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 ATTORNEY GENERAL 	 February 6, 1990 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 90- 14  

The Honorable Barbara Lawrence 
State Representative, 84th District 
State Capitol, Room 174-W 
Topeka, Kansas 66612 

Re: 	Public Records, Documents and Information -- 
Records Open to Public -- Access to Memoranda from 
School Superintendent to School Board 

Synopsis: Memoranda written by school board staff and wherein 
opinions are expressed or policies and actions are 
proposed are not public records which must 
mandatorily be disclosed unless such memoranda are 
publicly cited or identified in an open meeting or 
in an agenda to an open meeting. Such citation or 
identification subjects the memoranda to mandatory 
disclosure, unless otherwise specifically 
prohibited by law. However, even if such citation 
or identification does not occur, unless 
information contained in the memoranda is 
specifically prohibited or restricted from 
disclosure by federal law, state statute or rule of 
the Kansas supreme court, it may nevertheless be 
discretionarily disclosed by the public agency. 
Cited herein: 20 U.S.C. § 1232g; K.S.A. 45-215; 
K.S.A. 1989 Supp. 45-221; K.S.A. 72-9005. 



Dear Representative Lawrence: 

As Representative for the Eighty-Fourth District, you request 
our opinion on four written memoranda sent by the 
administration of U.S.D. 259 to school board members. You 
state that these memoranda were cited and identified by a 
board member at a January 29, 1990 school board meeting. You 
enclose copies of the memoranda and related news articles and 
you ask our opinion on whether the Kansas open records act 
(KORA), K.S.A. 45-215 et seq., requires or allows public 
access to these memoranda. 

The KORA generally provides that, unless otherwise 
specifically provided by law, public records maintained by 
public agencies of this state are open to the public. A 
Kansas school board is a "public agency" as defined by K.S.A. 
45-217(e)(1), and thus, unless an exception from disclosure 
exists, records held by that agency must be disclosed. 

K.S.A. 45-217(f)(1) defines public record to include "any 
recorded information, regardless of form or characteristics, 
which is made, maintained or kept by or is in the possession  
of any public agency." (Emphasis added). Thus, documents in 
the possession of a public agency must be disclosed unless 
otherwise provided by law. We note that the KORA does not 
address records held by or in the possession of individuals. 
Thus, disclosure of information held by a private individual 
or other person acting in a private capacity will not 
implicate the provisions of KORA, but rather, may be subject 
to those restrictions generally applicable to all private 
individuals. The memoranda in question are in the possession 
of a public agency, and thus fit within the definition of a 
"public record". They must therefore be disclosed unless an 
exemption or exception mandates or allows the document to 
remain confidential. 

Certain documents held or produced by a school board may be 
subject to the types of restrictions acknowledged by K.S.A. 
1989 Supp. 45-221(a)(1), and thus, prohibited from 
disclosure. For example, K.S.A. 72-9005 states that "the 
evaluation documents and responses thereto shall be made 
available only to the evaluated employee, the board, the 
appropriate administrative staff members designated by the 
board, the school board, the school board attorney upon 
request of the board, the state board of education as provided 
in K.S.A. 72-7515, the board and the administrative staff of 
any school to which such employee applies for employment, or 
other persons specified by the employee in writing to his or 
her board." Additionally, 20 U.S.C. § 1232g restricts the 
release of certain student information or educational 



records. The memoranda in question do not contain student 
record or employee evaluation information. Moreover, we are 
unaware of and have been unable to locate any federal law, 
state statute, or rule of the Kansas supreme court that would 
generally prohibit disclosure of memoranda written by a school 
Board superintendent or school employee to a school board. 
Specific memoranda may contain information that cannot be 
disclosed. However, a public record which contains material 
not subject to disclosure may nevertheless be released with 
the protected information deleted. See Tew v. Topeka  
Police & Fire Serv. Comm'n, 237 Kan. 96 (1985); K.S.A. 
1989 Supp. 45-221(d). 

If specific legal prohibitions do not restrict or prevent 
disclosure of a public record, some public records held by a 
public agency may nevertheless be discretionarily closed. 
K.S.A. 1989 Supp. 45-221(a)(2)-(37) set forth the basic types 
of records that the KORA allows to be discretionarily 
closed. K.S.A. 1989 Supp. 45-221(a)(20) most closely 
describes the memoranda presented to this office for review: 
"except to the extent disclosure is otherwise required by law, 
a public agency shall not be required to disclose . . . notes, 
preliminary drafts, research data in the process of analysis, 
unfunded grant proposals, memoranda, recommendations or 
other records in which opinions are expressed or policies or  
actions are proposed, except this exception shall not apply 
when such records are publicly cited or identified in an open 
meeting or in an agenda of an open meeting." (Emphasis 
added). K.S.A. 1989 Supp. 45-221(a)(20) does not prohibit 
disclosure, rather, this provision allows a public agency to 
discretionarily determine whether or not to release such 
records. Thus, unless such a record is publicly cited or 
identified in an open meeting or an agenda to an open meeting, 
memoranda held by a public agency in which opinions are 
expressed or policies or actions are proposed, are not 
necessarily subject to mandatory disclosure and the decision 
to release or close such a record becomes a discretionary 
matter properly resolved by the record holder. 

As expressly stated in K.S.A. 1989 Supp. 45-221(a)(20), 
memoranda that might otherwise be discretionarily closed 
become subject to disclosure if cited or identified in an open 
meeting or an agenda to an open meeting. The information 
included with your letter indicates that one school board 
member at the very least attempted to cite or identify the 
memoranda during an open meeting. Citation or identification 
at an open meeting changes the discretionary confidentiality 
that a memorandum described under K.S.A. 1989 Supp. 
45-221(a)(20) might otherwise enjoy. However, we do not have 
sufficient information to nor is it necessary that we 
determine whether the citation or identification at the 



specific open meeting was sufficient to require disclosure if 
the board, or one of its members, discretionarily chooses to 
disclose a record that may be legally disclosed. While the 
board or its legal counsel might adopt a policy or advise to 
the contrary, unless a law prohibits disclosure of a public 
record, it may be released. In making the decision to 
discretionarily release information that is not subject to 
mandatory disclosure, the decision maker should of course 
consider all possible ramifications. The exceptions to 
mandatory disclosure set forth pursuant to K.S.A. 1989 Supp. 
45-221(a)(20)-(23) protect an agency's internal 
predecisional deliberations. There is a benefit to frank 	 
dialogue from and between staff members which might not occur 
if memoranda are unprotected from premature public scrutiny. 

In summary, the memoranda sent to the school board appear to 
be subject to the KORA, but unless cited or identified in an 
open meeting or in an agenda for an open meeting, the school 
board is not required to disclose the records. If the 
memoranda have been cited or identified in an open meeting or 
an agenda to an open meeting, they must be released unless 
federal law, state statute, or rule of the Kansas Supreme 
Court restricts or prohibits disclosure. 

We cannot provide a general statement concerning your question 
regarding the release of staff communications. The discussion 
contained herein is intended to provide guidance concerning 
such communications, but each record maintained, kept or in 
the possession of a public agency must be examined on its own 
merits in order to determine whether the KORA applies or 
requires disclosure. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
ATTORNEY GENERAL OF KANSAS 

Theresa Marcel Nuckolls 
Assistant Attorney General 
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