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The Honorable Don M. Rezac 
State Representative, 61st District 
Route 1, Box 45 
Onaga, Kansas 66521 

Re: 	State Departments; Public Officers and Employees -- 
Public Officers and Employees -- Open Meetings; 
Work Sessions; Minutes 

Synopsis: K.S.A. 75-4317 et seq. requires Kansas cities 
to record specific information when an open meeting 
is recessed into an executive session. Minutes 
setting forth other matters discussed at a meeting 
are not dictated or required by the Kansas open 
meetings act. In the absence of statutory 
directives, a city governing body is not required 
to record specific information in the minutes of 
special or regular meetings. Cited herein: K.S.A. 
75-4317; 75-4318; 75-4319. 

* 

Dear Representative Rezak: 

You request our opinion on whether a city governing body is 
required to keep minutes of its special and regular meetings, 
or work sessions during which official action of the city is 
directly or indirectly taken by such governing body. We note 
that the title of a gathering is not relevant in determining 
the applicability of the Kansas open meetings act (KOMA), 



K.S.A. 75-4317 et seq. If a gathering has the elements 
set forth at K.S.A. 75-4317(a), such a gathering must comply 
with the requirements of the KOMA. 

As political and taxing subdivisions of the state, Kansas 
cities must comply with the provisions of the KOMA. See 
K.S.A. 75-4318; Attorney General Opinion No. 81-288. If the 
governing body of a city participates in a prearranged 
gathering by a majority of a quorum of the membership of that 
body for the purpose of discussing business or the affairs of 
the body it must comply with K.S.A. 75-4317 et seq. 
K.S.A. 75-4319 discusses the permissible purposes and 
procedures for recessing into executive sessions. K.S.A. 
75-4319(a) requires formal procedures in order to recess into 
an executive meeting and states "such motion, including the 
required statement, shall be recorded in the minutes of the  
meeting and shall be maintained as a part of the permanent 
records of the body or agency." Thus, the KOMA clearly 
requires certain information to be recorded and maintained by 
the governing body of a city. 

However, we find no additional statutory directives requiring 
specific statements or information to be contained in the 
minutes of a city governing body's meetings. Absent a 
specific statutory directive to the contrary, the minutes of a 
meeting may discretionarily include or exclude detailed 
information concerning matters discussed at the meeting. 

We note that your specific question concerns a municipality in 
your district which conducts what is referred to as "work 
sessions" before regular bimonthly business meetings. At that 
time, the body reviews the next agenda and determines directly 
or indirectly the positions that will be taken. These "work 
sessions" appear to be prearranged gatherings of a majority of 
a quorum of the city council for the purposes of discussing 
the business of the body, and thus, these are meetings which 
are subject to the KOMA. If a body other than the city 
council is conducting the meeting, the provisions of the 
KOMA may nevertheless apply. In specific instances the 
gatherings of a subordinate group may also be subject to the 
KOMA. See Attorney General Opinions No. 84-81, 86-84 and 
86-48. 

Persons wishing to have access to public meetings should 
request notice of such meetings. If a "work session" is 
subject to the KOMA it can be attended by the public and the 



matters discussed could be ascertained. However, we find no 
provision of law requiring minutes of such a gathering unless 
an executive session is called for a permissable reason. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
ATTORNEY GENERAL OF KANSAS 

Theresa Marcel Nuckolls 
Assistant Attorney General 
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