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Re: 	Automobiles and Other Vehicles--Uniform Act 
Regulating Traffic; Powers of State and Local 
Authorities--Provisions of Act Uniform Throughout 
State; Local Traffic Regulations 

Synopsis: Pursuant to the provisions of K.S.A. 8-2001, local 
authorities (including cities) may adopt additional 
traffic regulations prohibiting "U-turns" where 
such regulations do not conflict with the 
provisions of the Uniform Act Regulating Traffic on 
Highways. Under the Uniform Act, no such ordinance 
regulating or prohibiting the turning of vehicles 
shall be effective until official traffic control 
devices giving notice of such local traffic 
regulation are erected upon or at the entrances to 
the highway or part thereof affected. K.S.A. 
8-2002(a)(9) and (c). Accordingly, an ordinance 
which prescribes additional circumstances under 
which U-turns are prohibited (i.e. the ordinance 



sets forth limitations in addition to those 
prescribed by K.S.A. 8-1546) is not effective until 
official traffic control devices giving notice of 
such prohibition are erected. Thus, subsections 
(1), (3) and (4) of section 35-323 of the Kansas 
City Municipal Code, which impose additional 
prohibitions on U-turns in the absence of official 
traffic control devices giving notice of such 
prohibitions, conflicts with subsection (c) of 
K.S.A. 8-2002, and is invalid pursuant to K.S.A. 
8-2001. Cited herein: 8-1546; 8-2001; 8-2002. 

Dear Senator Kanan and Representatives Wisdom and Turnbaugh: 

You request our opinion as to the validity of subsections (1), 
(3) and (4) of section 35-323 of the Kansas City Municipal 
Code. Section 35-323 restricts U-turns, and provides as 
follows: 

"Sec. 35-323. U-turns, when no signs; 
where prohibited. 

"The driver of any vehicle shall not turn 
such vehicle so as to proceed in the 
opposite direction: 

"(1) At any intersection at which traffic 
is controlled by a traffic control sign. 

"(2) Upon any curve or upon the approach 
to or near the crest of a grade where such 
vehicle cannot be seen by the driver of 
another vehicle approaching from either 
direction within five hundred (500) feet." 

"(3) Upon any street in a business 
district. 

"(4) Upon any through highway or through 
street or any controlled-access highway. 

"(5) Upon any other street unless such 
movement can be made in safety and without 
interfering with other traffic." 



Subsections (2) and (5) of the above-quoted ordinance are 
clearly valid in that they parallel the provisions of K.S.A. 
8-1546 (part of the Uniform Act Regulating Traffic on 
Highways), which provides as follows: 

"(a) The driver of any vehicle shall not 
turn such vehicle so as to proceed in the 
opposite direction unless such movement 
can be made in safety and without 
interfering with other traffic. 

"(b) No vehicle shall be turned so as to 
proceed in the opposite direction upon any 
curve, or upon the approach to or near the 
crest of a grade, where such vehicle 
cannot be seen by the driver of any other 
vehicle approaching from either direction 
within 500 hundred feet." 

The question is whether the restrictions set forth in 
subsections (1), (3) and (4) are valid in the absence of 
official traffic control devices giving notice of such local 
regulations. In this regard, K.S.A. 8-2001 prohibits any 
"local authority" (which term includes cities-see K.S.A. 
8-1432) from enacting or enforcing any ordinance in conflict 
with the uniform act regulating traffic on highways: 

"The provisions of this act shall be 
applicable and uniform throughout this 
state and in all cities and other 
political subdivisions therein, and no 
local authority shall enact or enforce any 
ordinance in conflict with the provisions 
of this act unless expressly authorized; 
however, local authorities may adopt 
additional traffic regulations which are  
not in conflict with the provisions of 
this act." (Emphasis added.) 

K.S.A. 8-2002 empowers local authorities to adopt additional 
regulations concerning the turning of vehicles under the 
following conditions: 

"(a) The provisions of this act shall not 
be deemed to prevent the local authorities 
with respect to streets and highways under 
their jurisdiction and within the 



reasonable exercise of the police power 
from: 

"(9) Regulating or prohibiting the turning 
of vehicles or specified types of 
vehicles; 

"(c) No ordinance, resolution or 
regulation enacted under paragraph 
. . . (9) . . . of subsection (a) of this 
section shall be effective until official 
traffic control devices giving notice of 
such local traffic regulations are erected 
upon or at the entrances to the highway or 
part thereof affected as may be most 
appropriate." 

In accordance with the above-quoted statutes, it is our 
opinion that local authorities (including cities) may adopt 
additional traffic regulations prohibiting U-turns where such 
regulations do not conflict with the provisions of the uniform 
act regulating traffic on highways. Under the uniform act, no 
such ordinance regulating or prohibiting the turning of 
vehicles shall be effective until official traffic control 
devices giving notice of such local traffic regulations are 
erected upon or at the entrances to the highway or part 
thereof affected. K.S.A. 8-2002(a)(9) and (c). Accordingly, 
an ordinance which prescribes additional circumstances under 
which U-turns are prohibited (i.e. the ordinance sets forth 
limitations in addition to those prescribed by K.S.A. 8-1546) 
is not effective until official traffic control devices are 
erected in accordance with subsection (c) of K.S.A. 8-2002. 
Thus, subsections (1), (3) and (4) of section 35-323 of the 
Kansas City Municipal Code, which impose additional 
prohibitions on U-turns in the absence of official traffic 
control devices giving notice of such prohibitions, conflict 
with subsection (c) of K.S.A. 8-2002, and are invalid pursuant 
to K.S.A. 8-20021. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

Terrence R. Hearshman 
Assistant Attorney General 
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