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Re: 	Automobiles and Other Vehicles--Licensure of 
Vehicle Sales and Manufacture--Definitions; Brokers 

Synopsis: Credit unions which provide vehicle pricing and 
referral services to their members in return for 
potential business opportunities and good will 
alone are not brokers as that term is defined by 
K.S.A. 1989 Supp. 8-2401 (ff) prior to the 1990 
amendment which becomes effective January 1, 1991. 
Cited herein: K.S.A. 1989 Supp. 8-2401; 1990 
Senate Bill No. 486. 

Dear Mr. Burghart: 

You request our opinion regarding certain services provided by 
credit unions to their members, and whether rendering such 
services brings credit unions within the definition of a 
broker under the vehicle dealers and manufacturers licensing 
act, K.S.A. 8-2401 et seq. You state that certain 
credit unions assist their members in the acquisition of new 
motor vehicles in one of two ways: 



"Scenario No. 1  

A broker contacts a credit union to determine whether the 
credit union would like credit union members to have the 
option to use the broker's services. The credit union agrees 
to refer members to the broker. The credit union notifies 
credit union members about the broker's services. When a 
member inquires about the broker's services, the credit union 
gives the member the name, address and telephone number of the 
broker. The credit union member calls or visits the broker to 
get details about the broker's services. No referral fee 
flows from the broker to the credit union. 

"Scenario No. 2  

A credit union establishes a 'working relationship' with 
individual vehicle dealerships. The purpose is to provide 
credit union members with the name of a dealer where the 
member can negotiate the purchase price of the vehicle without 
credit union involvement." 

K.S.A. 1989 Supp. 8-2401(ff) defines broker as 

"[A]ny person who, for commission, money 
or other thing of value, is engaged in the 
business of: (1) Selling or buying 
vehicles or mobile homes for other persons 
as an agent, middleman or negotiator; or 
(2) bringing buyers and sellers of 
vehicles or mobile homes together, but 
such term shall not include any person 
engaged in a business in which the acts 
described in this subsection are only 
incidentally performed." 

We are told that no referral fee or commission flows from the 
broker or the individual vehicle dealerships to the credit 
union. Credit unions may attract new members by offering the 
services described above, and hope to generate more loan 
activity by fostering a trusting relationship with members who 
use the services. See Minutes of the House Committee on 
Transportation, March 12, 1990, attachment 1, p. 3 of 
Autofacts brochure. Arguably this is a "thing of value" to 
the credit union. However, we believe the phrase "thing of 
value" as used in K.S.A. 1989 Supp. 8-2401(ff) is meant to 
include tangible items of value rather than potential business 
opportunities such as those mentioned above. 



By contrast, 1990 Senate Bill No. 486, at section 1 (ff), 
expands the definition of broker to include "any person who, 
for a fee, commission, money, other thing of value, valuable 
consideration or benefit.  . ." (emphasis added). This new 
language, which takes effect January 1, 1990, would appear to 
bring entities which derive good will or potential business 
opportunities from offering the described services into the 
definition. Testimony before the legislative committees 
considering the bill indicate proponents' intent to bring 
pricing and referral programs such as the credit unions 
provide into the new definition. See Minutes of the Senate 
Committee on Transportation and Utilities, Jan. 25, 1990, 
attachments 1, 4. See also 1990 Senate Bill No. 486, 
sections 3(q), (s), (v); State v. Dubish,  234 Kan. 708, 
713 (1984) (in determining legislative intent for purposes of 
statutory construction, historical background and changes made 
in statute are to be considered by court; any changes and 
additions made in existing language raises presumption that 
change in meaning and effect was intended). Thus, it is our 
opinion that credit unions which provide pricing and referral 
services in return for potential business opportunities and 
good will alone are not brokers as defined by K.S.A. 1989 
Supp. 8-2401(ff) because they receive no "commission, money 
or other thing of value" for providing the service. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

Julene L. Miller 
Deputy Attorney General 
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