondholder could logically 
contend the state, the college, the board, or any 
official member or employee of the board becomes 
obligated to pay the indebtedness represented by 
the bond." 

We hope the above information will be of assistance to the board 
in its determinations. If we may be of further help, please feel 
free to contact us. 

Yours very truly, 

VERN MILLER 
Attorney General 

VM:DMH:jsm 

cc: Mr. Don Barry 
Crane, Martin, Claussen, 
Hamilton & Barry 

Merchants National Bank Bldg. 
Topeka, Kansas 66612 
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