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Synopsis: County hospitals operated by elected boards of 
trustees are taxing districts for purposes of 
K.S.A. 1988 Supp. 79-5021 et seq.  As such, 
these hospitals may levy in 1989 an amount not in 
excess of the dollar amount levied by them in 
1988. Beginning in 1990, such hospitals' levies 
are exempted from the aggregate tax levy 
limitation. County hospitals operated by appointed 
boards of trustees are not taxing districts in and 
of themselves, but levies for these hospitals must 
be included in calculating the counties' aggregate 
tax levy limitations in 1989. Beginning in 1990, 
levies for county hospitals with appointed boards 
of trustees will be exempted from the calculation 
of the counties' aggregate tax levy limitations. 
Cited herein: K.S.A. 19-4601; 19-4606; 79-5001 
et seq.;  K.S.A. 1988 Supp. 79-5021; 79-5022; 
79-5028; 79-5032; L. 1988, ch. 393, §2; L. 1985, 
ch. 314, §12. 



Dear Representative Littlejohn: 

You request our opinion regarding the application of K.S.A. 
1988 Supp. 79-5022, the current aggregate tax levy limitation, 
to the Phillips county hospital. You advise that the county 
hospital is operated by a board of trustees appointed by the 
Phillips county commission pursuant to K.S.A. 19-4601 et 
seq. The county has previously levied an annual tax in 
the amount of two mills for the hospital and seeks to increase 
the levy to six mills under the authority of K.S.A. 19-4606 
for the budget year 1990 and thereafter. You question whether 
this will be possible in view of K.S.A. 1988 Supp. 79-5021 
et seq. 

K.S.A. 1988 Supp. 79-5022 provides as follows: 

"(a) In the reappraisal year and in each 
year thereafter, all existing statutory 
fund mill levy rate and aggregate levy  
limitations on taxing subdivisions are  
hereby suspended. 

"(b) Except as otherwise provided in 
K.S.A. 1987 Supp. 79-5024 to 79-5027, 
inclusive, and amendments thereto, in the  
reappraisal year, no taxing subdivision  
shall certify to the county clerk of the  
county any tax levies upon tangible  
property, excluding levies specified in  
K.S.A. 1987 Supp. 79-5028, and amendments 
thereto, which in the aggregate will  
produce an amount in excess of the amount  
which was levied by such taxing  
subdivision in the prior year. 

"(c) In each year after the reappraisal 
year, the fund levy limits shall be 
increased by multiplying the dollar amount 
produced by the levy limit for the year 
prior to the reappraisal year by the 
quotient determined by dividing the 
assessed tangible valuation amount of the 
current year by the assessed tangible 
valuation amount of the reappraisal year. 

"(d) Except for adjustments described in 
K.S.A. 1987 Supp. 79-5024 to 79-5027, 



inclusive, and amendments thereto, in 
each year after the reappraisal year the  
aggregate levy limits for cities and  
counties shall be the authorized aggregate  
levy limit in effect for the year prior to  
the reappraisal year. All tax levies  
existing or authorized hereafter by law,  
except those levies specifically exempt 
pursuant to K.S.A. 1987 Supp. 79-5028, and 
amendments thereto, or levy authorizations 
exempted from the provisions of K.S.A. 
1987 Supp. 79-5021 to 79-5027, inclusive, 
and amendments thereto, or levy 
authorizations exempted from the  
provisions of K.S.A. 79-5001 to 79-5016, 
inclusive, as existing prior to January 1, 
1989, shall be subject to the aggregate  
limit prescribed hereunder." (Emphasis 
added). 

You first ask whether the county hospital is a "taxing 
district" to which the aggregate tax levy limitation applies. 
The term "taxing district" is not defined in K.S.A. 1988 Supp. 
79-5021 et seq. However, we have opined previously that 
the term "taxing district" includes any entity which can 
mandatorily require another entity to make a levy to benefit 
the people or property within its territory. Attorney General 
Opinion No. 87-167. See also cases cited therein. 
Pursuant to K.S.A. 19-4606, a county hospital operated by an 
elected board of trustees would clearly fit within this 
definition, but a hospital operated by an appointed board of 
trustees does not appear to have the ultimate decision-making 
authority when it comes to whether to tax or how much of a tax 
will be levied. Thus, Phillips county hospital may not be a 
"taxing district" for purposes of applying the tax lid. 
Phillips county, however, is a taxing district and is subject 
to the limitations imposed by K.S.A. 1989 Supp. 79-5022. If 
the county hospital is not itself a taxing district, its 1988 
levy, unless otherwise exempted, will be figured in the 
county's aggregate levy limitation for the 1990 budget year. 
K.S.A. 1988 Supp. 79-5032. Thus, while Phillips county may 
levy more for the hospital in 1989 than was levied in 1988, it 
may do so only if the aggregate dollar amount produced for all 
funds does not exceed the aggregate dollar amount levied by 
the county in 1988. See Attorney General Opinion No. 
87-163, 87-158; Minutes of the House Committee on Taxation, 
March 25, 1988. 



The question thus becomes whether the county hospital's levy 
is exempted from the provisions of K.S.A. 1988 Supp. 79-5021 
et seq. K.S.A. 1988 Supp. 79-5022 was significantly 
amended in the 1988 Session to lift the tax levy freeze 
beginning in the year after the reappraisal year. L. 1988, 
ch. 393, §2. Beginning in 1990, taxing subdivisions will 
revert back to the authorized aggregate levy limit in effect 
for the year prior to the reappraisal year; tax levies 
specifically exempt pursuant to K.S.A. 1988 Supp. 79-5028, 
levy authorizations exempted from the provisions of K.S.A. 
1988 Supp. 79-5021 et seq. and levy authorizations 
previously exempted from the provisions of K.S.A. 79-5001 
through 79-5016 will be exempt from the aggregate levy 
limitation. The levy authorization for county hospitals was 
exempt from the provisions of K.S.A. 79-5001 through 79-5016. 
K.S.A. 19-4606. Thus, beginning with the 1990 levy for the 
1991 budget year, the levy for the Phillips county hospital 
will be exempt from the Phillips county aggregate tax levy 
limitation. 

While the legislature clearly intended to loosen the lid 
beginning with the 1990 levies, we find no documentation of an 
intent to loosen the lid in the year of reappraisal. As 
explained in Attorney General Opinion No. 87-158, the intent 
of the lid enacted in 1985 (L. 1985, ch. 314, §12) was to 
prevent a windfall of unknown proportions to local units of 
government due solely to increased valuations. Neither the 
language of the act nor the 1988 legislative history disclose 
any indication of an intent to the contrary. It is therefore 
our opinion that the 1988 amendments to K.S.A. 79-5021 et 
seq. did not effect the freeze placed on levies for the 
year 1989. The levy for operation of a county hospital is not 
listed in K.S.A. 1988 Supp. 79-5028 as one of the exceptions 
to K.S.A. 1988 Supp. 79-5022(b) and thus must be included in 
calculating the aggregate tax levy limitation for Phillips 
county in 1989 for the budget year 1990. For county hospitals 
which are themselves taxing districts, their 1989 levies will 
be limited to the dollar amount levied for the hospital in 
1988. 

In conclusion, county hospitals operated by elected boards of 
trustees are taxing districts for purposes of K.S.A. 1988 
Supp. 79-5021 et seq. As such, these hospitals may levy 
in 1989 an amount not in excess of the dollar amount levied by 
them in 1988. Beginning in 1990, such hospitals' levies are 
exempted from the aggregate tax levy limitation. County 
hospitals operated by appointed boards of trustees are not 
taxing districts in and of themselves, but levies for these 



hospitals must be included in calculating the counties' 
aggregate tax levy limitations in 1989. Beginning in 1990, 
levies for county hospitals with appointed boards of trustees 
will be exempted from the calculation of the counties' 
aggregate tax levy limitations. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

Julene L. Miller 
Deputy Attorney General 
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