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January 6, 1989 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 89- 1 

The Honorable Wanda Fuller 
State Representative, Eighty-Seventh District 
2808 Bennett 
Wichita, Kansas 67211-3848 

Re: State Departments; Public Officers and Employees--
Department of Corrections; Community Corrections 
Act--Grants to Counties for Community Correctional 
Services; Purchase of Real Estate 

Synopsis: L. 1988, ch. 29, sec. 8 does not apply to the 
purchase of an office building by Sedgwick county 
with monies received through the community 
corrections grant program. Cited herein: K.S.A. 
75-5290; L. 1988, ch. 29, sec. 8; L. 1988, ch. 
32, sec. 2; K.A.R. 44-11-123. 

Dear Representative Fuller: 

You have requested our opinion of whether section 8 of chapter 
29 of the 1988 Session Laws would require specific legislative 
authorization before the Sedgwick county board of county 
commissioners may purchase an office building with grant 
monies obtained from the Kansas Department of Corrections 
(DOC). You explain that the office building is needed to 
house the county's community corrections administrative 
offices. 

L. 1988, ch. 29, sec. 8 provides in pertinent part: 



"No moneys appropriated from the state 
general fund or any special revenue fund 
for the fiscal years ending June 30, 1988, 
or June 30, 1989, by this act or any other 
appropriations act of the 1988 regular 
session of the legislature for any state 
agency, as defined by K.S.A. 75-3701 and 
amendments thereto, shall be expended for 
the acquisition of fee title to any real 
property, whether by purchase, 
lease-purchase, exchange, contract or by 
any other method, unless specifically 
authorized by act of the legislature to 
acquire title to such real property. No 
action of the state finance council shall 
be effective to approve or authorize the 
expenditure of any such moneys by any  
state agency, as defined by K.S.A. 
75-3701 and amendments thereto, for the 
acquisition of title to any real property 
unless specifically authorized by act of 
the legislature to acquire title to such  
real property." (Emphasis added.) 

The Sedgwick county community corrections department 
receives state aid from DOC pursuant to K.S.A. 75-5290 et 
seq., the community corrections act. The grant program 
established by this act is funded by monies appropriated for 
DOC from the state general fund. See L. 1988, ch. 32, 
sec. 2. The question thus becomes whether section 8 of 
chapter 29 operates to prohibit a local unit of government or 
private entity from using state aid obtained through a program 
administered by a state agency to purchase real property 
absent specific legislative authorization. In our opinion, 
section 8 does not operate this broadly. 

By its terms, L. 1988, ch. 29, sec. 8 applies to 
expenditures of state agencies for the acquisition of fee 
title to any real property. In the case at hand, DOC is not 
acquiring fee title to the property, Sedgwick county is. 
The object of DOC's expenditure is state aid to a local unit 
of government. See Division of Accounts and Reports, 
Policy and Procedure Manual, filing no. 7,002, p. 14 of 54 
(May 2, 1988); K.S.A. 75-3728. It is Sedgwick county which 
will make the expenditure to acquire the property. While 
DOC must approve the amendment to Sedgwick county 
community corrections department's budget to allow the grant 
money to be used for the purchase of this building, K.A.R. 



44-11-123, DOC is not making the ultimate expenditure and is 
not acquiring fee title to the property. 

Further, we do not believe the legislature intended this 
provision as a condition on grants of state aid. An 
interpretation requiring specific legislative authorization 
for every acquisition of real property by an entity receiving 
grant money would inundate the legislature with requests for 
such authorization, particularly since section 8 precludes the 
state finance council from granting such authorization. We 
believe the legislature intended only to prevent state 
agencies from acquiring property to be owned by the state 
without specific legislative approval. 

In conclusion, L. 1988, ch. 29, sec. 8 does not apply to the 
purchase of an office building by Sedgwick county with 
monies received through the community corrections grant 
program. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

Julene L. Miller 
Deputy Attorney General 
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