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ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 87- 172 

The Honorable Nancy Brown 
Representative, Twenty-Seventh District 
15429 Overbrook Lane 
Stanley, Kansas 66224-9744 

Re: 	Public Health -- Emergency Medical Services; Cities 
and Counties -- Care Rendered Pursuant to 
Instructions; Liability of Training Personnel 

Synopsis: Hospitals, physicians and nurses involved in 
training medical intensive care technicians are not 
insulated from liability by K.S.A. 65-4307(a) for 
their wrongful acts. Cited herein: K.S.A. 1986 
Supp. 65-2891; K.S.A. 65-4301, as amended by L. 
1987, ch. 248, sec. 4; 65-4305; 65-4306; 
65-4307; 65-4308; 75-6115. 

Dear Representative Brown: 

As Representative of the Twenty-Seventh District, you have 
requested our opinion regarding emergency medical services. 
Specifically, you inquire whether physicians, nurses and 
hospitals have any statutory protection from liability when 
they participate in training mobile intensive care technicians 
(MICT'hours training 

MICT's are required to receive 
c and clinical experience in a K.S.Aaccardiaccardiaccardiac care care unit and 

in an emergency vehicle unit. K:S.A. 65-4308. The training 
program is to be certified by the University of Kansas medical 
school. K.S.A. 65-4305. For a training program to be 
certified, it must consist of didactic, clinical, and field 



training, with an accumulation of well beyond the 200 hours 
statutory requirement. These areas of training are conducted 
consecutively, with possible overlap between the clinical and 
field internship phases. See generally, Operational  
Policies & Procedures Manual for Mobile Intensive Care  
Technician Instructors/Coordinators, page 7-9 (Rev. August, 
1987). While in training at a hospital, MICT's are 
authorized to administer medications subcutaneously, 
intramuscularly or intravenously under the direct 
supervision of a physician or nurse. K.S.A. 65-4306(b). We 
have previously opined that such administration of parenteral 
medications in a hospital setting is authorized whether or not 
an emergency exists. Attorney General Opinion No. 78-43. 

Physicians and nurses have some protection from liability for 
giving instructions to MICT's during emergencies. Pursuant 
to K.S.A. 65-4307(a), absent gross negligence in giving 
instructions, persons who are licensed to practice medicine 
and surgery or who are registered professional nurses are not 
liable for damages resulting from instructions given to an 
MICT during an emergency. An MICT is defined as a person 
who has "been specially trained on emergency cardiac and 
noncardiac care in a training program certified by the 
university of Kansas school of medicine." K.S.A. 65-4301(g), 
as amended by L. 1987, ch. 348, sec. 4. We believe, however, 
that K.S.A. 65-4307(a) does not insulate physicians and nurses 
from liability for claims arising out of MICT training. 
That section makes no reference to MICT's-in-training, but 
merely references MICT's, which by definition includes those 
who have already been trained. It applies only in emergency 
situations. In addition, K.S.A. 65-4307(a) makes no mention 
of hospitals being immune from liability. 

Our opinion is not in conflict with other well known statutes 
regarding liability of persons practicing medicine and 
surgery. For example health care providers who render 
professional services, even though they are governmental 
employees, are not included in the provisions of the tort 
claims act. K.S.A. 75-6115. See also, Attorney General 
Opinion No. 81-139. However, health care providers rendering 
care or assistance in an emergency are not liable for damages 
resulting from their acts, absent gross negligence or willful 
and wanton acts or omissions. K.S.A. 65-2891(a). These 
references are generalities, and not meant to be substitutes 
for more detailed analysis of each statutory scheme. There 
are nuances to each, and individuals who are included in one 
statute may be excluded in another. For example, registered 
professional nurses, except registered nurse anesthetists, and 



licensed practical nurses are not health care providers for 
purposes of the tort claims act, and thus may be indemnified 
for damage awards if they are a governmental employee, but 
those persons are health care providers within the meaning of 
the good samaritan statute. 

Establishing that physicians, nurses and hospitals are not 
insulated from liability by K.S.A. 65-4307(a) during an 
MICT's training period does not mean that each is 
automatically liable when damages occur as a result from their 
role in training an MICT. Obviously, there must be a reason 
for liability which can be determined only on a case-by-case 
basis. Similarly, individual situations may give rise to 
defenses which we cannot now predict. For example, a nurse 
may, under the circumstances, be an employee within the 
meaning of the tort claims act. Such defenses, however, must 
come from somewhere other than K.S.A. 65-4307(a) as it is 
currently written. 

In conclusion, it is our opinion that hospitals, physicians 
and nurses involved in training MICT's are not insulated 
from liability by K.S.A. 65-4307(a) for their wrongful acts. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
ATTORNEY GENERAL OF KANSAS 

Mark W. Stafford 
Assistant Attorney General 
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