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Re: 
	

Public Health -- Social Workers -- Definition; 
Social Work Practice; Psychotherapy; Authority to 
Diagnose 

Synopsis: Social workers are not prohibited from diagnosing 
mental conditions other than psychological 
disorders or mental illnesses. However, any 
diagnostic work by a social worker must be 
consistent with the social worker's training, 
education and experience. Cited herein: K.S.A. 
1991 Supp. 65-2869; 65-6301; 65-6302; 65-6311; 
74-5340. 

Dear Ms. Gabel: 

As executive director for the behavioral sciences regulatory 
board, you ask whether the term "psychotherapy" as used within 
the social work practice act includes diagnosis and, if so, 
whether social workers are able to diagnose. 

As you note in Attorney General Opinion No. 87-184, in 
response to the question of who may supervise registered 
masters level psychologists, we opined: 

"Persons who may supervise registered 
masters level psychologists (RMLPs) must 
meet two requirements: (1) They must be 



licensed to provide mental health services 
and (2) their licensure must allow them to 
diagnose and treat psychological 
disorders. It is our opinion that 
licensed psychologists meet these 
requirements, but social workers and 
psychiatrists do not." 

Specifically, in regard to social workers we said: 

"Social workers provide mental health 
services and many are independent 
practitioners. However, as defined by 
statute, the practice of social work does 
not include diagnosing psychological 
disorders." 

You inform us that the inclusion of the above wording has 
raised questions relative to the parameters of social work 
practice. It is in light of that opinion you now pose 
questions regarding the authority of social workers to make 
diagnoses. 

As used in the social workers act, "social work practice" 
means: 

"The professional activity of helping 
individuals, groups or communities enhance 
or restore their capacity for physical, 
social and economic functioning and the 
professional application of social work 
values, principles and techniques in such 
areas as psychotherapy, social work 
administration, social planning, social 
work consultation and social work research 
to one or more of the following ends: 
helping people obtain tangible services; 
counseling with individuals, families and 
groups, helping communities or groups 
provide or improve social and health 
service; and participating in relevant 
social actions. The practice of social 
work requires knowledge of human 
development and behavior; of social, 
economic and cultural institutions and 
forces; and of the interaction of all 
these factors. Social work practice 
includes the teaching of practicum 
courses in social work." K.S.A. 1991 
Supp. 65-6302(b). 



While "psychotherapy" is generally understood as the mode of 
treatment featuring verbal communication, 61 Am.Jur.2d 
Physicians and Surgeons,  § 275 (1981), within the Kansas 
social workers act the term means: 

"The use of psychological and social 
methods  within a professional 
relationship, to assist the person or 
persons to achieve a better psychosocial 
adaptation to acquire greater human 
realization of psychosocial potential 
and adaptation; to modify internal and 
external conditions which affect 
individuals, groups or communities in 
respect to behavior, emotions and 
thinking, in respect to their 
intra-personal and inter-personal 
processes. Forms of psychotherapy include 
but are not restricted to individual 
psychotherapy, conjoint marital therapy, 
family therapy and group psychotherapy." 
K.S.A. 1991 Supp. 65-6302(c). (Emphasis 
added). 

We assume the question you pose pertains to the diagnosis of 
mental, as opposed to physical, maladies. It is within this 
context we therefore address your question of whether the term 
"psychotherapy" as used in the social workers act implies the 
authority to diagnose. 

The word "diagnose" means "to determine the diagnosis of; to 
ascertain, as a disease from its symptoms. The word 
etymologically and in its general interpretation signifies a 
discrimination, a passing of judgment, as to physical 
conditions." 26A C.J.S. Diagnose  p. 932 (1956). 

Regarding "diagnosis," 

"The word is derived from the Greek prefix 
'dia,' meaning between, and 
'gignoskeim,' which signifies to know 
thoroughly or to distinguish, or to 
discern. Hence, in its primary sense the 
word is used to designate a distinguishing 
between things, or a definition; a 
conclusion arrived at through critical 
perception or scrutiny." 26A C.J.S. 
Diagnosis  pp. 932-933 (1956). 



Psychotherapy is defined in K.S.A. 1990 Supp. 65-6302(c) in 
terms of a psychological or social method available to 
social workers to accomplish certain results beneficial to 
clients. In other words it is a tool or mode of treatment 
which may lawfully be used by social workers within a 
professional relationship. This method is available to social 
workers to assist persons in achieving certain results and to 
modify internal and external conditions in respect to 
intra -personal and interpersonal processes. K.S.A. 1991 
Supp. 65-6302(c). 

We recognize that in certain situations a diagnosis may be 
helpful or even necessary for psychotherapy to be effective as 
a method of treatment. However, statutory authorization to 
engage in a specific mode of treatment does not of itself 
either authorize or prohibit making a diagnosis. The real 
issue is what types of diagnoses, if any, social workers may 
make prior to using the treatment method of psychotherapy. 

As we stated in Attorney General Opinion No. 87-184: 

"[w]e think the 'practice of psychology' as 
defined by statute necessarily implies diagnosis 
and treatment of psychological disorders." p. 3. 

Since one must be licensed as a psychologist to practice 
psychology, K.S.A. 1991 Supp. 74-5340, the realm of 
diagnosing psychological disorders is limited to licensed 
psychologists. Social workers are accordingly prohibited from 
diagnosing psychological disorders. 

Additionally, as stated in Attorney General Opinion No. 87-184: 

"[p]sychiatrists are licensed by the 
Board of Healing Arts as healing arts 
practitioners of medicine and surgery. 
Through advanced or specialized training, 
medical doctors may obtain the designation 
'psychiatrist' from national professional 
organizations." p. 4-5. 

K.S.A. 1991 Supp. 65-2869(b) provides that healing arts 
licensees, which includes psychiatrists, may diagnose mental 
illness. Such statutory authorization establishes a realm 
specifically reserved to psychiatrists as practitioners of 
medicine and surgery and accordingly precludes other persons, 
such as social workers, from making diagnoses of afflictions 
considered mental illnesses. 



As a matter of law, therefore, social workers are prohibited 
from diagnosing either psychological disorders or mental 
illnesses. However, social workers are not legally prohibited 
from diagnosing mental conditions which are neither 
psychological disorders nor mental illnesses. Unfortunately, 
since neither term is defined by statute or regulation, a 
pragmatic problem arises regarding exactly what mental 
conditions remain as proper for social workers to diagnose. 

This matter is further complicated by the classification 
system of "mental disorders" used in the Diagnostic and  
Statistical Manual of Mental Disorders, (Third Edition -
Revised) (1987), generally known as the DSM-111-R, which 
is the primary diagnostic tool for clinicians. The 
DSM-111-R takes a "descriptive," as opposed to an 
etiological, approach using characteristic features of the 
disorders which "consist of easily identifiable behavioral 
signs or symptoms." DSM-111-R, Introduction, p. xxiii. 
Mental disorders are "conceptualized as a clinically 
significant behavioral or psychological syndrome or 
pattern. . . ." DSM-111-R, Introduction, p. xxii. 

Which mental disorders are psychological disorders, which are 
mental illnesses and which are neither? The absence of legal 
definitions of "psychological disorders" and "mental illness," 
and the variance between statutory and DSM-111-R diagnostic 
terminology, presents a legally unresolvable dilemma regarding 
the exact limits of social worker diagnostic authority. This 
matter could be resolved by defining the terms "psychological 
disorder" and "mental illness" by statute or regulation, 
preferably in conformity with the language used in the 
DSM-111-R. 

While our legal conclusion is that social workers are not 
prohibited from diagnosing mental conditions other than 
psychological disorders or mental illnesses, a strong caveat 
to social workers is in order. Social workers are reminded 
that the purpose of the social workers act is: 

"to protect the public by setting 
standards of qualification, training and 
experience for those who seek to engage in 
the practice of social work and by 
promoting high standards of professional 
performance for those engaged in the 
profession of social work." K.S.A. 1991 
Supp. 65-6301. 

To ensure high standards of professional performance, K.S.A. 
1991 Supp. 65-6311 permits the behavioral sciences 



regulatory board to take disciplinary action against a social 
worker who is found guilty of negligence in the performance of 
duties or who has been found guilty of unprofessional conduct 
which includes "misrepresenting professional competency by 
performing, or offering to perform, services clearly 
inconsistent with training, education, and experience," K.A.R. 
102-2-7(b)(10), and "practicing social work in an incompetent 
manner," K.A.R. 102-2-7(b)(45). The DSM-111-R itself 
contains a cautionary statement that "the proper use of the 
criteria requires specialized clinical training that provides 
both a body of knowledge and clinical skills." Additionally, 
appropriate treatment of an individual may necessitate the 
ruling out or ruling in of a psychological disorder or a 
mental illness. As a matter of law, such a diagnostic 
assessment is beyond a social worker's expertise and 
authority, and must be made by a psychologist or a 
psychiatrist. We also note that while the practice of social 
work requires knowledge of human development and behavior, 
K.S.A. 1991 Supp. 65-6302(b), inadequate diagnostic 
abilities may result in the loss of a social workers license 
to practice the profession, as well as civil liability. 

In conclusion, social workers are not prohibited from 
diagnosing mental conditions other than psychological 
disorders or mental illnesses. However, any diagnostic work 
by a social worker must be consistent with the social worker's 
training, education and experience. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
ATTORNEY GENERAL OF KANSAS 

Camille Nohe 
Assistant Attorney General 
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