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Repurchase Agreements 

Synopsis: The bank trust department is not a separate legal 
entity from the bank of which it is a part. K.S.A. 
1990 Supp. 12-1675(4) allows a governmental 
entity to enter into a repurchase agreement as long 
as the funds are invested in a bank that has an 
office in at least one of the applicable sites 
listed in the statute. Cited herein: K.S.A. 1990 
Supp. 9-701; K.S.A. 9-1601; K.S.A. 1990 Supp. 
12-1675; K.S.A. 1990 Supp. 84-9-105; 84-9-304. 



Dear Mr. Fairchild: 

As Douglas county counselor, you have requested our opinion on 
the following questions concerning repurchase agreements: 

"1. Is a bank trust department covered under the broader 
category of commercial bank, or is it considered a separate 
entity? 

"2. When investing in repurchase agreements, what constitutes 
'perfected title' in the pledged securities when a tri-party 
custodial arrangement and a Master Repurchase agreement is 
utilized? 

"3. Is it necessary that the collateral be titled in the name 
of the particular public entity or is having the collateral in 
an account titled ' 	  trust department as agent for 
the public entity,' and segregated from the bank's other 
assets sufficient? 

"4. Does this type of arrangement involving two agreements, 
one with a local bank and another between the bank and an 
out-of-state party, comply with K.S.A. 12-1675?" 

K.S.A. 1990 Supp. 9-701(a) defines bank as a "state bank 
incorporated under the laws of Kansas." Since there is no 
definition regarding what constitutes a bank trust department 
we must look at how the various statutes concerning trust 
authority regard a bank trust department. It should be noted 
we are referring to a bank that has a trust department within 
it, not a separate trust company. 

K.S.A. 9-1601 et sec. sets out that it is the bank that 
applies for trust authority, pays for insurance through the 
federal deposit insurance corporation, and may liquidate, 
consolidate or merge upon appropriate approval. We find 
nothing establishing that a bank trust department is a 
separate legal entity from the bank. Therefore, we opine that 
a bank trust department is covered under the definition of a 
bank and the totality should be considered a single legal 
entity. 

Next, you ask what constitutes perfected title in the pledged 
securities when a tri-party custodial arrangement and a 
Master Repurchase agreement is utilized. K.S.A. 84-9-105(1)(i) 
defines instrument as: 



"[Al negotiable instrument (defined in 
section 84-3-104), or a security (defined 
in section 84-8-102) or any other writing 
which evidences a right to the payment of 
money and is not itself a security 
agreement or lease and is of a type which 
is in ordinary course of business 
transferred by delivery with any necessary 
indorsement or assignment." 

Because the securities would be "instruments," the method of 
perfecting title is generally through possession pursuant to 
K.S.A. 1990 Supp. 84-9-304. However, there may be the 
option of perfecting title by notification if the collateral 
is held by a bailee. K.S.A. 1990 Supp. 84-9-305. The main 
thing that must always be strictly reviewed by the bank is 
whether the securities are delivered either to the bank or an 
independent entity who cannot be considered an agent of the 
borrower thus negating the "delivery" of the securities. 

The third question deals with the wording necessary when 
titling collateral. The better of the two options is probably 
the latter one which is entitled " 	  trust 
department as agent for the public entity." However, certain 
circumstances and fact patterns may make another title more 
likely to achieve the desired results. The answer to this 
question can only be conclusively answered on an individual 
factual basis because the answer depends on what is being 
titled and the objective to be accomplished. Changing these 
factors may change the wording that is necessary to accomplish 
such objective. 

Finally, you ask whether a repurchase agreement between a 
local bank and an out-of-state bank complies with K.S.A. 1990 
Supp. 12-1675. K.S.A. 1990 Supp. 12-1675(4) requires that 
the repurchase agreements be entered into with commercial 
banks, state or federally chartered savings and loan 
associations or federally chartered savings banks which have 
offices that are located at least within the state of Kansas. 
Therefore, we do not believe that this statute would permit 
the funds being invested with an out-of-state bank. 

Therefore, in conclusion, it is our opinion that the bank trust 
department is not a separate legal entity from the bank. 
K.S.A. 1990 Supp. 12-1675(4) allows a governmental entity to 



enter into a repurchase agreement as long as the funds are 
invested in a bank that has an office in at least one of the 
applicable sites listed in the statute. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
ATTORNEY GENERAL OF KANSAS 

Mary Jane Stattelman 
Assistant Attorney General 
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