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Masters Level Psychologists; Limitation of Practice 

Synopsis: Persons who may supervise registered masters level 
psychologists (RMLPs) must meet two 
requirements: (1) They must be licensed to 
provide mental health services and (2) their 
licensure must allow them to diagnose and treat 
psychological disorders. It is our opinion that 
licensed psychologists meet these requirements, 
but social workers and psychiatrists do not. Cited 
herein: K.S.A. 65-2802; 65-2803; 65-2869; 65-2872; 
K.S.A. 1986 Supp. 74-5302; 74-5310; K.S.A. 
74-5311; 74-5340; 74-5344, as amended by L. 1987, 
ch. 306, §12; 75-5347; K.S.A. 1986 Supp. 
757-53T3; K.A.R. 102-1-1; K.A.R. 1986 Supp. 
102-1-12; K.A.R. 102-2-la; K.A.R. 102-2-8, as 
amended May 1, 1987. 

Dear Ms. Gabel: 



As Executive Secretary of the Behavioral Sciences Regulatory 
Board, you request our opinion on the interpretation of a 
provision of a new law enacted by the 1987 legislature. 

1987 Senate Bill No. 288, (L. 1987, ch. 306) provides for 
the registration of masters level psychologists. The 
parameters of a registered masters level psychologist's 
(RMLP's) practice are established as follows: 

"Any person who is registered under the 
provisions of this act as a registered 
masters level psychologist shall have the 
right to practice only in a licensed 
community mental health center or one of 
its contracted affiliates, in any federal 
state, county or municipal agency, or 
other political subdivision, or in a duly 
chartered educational institution insofar 
as such practice is part of the duties of 
such person's paid position and is 
performed solely on behalf of the 
employer, so long as such practice is  
under the direction of a person licensed  
to provide mental health services as an  
independent practitioner and whose  
licensure allows for the diagnosis and  
treatment of psychological disorders. 
Such person may use the title registered 
masters level psychologist and the 
abbreviation RMLP." L. 1987, ch. 306, 
§2. (Emphasis added). 

In reference to the above-emphasized language, you ask the 
following question: What persons are permitted by their 
licensure to diagnosis and treat psychological disorders? 
Specifically, what persons may RMLPs practice "under the 
direction of"? 

We are of the opinion that psychologists licensed by the 
Board may serve as RMLP supervisors. To become a licensed 
psychologist, an individual must have a doctor's degree based 
on a program of studies in content primarily psychological, 
two years of supervised experience rendering psychological 
services, and have passed an examination administered by the 
Behavorial Sciences Regulatory Board (BSRB). K.S.A. 1986 
Supp. 74-5310; K.S.A. 74-5311. The "practice of psychology" 
is defined as: 



"the application of established principles of 
learning, motivation, perception, thinking and 
emotional relationships to problems of behavior 
adjustment, group relations and behavior 
modification, by persons trained in 
psychology. The application of such principles 
includes, but is not restricted to, counseling 
and the use of psychological remedial measures 
with persons, in groups or individually, having 
adjustment or emotional problems in the areas 
of work, family, school and personal 
relationships; measuring and testing 
personality, intelligence, aptitudes, public 
opinion, attitudes and skills; the teaching of 
such subject matter; and the conducting of 
research on problems relating to human 
behavior. . . ." K.S.A. 1986 Supp. 
74-5302(a). 

Clearly, licensed psychologists are independent practitioners 
who provide mental health services. While the above 
definition does not specifically use the term "diagnosis", we 
think the "practice of psychology" as defined by statute 
necessarily implies diagnosis and treatment of psychological 
disorders. Our conclusion is confirmed by an examination of 
the extensive educational program psychologists must meet to 
obtain licensure. See K.A.R. 1986 Supp. 102-1-12. 
Furthermore, several definitions contained in Kansas 
administrative regulations show that licensed psychologists 
diagnose psychological disorders: 

"(f) A 'client or patient' means a person 
who is a direct recipient of psychological 
services. Such services may be either 
therapeutic or diagnostic in nature. 

• 	• 	• 

"(j) 'Psychological assessment' means the 
use, in any manner, of established 
psychological tests, procedures, and 
techniques with the intent of diagnosis  
adjustment, functional, mental, 
vocational, or emotional problems or 
establishing treatment methods for persons 
having such problems." K.A.R. 1986 
Supp. 102-1-1 (emphasis added). 



Since both criteria of the statute are met, licensed 
psychologists may supervise RMLPs. 

The BSRB also licenses social workers. Only licensed 
specialist clinical social workers (LSCSW) may engage in the 
private, independent practice of social work. K.S.A. 1986 
Supp. 75-5353. A social worker not licensed as a LSCSW 
may engage in private practice if supervised by a LSCSW. 
K.A.R. 102-2-1a(i); 102-2-8(a), as amended May 1, 1987. See 
Attorney General Opinion No. 87-112. "Social work practice" 
is defined in K.S.A. 75-5347(b) as follows: 

"'Social work practice' means the 
professional activity of helping 
individuals, groups or communities enhance 
or restore their capacity for physical, 
social and economic functioning and the 
professional application of social work 
values, principles and techniques in areas 
such as psychotherapy, social service 
administration, social planning, social 
work consultation and social work research 
to one or more of the following ends: 
Helping people obtain tangible services; 
counseling with individuals, families and 
groups; helping communities or groups 
provide or improve social and health 
services; and participating in relevant 
social action. The practice of social 
work requires knowledge of human 
development and behavior; of social, 
economic and cultural institutions and 
forces; and of the interaction of all 
these factors. Social work practice 
includes the teaching of practicum 
courses in social work." 

Social workers provide mental health services and many are 
independent practitioners. However, as defined by statute, 
the practice of social work does not include diagnosing 
psychological disorders. Therefore, we must conclude that 
social workers do not meet the qualifications necessary to 
serve as RMLP supervisors. 

The question arises whether a RMLP may practice under the 
direction of a psychiatrist. Kansas does not license 
psychiatrists as such. Rather, psychiatrists are licensed by 
the Board of Healing Arts as healing arts practitioners of 



medicine and surgery. Through advanced or specialized 
training, medical doctors may obtain the designation 
"psychiatrist" from national professional organizations. 

"Healing arts" is defined in K.S.A. 65-2802(a) as follows: 

"The healing arts include any system, 
treatment, operation, diagnosis, prescription, 
or practice for the ascertainment, cure, 
relief, palliation, adjustment, or correction 
of any human disease, ailment, deformity, or 
injury. . . ." 

Medicine and surgery is one of the three branches of healing 
arts. K.S.A. 65-2802(a). Kansas law defines the practice of 
medicine and surgery to include persons who 

"prescribe, recommend or furnish medicine 
or drugs, or perform any surgical 
operation of whatever nature by the use of 
any surgical instrument, procedure, 
equipment, or mechanical device for the 
diagnosis, cure or relief of any wounds, 
fractures, bodily injury, infirmity, 
disease or physical or mental illness, 
of human beings." K.S.A. 65-2869(b) 
(emphasis added). 

We noted in Attorney General Opinion No. 80-220, p.2, that "to 
some extent the practice of a licensed physician in the 
treatment of mental illness may necessarily involve tools, 
techniques, tests or instruments used by [licensed] 
psychologists. . . ." The licensure of psychologists act 
recognizes this fact and provides: 

"Nothing contained in this act shall be 
construed: (a) To prevent qualified 
members of other professional groups such 
as, but not limited to, ministers, 
Christian Science practitioners, social 
workers and sociologists from doing work 
of a psychological nature consistent with 
their training and consistent with any 
code of ethics of their respective 
professions so long as they do not hold 
themselves out to the public by any title 
or description of services incorporating 



the words 'psychologic,"psychological,' 
'psychologist' or 'psychology'. . . . 

"(f) to restrict the use of tools, tests, 
instruments or techniques usually 
denominated 'psychological' so long as the 
user does not represent oneself to be a 
licensed psychologist or a registered 
masters level psychologist. . . ." K.S.A. 
74-5344, as amended by L. 1987, ch. 306, 
§12. 

Even though the tools and methods associated with one 
profession may be utilized by the other, the practice of 
psychology and the practice of medicine and surgery are 
separate and distinct disciplines. The licensure of 
psychologists act restricts the practice of psychology to 
licensed psychologists and RMLPs. K.S.A. 1986 Supp. 
74-5302(b); K.S.A. 74-5340; K.S.A. 74-5344, as amended by L. 
1987 ch. 306, §12; Attorney General Opinion No. 80-220, 
pp. 3-4. The healing arts act limits the practice of 
medicine and surgery to physicians. K.S.A. 65-2803. 

K.S.A. 65-2872 of the healing arts statutes lists certain 
persons deemed not to be practicing the healing arts, 
including: 

"(h) Persons in the general fields of 
psychology,  education and social work, 
dealing with the social, psychological  
and moral well-being of individuals and/or 
groups provided they do not use drugs and 
do not hold themselves out to be the 
physicians, surgeons, osteopathic 
physicians or chiropractors." (Emphasis 
added). 

In defining "practice of psychology," K.S.A. 1986 Supp. 
74-5302 includes the following language: 

"except that in all cases involving the 
care of the sick and ill as defined by the 
laws of this state, the primary 
responsibility devolves upon those 
licensed under the Kansas healing arts 
act." 



K.S.A. 75-5344(g), as amended by L. 1987, ch. 306 §12 
provides that the psychology statutes are not to be 
interpreted: 

"to permit persons licensed as 
psychologists to engage in the practice of 
medicine as defined in the laws of this 
state, nor to require such licensed 
psychologists to comply with the Kansas' 
healing arts act. . . ." 

In Attorney General Opinion No. 79-247, p.3, we stated that 
the two provisions immediately cited above "are intended 
merely to assure that the practice of the healing arts and the 
practice of psychology, and the regulation of each discipline, 
shall remain separate and distinct." See Attorney General 
Opinion No. 80-220, p.2. 

It is clear under the Kansas statutes that persons licensed 
only to practice the healing arts cannot engage in the 
practice of psychology, and licensed psychologists are not 
authorized by their licensure to practice the healing arts. 
RMLP supervisors must meet two requirements: (1) They must 
be licensed to provide mental health services and (2) 
their licensure must allow them to diagnose and treat 
psychological disorders. K.S.A. 65-2869(b) provides that 
healing arts licensees who practice medicine and surgery may 
diagnose mental illness. It cannot be said that the terms 
"psychological disorders" and "mental illness" as used in the 
Kansas statutes are synonymous. Statutes referring to 
physicians and their practice use such terms as "illness" and 
"sick and ill." Physicians may prescribe medicine, 
psychologists can not. K.S.A. 65-2869(b); 65-2872. In 
addition, it is important to note that healing arts statute, 
K.S.A. 65-2872, states that persons in the field of 
psychology and those dealing with the psychological  
well-being of individuals are not practicing healing arts. 
These factors suggest that the practice of diagnosing and 
treating psychological disorders is not the same as that 
concerning mental illness. While a physician may, in 
diagnosing and treating mental illness, use tools and methods 
that a psychologist uses, a physician is precluded from 
practicing psychology. Thus, it does not appear that a 
psychiatrist's license - which is a license to practice the 
medicine and surgery branch of the healing arts - allows for 
the "diagnosis and treatment of psychological disorders." 
Furthermore, a psychiatrist does not meet the first 
requirement to be a RMLP supervisor. Nowhere in the 



definition of healing arts or medicine and surgery does it 
state that a licensee may provide "mental health services." 

The relationship between the supervisor and RMLP must also 
be considered. The purpose of supervision is to provide 
training and to ensure that the psychological services 
rendered are appropriate. While physicians may utilize some 
of the tools and methods employed by psychologists, we have 
noted that the two disciplines are separate and distinct. 
Therefore, it does not seem that the legislature intended the 
training and practice of RMLPs to be supervised by 
professionals whose training and experience are different. 

In summary, persons who may supervise registered masters level 
psychologists must meet two requirements: (1) They must be 
licensed to provide mental health services and (2) their 
licensure must allow them to diagnose and treat psychological 
disorders. For reasons discussed in this opinion, we conclude 
that licensed psychologists may serve as RMLP supervisors 
but that social workers and psychiatrists do not qualify. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
ATTORNEY GENERAL OF KANSAS 

Rita L. Noll 
Assistant Attorney General 
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