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Re: 	 Counties and County Officers-Fire Protection; Districts in Any County-Fire 
Districts; Establishment of District Board of Trustees; Authority to Elect 
Trustees 

Synopsis: 	 No constitutional or statutory authority exists for the election of fire district 
trustees at a general election. Absent such authority, no valid election of 
fire district trustees may be called and held at the general election 
conducted in either April or November. Cited herein: K.S.A. 19-101; 19­
101a, as amended by L. 1996, ch. 68, § 2; 19-3601; 19-3612a; 25-101; 25­
1601; 25-2021; 25-2107; 25-2502. 

Dear Mr. Miller: 

As counselor for Seward county, you request our opinion regarding whether the board of 
county commissioners may modify the method for selection of members of a board of 
trustees for a fire district established pursuant to KS.A. 19-3601 et seq. Specifically, you 
ask whether the members may be elected at the general election, rather than appointed 
by the board of county commissioners. 

KS.A. 19-3601 authorizes the establishment of one or more fire districts within a county, 
with the board of county commissioners constituting the governing body of the fire districts 
within the county. 
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. "Whenever a fire district has been established under the provisions of KS.A 
19-3601 to 19-3606, both sections inclusive, and the county commissioners 
determine, by resolution, that it is to the best interests of the county to place 
the supervision of such fire district under a fire district board of trustees, the 
said commission may appoint a board of not less than three (3) members 
and not more than nine (9) members, composed of persons other than the 
board of county commissioners, who shall serve at the pleasure of the 
commission. The board so established may be vested with all of the 
powers theretofore vested in the county commissioners, or such supervisory 
powers as the commissioners may, by resolution, delegate, and the board 
so appointed may exercise all powers so delegated." .KS.A 19-3612a 
(emphasis added). 

A valid election cannot be called and held except by authority of the law, whether that 
authority is conferred by a constitution or by some statute enacted pursuant thereto. 26 
Am.Jur.2d Elections § 278 (1996). An election held without affirmative constitutional or 
statutory authority, or contrary to a material provision of the law, is a nullity, 
notwithstanding the fact that such election was fairly and honestly conducted. Id. 

KS.A 25-101 provides in part: 

"On the Tuesday succeeding the first Monday in November of each even­
numbered year, there shall be held a general election to elect officers as 
follows: 

"at each alternate election there shall be elected, in each county, a county 
clerk, county treasurer, register of deeds, county or district attorney, sheriff 
and such other officers as provided by law; 

"at each alternate election, in counties that may by law be entitled to elect 
such officer, there shall be elected a county surveyor; 

"af each election, when the term of county commissioner in any district in any 
county shall expire during the next year, there shall be elected from such 
district a county commissioner." 

Election of township officers is likewise to be conducted at the general election conducted 
in November of each even-numbered year. K.S.A 25-1601. The general election 
conducted on the first Tuesday in April, see KS.A 25-2502, is conducted for the purpose 
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of electing school and city officers. KS.A. 25-2010; 25-2107. No constitutional or 
statutory authority exists for the election of fire district trustees at the general election 
conducted in either April or November. Absent such authority, no valid election of fire 
district trustees may be called and held at the general election conducted in either April 
or November. 

A county possesses the authority to exercise the powers of home rule to determine its local 
affairs and government. KS.A. 19-101. However, such authority is subject to the 
limitations, restrictions, and prohibitions set forth in KS.A. 19-101a, as amended by L 
1996, ch. 68, § 2. 

W(7) Counties shall be subject to all acts of the legislature concerning 
elections, election commissioners and officers and their duties as such 
officers and the election of county officers." KS.A. 19-101a. 

A county may only hold binding elections in accordance with statutory authority set out by 
the legislature. Blevins v. Board of Douglas County Commissioners, 251 Kan. 374, 
382 (1992). As noted above, there is no constitutional or statutory authority for election 
of fire district trustees. A county may not exercise its home rule powers to provide for the 
election of fire district tnJstees at the general election conducted either in April or 
November. 

Very truly yours, 

CARLAJ. TOVQ J~ 
Attorney General of Kansas 

Assistant Attorney General 
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