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Synopsis: In determining whether a mortgage is entitled to 
K.S.A. 1986 Supp. 79-3102(d)(3) exemption, the 
register of deeds need not look beyond the 
four-corners of the affidavit to ascertain that the 
mortgage is held by the assigns of the original 
lender. Failure to record an assignment does not 
render the assignment void and is thus not in 
itself conclusive evidence that the assignment is 
invalid. 

A register of deeds may not be held personally 
liable for due and uncollected mortgage 
registration fees pursuant to K.S.A. 28-115. 
Failure of the register of deeds to whom a mortgage 
covering property in two or more counties is first 
presented to collect mortgage registration fees 
does not preclude another interested register of 
deeds from collecting the amount due. Cited 
herein: K.S.A. 28-115; K.S.A. 1986 Supp. 58-2209; 
58-2211; K.S.A. 58-2221; 58-2222; 58-2223; 58-2306; 
58-2308; 58-2318; 58-2321; L. 1985, ch. 322, §1. 



Dear Ms. Bennington: 

As Register of Deeds for Stafford county, you request our 
opinion regarding the assessment and collection of mortgage 
registration fees. You have provided eleven recorded 
instruments as factual information upon which to base our 
opinion. 

Your first question involves three instruments which are 
accompanied by affidavits stating, for various reasons, that 
mortgage registration fees are not payable with respect to 
those instruments. The affidavits attached to the instruments 
you have marked as numbers 4 and 5 verify that all of the 
indebtedness secured therein is secured by other previously 
recorded mortgages upon which the registration fee has been 
paid. You direct our attention to K.S.A. 1986 Supp. 
79-3102(d)(3) and question whether this exemption from 
mortgage registration fees applies since there are additional 
mortgagees listed on the mortgages now presented for recording 
than were on the original recorded mortgages. 

K.S.A. 1986 Supp. 79-3102(d)(3) provides as follows: 

"(d) No registration fee whatsoever shall 
be paid, collected or required for or on: 

"(3) any mortgage or other instrument upon 
that portion of the consideration stated 
in the mortgage tendered for filing which 
is verified by affidavit to be principal 
indebtedness covered or included in a 
previously recorded mortgage or other 
instrument with the same lender or their  
assigns  upon which the registration fee 
herein provided for has been paid." 
(Emphasis added.) 

This provision was amended in 1985 to include the underscored 
language. L. 1985, ch. 322, §1. Though the relationship 
between the original mortgagee and the additional mortgagees 
is not clear on the face of the instruments in question, it 
appears that, if this is the same indebtedness covered in 
those previously recorded mortgages, there has been at least a 
partial assignment of the original mortgagee's rights under 
the instruments. The instruments would thus fall within the 
exemption. 



The affidavit attached to the instrument you have marked as 
number 8 claims a different exemption from mortgage 
registration fees. It states that the mortgage provides 
additional security for three listed mortgages, the mortgage 
registration fee having been paid on all three. This would 
entitle the mortgagee to the exemption found at K.S.A. 1986 
Supp. 79-3102(d)(2) which does not contain the "same lender or 
their assigns" requirement, though the same indebtedness must 
be involved. 

You point out that there is not an assignment of record for 
these instruments and indicate that this contradicts the 
affidavit. You question whether the register of deeds should 
go beyond the "four corners" of the affidavit in determining 
if the claimed exemption is warranted. K.S.A. 58-2306 and 
58-2318 describe the method by which a mortgage of real 
property may be assigned or released. K.S.A. 58-2308 requires 
the register of deeds to record at full length instruments 
executed pursuant to K.S.A. 58-2306 and 58-2318. Every 
instrument in writing that conveys or affects real estate and 
which is proved or acknowledged (K.S.A. 1986 Supp. 58-2211) 
and certified (K.S.A. 1986 Supp. 58-2209) is authorized to be 
recorded in the office of the register of deeds of the county 
in which the real estate is situated. K.S.A. 58-2221. Such 
recording imparts notice of the contents of the instrument to 
subsequent purchasers and mortgagees. K.S.A. 58-2222. An 
unrecorded instrument is valid only between the parties 
thereto and persons who have actual notice of its contents. 
K.S.A. 58-2223. Failure to record an assignment has the 
effect of making payments by the mortgagor to the mortgagee of 
record valid extinguishments of the debt even though the note 
and mortgage have been assigned. K.S.A. 58-2321. However, 
the assignee has a right to recover from his assignor amounts 
paid to the assignor to extinguish the debt. K.S.A. 58-2321. 
Thus, the assignment, even though unrecorded, is still valid 
as between the parties, and the mortgage itself, if recorded, 
imparts notice to third parties of the existence of a lien 
unless and until the mortgage is released. 

K.S.A. 58-2321 was interpreted by the Kansas Supreme Court in 
Anthony v. Brennan,  74 Kan. 707 (1906). The syllabus to 
that case reads: 

"The act relating to the recording of 
assignments of mortgages (Laws 1899, ch. 
168) does not restrict the methods by 
which a negotiable note and a mortgage 
securing it may be transferred, nor 



prevent a transfer of the ownership of 
such paper by mere delivery." 

In the opinion at page 709 it was said: 

"That act does not undertake to limit the 
methods by which real-estate mortgages may 
be transferred, and it does not provide 
that the failure to make a record of an 
assignment of a mortgage shall invalidate 
the security of the transfer. It was 
intended as a protection to mortgagors, 
and the only penalty prescribed for not 
recording the transfer is that all 
payments made by the mortgagor to the 
mortgagee or to any one who appeared to be 
the owner shall be credited to the 
mortgagor, although the assignee never 
received such payments. This was the view 
taken of the statute in earlier cases." 
74 Kan. 707. Sections quoted in 
Middlekauff v. Bell, 111 Kan. 206, 
210, 211 (1922). 

In Middlekauff, the court stated: 

"Even the savage statute of 1897 did not 
declare that failure to record an 
assignment of a recorded mortgage should 
give priority to a subsequent purchaser or 
mortgagee. Two years later the 
legislature again considered what penalty 
should be assessed against an assignee who 
omitted to record his assignment. It 
stopped with the provision that payments 
made by the mortgagor to the holder of 
record should be credited to the 
mortgagor, and there is no other penalty. 
One who acquires a negotiable note, 
secured by recorded mortgage, is not, as 
to subsequent purchasers or mortgagees, 
the possessor of a mere 'secret equity,' 
if no assignment of the mortgage be placed 
on record. Record of the mortgage is 
notice of its existence, and the holder is 
not obliged to disclose his ownership by 
recording his assignment in order to 
preserve priority of lien." 111 Kan. at 



212. See also Ingram v. Ingram, 
214 Kan. 415, Syl. T5 (1974). 

Thus, one cannot assume an assignment has not occurred solely 
because the assignment has not been recorded. 

K.S.A. 1986 Supp. 79-3102(d)(3) requires that an affidavit be 
submitted verifying that the principal indebtedness covered by 
the instrument tendered for filing is principal indebtedness 
included in a previously recorded mortgage upon which the 
mortgage registration fee has been paid. The statute does not 
require any proof beyond the affidavit as to the effectiveness 
of any assignment. In our opinion, the register of deeds need 
not go beyond the "four corners" of the affidavit to determine 
the existence of an assignment. The affiant has sworn [State  
v. Knight, 219 Kan. 863, 867 (1976)] that this is the same 
debt covered in a previously recorded mortgage upon which 
mortgage registration fees have been paid, and if the 
substance of the affidavit is later discovered false, the 
affiant shall suffer the consequences. 

The provision which requires the register of deeds to compare 
each instrument with the last record of transfer in his or her 
office of the property described and to attempt to notify the 
grantee of any "apparent errors" before recording the 
instrument (K.S.A. 58-2221) does not require the register of 
deeds to conduct a complete title search of the property 
described in each instrument. An "apparent error" is one 
which is readily seen, plain or obvious. Since an assignment 
need not be recorded to be effective, the fact that the new 
instrument lists mortgagees additional to those listed in the 
original instrument is not an "apparent error." 

You next ask whether, pursuant to K.S.A. 28-115, a register of 
deeds may be held personally liable for any due and 
uncollected mortgage registration fees. K.S.A. 28-115 
provides in part: 

"If the register of deeds fails to collect 
any of the fees provided in this  
section, the amount of fees at the end of 
each quarter shall be deducted from the 
register's salary. (Emphasis added.) 

The mortgage registration fees are not provided in this  
section. The fees listed in K.S.A. 28-115 are filing fees. 
The mortgage registration fee is not a filing fee, it is a 
tax. See Meadowlark Hills, Inc. v. Kearns, 211 Kan. 



35 (1973). Attorney General Opinion No. 79-145) concluded 
that the requirements relative to the collection of mortgage 
registration fees are not to be construed as controlling in 
regard to the collection of filing fees. We now submit that 
the opposite also would be true. We therefore conclude that 
due and uncollected mortgage registration fees could not be 
deducted from the register's salary pursuant to this 
provision. If, however, a register of deeds is acting in bad 
faith other statutes may come in to play. See e.g.  
60-1205; 21-3902. 

Your final question is this: 

"When an instrument is presented for 
recording in several counties 
'simultaneously' (by counterparts), does 
the recording of the instrument without 
collecting the mortgage registration tax 
by one county, exempt other counties from 
collecting the tax? If one county 
determines mortgage registration tax is 
due, is that county responsible for 
collecting the tax for all other counties 
under K.S.A. 79-3105?" 

K.S.A. 79-3105 provides in part: 

"When a mortgage covers property situated 
in two or more counties, the registration 
fee herein provided for shall be paid to 
the register of deeds and county treasurer 
as hereinbefore provided, of the county 
where it is first presented for record, 
and the county treasurer so receiving such 
fee shall apportion the same among the 
counties in which the real property is 
situated, in proportion to its assessed 
valuation, and promptly pay over such 
proportionate amounts to the respective 
county treasurers." 

In Attorney General Opinion No. 83-50 we stated that a 
register of deeds should not accept for filing an instrument 
accompanied by a check purporting to represent the county's 
proportionate share of the mortgage registration fee. Our 
conclusion was based on the language of K.S.A. 79-3105 that 
clearly contemplates the division of the fees by the county 
officials rather than the mortgagee. Here we are concerned 



with which county officials are to collect and apportion the 
fees. The statute states that the fees are to be paid to the 
register of deeds of the county where the mortgage is first 
presented for record, and the treasurer of that county is to 
apportion the fees. The requirement that the full amount be 
paid to one register is a convenience for the mortgagee as 
well as the registers of deeds, and assures full payment of 
the tax. If it were otherwise, the counties would have to 
contact one another before filing the instruments to assure 
full payment, and such could be costly to the mortgagee. It 
is therefore our opinion that the failure of the register of 
deeds of the county where the instrument is first presented 
for record to collect the full amount of the tax should not 
prevent registers of deeds of counties where the instrument is 
subsequently filed from charging the remaining amount before 
recording the instrument. 

In conclusion, in determining whether a mortgage is entitled 
to K.S.A. 1986 Supp. 79-3102(d)(3) exemption, the register of 
deeds need not look beyond the four-corners of the affidavit 
to ascertain that the mortgage is held by the assigns of the 
original lender. Failure to record an assignment does not 
render the assignment void and is thus not in itself 
conclusive evidence that the assignment is invalid. 

A register of deeds may not be held personally liable for due 
and uncollected mortgage registration fees pursuant to K.S.A. 
28-115. Failure of the register of deeds to whom a mortgage 
covering property in two or more counties is first presented 
to collect mortgage registration fees does not preclude 
another interested register of deeds from collecting the 
amount due. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

Julene L. Miller 
Deputy Attorney General 
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