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Synopsis: When the legislature has named a day on which an 
election is to be held, or places bounds within 
which it must be held, a proclamation naming a day 
other than that fixed by the statutes is void and 
the election confers nothing. K.S.A. 19-204, as 
amended by L. 1992, ch. 38, § 4 provides that an 
election regarding a change in the number of county 
commissioners is to be conducted on the day of the 
general election, following not less than 60 days 
the presentation of the petition. Because November 
3, 1992, falls within that 60-day period, an 
election regarding a change in the number of county 
commissioners for Chase county may not be called 
for November 3, 1992, but rather, must be called 
for the date of the general election to be 
conducted in November, 1994. Cited herein: K.S.A. 
19-204, as amended by L. 1992, ch. 38, § 4; 
25-2502; K.S.A. 1991 Supp. 25-3601, as amended by 
L. 1992, ch. 194, § 2; 25-3602, as amended by L. 
1992, ch. 194, § 3; 77-201; Kan. Const., art. 
4, § 2. 



Dear Senator Karr: 

As senator for the seventeenth district, you request our 
opinion regarding whether a question concerning expansion of 
the board of county commissioners for Chase county may be 
submitted to a vote of the electorate on November 3, 1992. 

As authorized under K.S.A. 19-204, as amended by L. 1992, 
ch. 38, § 4, electors of Chase county circulated a petition 
requesting that a proposition concerning expansion of the 
board of county commissioners be submitted to the electorate 
of Chase county. The proposed petition was submitted as 
required by K.S.A. 1991 Supp. 25-3601, as amended by L. 1992, 
ch. 194, § 2, to the Chase county attorney for a written 
opinion as to the legality of the form of the question 
submitted. On September 10, 1992, the county attorney 
determined that the form of the question was proper and 
legally sufficient; however, he expressed no opinion as to the 
validity and sufficiency of the proposed petition. The 
petition was then circulated and the requisite number of 
signatures collected in two days -- September 13 and 14, 
1992. The petition was thereafter filed with the county 
election officer pursuant to K.S.A. 1991 Supp. 25-3902, as 
amended by L. 1992, ch. 194, § 3, and it was determined that 
a sufficient member of valid signatures had been collected. 
However, as the general election to be held November 3, 1992, 
falls within 60 days of the presentation of the petition, an 
election regarding expansion of the board of county 
commissioners has not been called for November 3, 1992. 

"When under the laws of this state a petition is required or 
authorized as a part of the procedure applicable to . . . any 
county, . . . the provisions of [K.S.A. 25-3601 et seq.] 

 shall apply, except as is otherwise specifically provided in  
the statute providing for such petition."  K.S.A. 1991 Supp. 
25-3601, as amended (emphasis added). K.S.A. 19-204, as 
amended, provides for a petition regarding a change in the 
number of commissioners for a board of county commissioners. 
Among the provisions of that statute is the following: 

"Upon the presentation of a petition to 
the board of county commissioners, signed 
by electors equal in number to 5% of the 
qualified electors of the county and 
verified by the county election officer, 
requesting that the number of commissioner 
districts be changed, the board of county 
commissioners shall cause such proposition 



to be submitted to the voters of the 
county at the next general election,  
following not less than 60 days the  
presentation of such petition, in which 
all of the qualified electors of the 
county are entitled to vote." K.S.A. 
19-204, as amended (emphasis added). 

It is well established that time and place are of the 
substance of an election. Gossard v. Vaught, 10 Kan. 
162, 167 (1872); Wycoff v. Board of County Commissioners, 
191 Kan. 658, 665 (1963); 26 Am.Jur.2d Elections § 226 
(1966). When the legislature has named a day on which an 
election is to be held, or placed bounds within which it must 
be held, a proclamation naming a day other than that fixed by 
the statutes is void and the election confers nothing. 
Gossard, 10 Kan. at 167. K.S.A. 19-204, as amended, 
provides that an election regarding a change in the number of 
county commissioners is to be conducted on the day of the 
general election, following not less than 60 days the 
presentation of the petition. A proclamation calling for such 
an election to be conducted prior to expiration of the 60-day 
period would be void and the election of no effect. Because 
November 3, 1992, falls within that 60-day period, an election 
regarding a change in the number of county commissioners for 
Chase county may not be called for November 3, 1992, but 
rather, must be called for the date of the general election to 
be conducted in November, 1994. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General 

Richard D. Smith 
Assistant Attorney General 
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