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Synopsis: A quorum must be present before a public body can 
conduct business. Quorum for the five-member 
Kansas Board of Polygraphists (Board) is a 
majority of the total membership, or three 
members. Kansas case law provides that persons 
disqualified from voting cannot be counted toward 
the number necessary for a quorum. 

Three positions on the Board have been filled by a 
public member who is not a polygraphist and two 
privately employed polygraphists. The two 
positions for law enforcement representatives are 
vacant due to the lack of qualified persons. The 
public member of the Board is precluded by law from 
voting on "technical" matters. Therefore, it is 
our opinion that, while the Board may lawfully meet 
and take action on non-technical matters with its 
current three members, the Board cannot take action 
on technical matters due to lack of quorum. Cited 
herein: K.S.A. 1986 Supp. 77-201; 1987 House Bill 
No. 2223, L. 1987, ch. 283. 



Dear Ms. Mudrick: 

As the Executive Director of the Kansas Board of 
Polygraphists (Board), you request our opinion concerning 
the number of persons necessary to constitute a quorum to 
conduct the Board's business. 

The Kansas Board of Polygraphists was created by the 1987 
session of the legislature to license and regulate 
polygraphists. 1987 House Bill No. 2223, L. 1987, ch. 283. 
Appointed by the Attorney General, the five members of the 
Board must meet the following qualifications: 

"(b) No person shall be eligible for 
appointment as a member of the board 
unless such person is a citizen of the 
United States and is, and has been for a 
minimum of one year immediately preceding 
the appointment, a resident of Kansas. 

"(c) Four members of the board shall be 
licensed polygraphists, each of whom 
shall have personally conducted at least 
500 polygraph examinations during the five 
years immediately preceding the 
appointment. Of these four board members, 
two shall be privately employed as 
polygraphists, and two shall be employed 
by law enforcement agencies as 
polygraphists. The first members of  
the board appointed to these positions  
shall meet these qualifications, except  
for their lack of licensure as  
polygraphists, and shall seek to become  
licensed as soon as possible after  
appointment to the board. 

"(d) The fifth member of the board shall 
be a voting public member. Such member 
shall be a registered voter and a person 
who is not and never has been a member, 
nor the spouse of a member, of any 
profession licensed or regulated under 
this act; and a person who does not have 
and never has had a material, financial 
interest in either the providing of the 
professional services regulated under this 
act, or an activity or organization 



directly related to any profession 
licensed or regulated under this act." L. 
1987, ch. 283, §2. 	(Emphasis added). 

The law precludes the public member from voting on "technical" 
matters: 

"The duties of the public member shall not 
include the determination of the technical 
requirements to be met for licensure or 
whether any person meets such technical 
requirements or of the technical 
competence or technical judgment of a 
licensee or a candidate for licensure." 
L. 1987, ch. 283, §2(d). 

The Attorney General has appointed persons to fill the public 
board member position and the two private polygraphist 
positions. The two positions for law enforcement 
representatives remain vacant. At this time no individual has 
been identified who is currently employed by a law enforcement 
agency and meets the statutory 500 examinations requirement. 
Given the two vacancies on the Board, you ask whether the 
remaining members may adopt rules and regulations, approve the 
written examination, and vote on the applications for 
licensure of the two private polygraphist board members. 

A quorum of the membership of a public body must be present to 
conduct the business of that body. Annot., 43 A.L.R.2d 698, 
§2 (1955); 59 Am.Jur.2d Parliamentary Law §7. The 
statutes concerning the Board of Polygraphists do not 
specify the number of members necessary to constitute a 
quorum. In the absence of such a provision, K.S.A. 1986 Supp. 
77-201 Fourth applies to establish the quorum for the Board 
as the majority of the membership of the entire body. See 
FTC v. Flotill Products, Inc., 389 U.S. 179, 183-84, 88 
S.Ct. 401, 402-03, 19 L.Ed.2d 398 (1967); Wycoff v. Board  
of County Commissioners, 191 Kan. 658 (1963); Chambers v.  
Herrick, 172 Kan. 510 (1952); Attorney General Opinion 
No. 87-132. In previous opinions we have stated that 
"majority" means the next whole number greater than half the 
total number of members. Attorney General Opinions No. 
87-132, 87-45, 86-110, 83-174. The weight of authority is 
that a vacancy or vacancies on a board must be counted toward 
the total number of members from which the quorum is 
determined. See Annot., 43 A.L.R.2d 698, §5 (1955). 
See also Rockland Woods, Inc. v. Incorp. Village of  
Suffern, 340 N.Y.S.2d 513 (1973); State v. Gruber, 373 



P.2d 657 (Ore. 1962). Thus, for the five-member Board, three 
persons constitute a quorum. 

Since three members have been appointed, the Board may meet 
and conduct business as there is a quorum. Problems arise, 
however, when certain items of business are before the Board. 
As noted earlier, the public member is precluded from voting 
on technical matters. Clearly, adopting regulations 
concerning standards of practice for administering polygraph 
examinations and establishing educational requirements, and 
approving the written examination constitutes "the 
determination of the technical requirements to be met for 
licensure. . . ." L. 1987, ch. 283, §2(d). Thus, the public 
member cannot vote on these matters. The question, then, is 
whether two members of the five-member Board have authority to 
take binding action in this situation. 

Absent a statutory provision, if a quorum is present, a 
majority of the members in attendance may act to bind a public 
body. 56 Am.Jur.2d Municipal Corporations, Etc. §170. 
See Attorney General Opinion No. 86-110 (A "majority of a 
quorum" is the smallest number of members of a public body 
that can take official action.); Tacha, "The Kansas Open  
Meetings Act: Sunshine on the Sunflower State?", 25 U. 
Kan. L. Rev. 169, 182 (1977). However, the Kansas Supreme 
Court has stated that a member who is disqualified from voting 
because of interest or bias in the issue to be voted upon 
cannot be counted toward the number necessary for quorum. 
Anderson v. City of Parsons, 209 Kan. 337, 342 (1972). 
See 56 Am.Jur.2d Municipal Corporations, Ect., §172 
(1971); 67A C.J.S. Parlimentary Law §6, (1978); Annot., 
43 A.L.R.2d 698, §27 (1955). 

The Board's public member is precluded by statute from voting 
on technical matters. We see no reason to distinguish this 
situation from the Anderson case in which a member is 
disqualified from voting because of personal interest or 
bias. Therefore, the public member cannot be counted in 
determining quorum when the Board must take action on 
technical matters. As the Board is presently composed of only 
two professional members, the Board cannot vote on the 
regulations, written examination, and other technical matters 
due to lack of quorum. 

The appointment of one additional member would provide the 
number necessary for a quorum. The professional board members 
must be licensed "as soon as possible after appointment to the 
board." L. 1987, ch. 283, §7(d). Licensure is a technical 



determination. Therefore, both  vacancies must be filled in 
order to have a quorum of three to approve the licensure of 
Board members. Two members do not count towards quorum: the 
public member is disqualified by statute and the Board member 
whose application for licensure is under consideration is 
disqualified because of personal interest. 

In summary, a quorum must be present before a public body can 
conduct business. Quorum for the five-member Kansas Board of 
Polygraphists (Board) is a majority of the total membership, 
or three members. Kansas case law provides that persons 
disqualified from voting cannot be counted toward the number 
necessary for a quorum. Three positions on the Board have 
been filled, the public member and two representatives from 
the private sector. The two positions for law enforcement 
representatives are vacant due to the lack of qualified 
persons. The public member of the Board is precluded by law 
from voting on "technical" matters. Therefore, it is our 
opinion that while the Board may lawfully meet and take action 
on non-technical matters with its current three members, the 
Board cannot take action on technical matters due to lack of 
quorum. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

Rita L. Noll 
Assistant Attorney General 
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