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Synopsis: When an inmate is given a medical examination upon 
arrival at a detention facility pursuant to intake 
procedures, the physician-patient privilege may be 
invoked to prevent disclosure of confidential 
communications in a civil action or misdemeanor 
criminal case, subject to statutory exceptions. 
Public policy supports the confidentiality of 
communications between the patient and physician 
beyond the witness stand. Such policy must give 
way, however, when the public's right to know about 
the patient's dangerous condition outweighs the 
individual's privacy interests. In that case, a 
physician would be justified in notifying sheriff's 
department personnel so that steps may be taken to 
protect the health interest of other inmates. 
Cited herein: K.S.A. 19-811; 45-221, as amended by 
L. 1987, ch. 176, § 4; 65-101; 65-118; 65-2837, 
as amended by L. 1987, ch. 176, § 6; 60-427; 
75-5228; K.A.R. 28-1-1, 28-1-2. 

Dear Sheriff Marks: 

As Sheriff of Barton County, you have requested our opinion 
concerning communications between inmates and physicians. 
Specifically, you inquire whether a physician may disclose 



medical findings to sheriff's department personnel. You 
explain that policies and procedures require an examination of 
an inmate within 14 days after arrival at the facility. 

Initially, you ask whether the physician-patient privilege, 
K.S.A. 60-427, applies to inmates. The physician-patient 
privilege is an exclusionary rule of evidence, and applies 
only in civil actions and misdemeanor criminal cases. K.S.A. 
60-427(b). In State v. George, 223 Kan. 507 (1978), the 
Court stated that the purpose of the privilege is "to 
encourage persons needing medical treatment to seek it." 223 
Kan. at 510. For the privilege to exist, three elements 
must be present: 

"(1) There must be a 'patient' and a 
'physician'; (2) there must be 
'confidential communication between 
physician and patient'; and (3) either the 
physician or the patient must have 
'reasonably believed the communication 
necessary or helpful to enable the 
physician' to treat or diagnose the 
patient's condition." State v.  
Pitchford, 10 Kan. App. 2d 293 
(1985) , Syl. 1 1. 

A patient is defined as: 

"a person who, for the sole purpose of 
securing preventive, palliative, or 
curative treatment, or a diagnosis 
preliminary to such treatment, of his or 
her physical or mental condition, consults 
a physician, or submits to an examination 
by a physician. . . ." K.S.A. 
60-427(a) (1). 

This definition indicates that the purpose of the examination 
is foremost in determining whether or not a person is a 
patient within the meaning of the statute. The privilege does 
not exist when the examining doctor is a disinterested 
physician who does not intend to offer treatment or advice. 
State v. Pitchford, 10 Kan. App. 2d at 297. We 
believe that the medical examinations pertinent to your 
inquiry are conducted for reasons not inconsistent with this 
definition. A medical evaluation is recommended for inmates 
within 14 days after their arrival to a facility. See . 

Kansas Advisory Jail Standards and Procedures § 5.05 



(October, 1985) (hereinafter, KAJSP), adopted pursuant to 
K.S.A. 75-5228. This policy was modeled after the American  
Correctional Association Standards § 2-5274 (2d Ed., 1981). 
That section is accompanied by a discussion which states in 
part: 

"A health appraisal should be completed 
for each inmate as soon after arrival at 
the facility as possible in order to 
determine any health problems which may 
need immediate attention and to determine 
if the individual needs any further health 
care. Information regarding the inmate's 
physical and mental status also may 
dictate housing and activity 
assignments." Id., at 73. 

Explicit in the above-quoted comment is that the medical 
evaluation is performed for the benefit of the inmate's health 
and well-being. While those benefited by the examination may 
also include correctional personnel and other inmates, we do 
not believe that benefiting other persons renders the 
privilege inapplicable. The benefit to others is indirect. 
The direct purpose is to secure preventive, palliative, or 
curative treatment. Additionally, the fact that the 
examination is conducted pursuant to a policy guideline rather 
than subsequent to a request from the inmate is irrelevant, as 
the definition of a patient, cited above, includes those who 
consult a physician or submit to an examination. 	See 
State v. Pitchford, 10 Kan. App. 2d at 297-98 
(dicta, privilege may apply even though person objects to 
treatment). 

In summary, it is our opinion that if an inmate is examined by 
a physician pursuant to intake procedures, and the examination 
is for preventive, palliative, or curative treatment, then 
communications between the inmate and the physician are 
privileged. The holder of the privilege may prevent 
disclosure of confidential communications in a civil action or 
misdemeanor criminal case unless otherwise provided by law. 

You have stated a particular interest in the disclosure of 
information regarding communicable diseases. Assuming that, 
based on the foregoing, the physician-patient relationship 
would lead to an otherwise privileged communication, one 
exception may allow a limited disclosure of information. If 
the physician or patient is required by another law to report 
or record the information, then no privilege exists unless the 



statute requiring such report or record requires 
confidentiality of the report or record. K.S.A. 607427(e). 
In short, if disclosure is required by law, then the 
disclosure may not be prevented by the holder of the 
privilege. Persons licensed to practice the healing arts who 
have information that a person is suffering from an infectious 
or contagious disease are required to report that information 
immediately to the county or joint board of health or the 
local health officer. K.S.A. 65-118(a). Such reported 
information is confidential unless an exception to the 
confidentiality requirement exists, such as when written 
consent is given by the patient, or when disclosure is 
necessary to protect the public health. K.S.A. 65-118(c). 

The reporting of infectious disease requirement is not a means 
to circumvent the physician-patient privilege regarding 
contagious diseases. By the terms of the statute, disclosure 
of reported incidents is limited to the purpose of 
disclosure. In other words, in the event that disclosure of 
information regarding an infectious disease is deemed 
necessary to protect the health of a named party, then the 
disclosure is to be made only to the extent necessary to 
protect the health or life of that named person. K.S.A. 
65-118(c)(4). In addition, not every communicable disease may 
be disclosed. Pursuant to K.S.A. 65-101, the Department of 
Health and Environment has promulgated a list of reportable 
diseases. See generally, K.A.R. 28-1-2. This list is 
further limited to the presence of an actual disease, as 
opposed to the mere presence of the named virus itself which 
is not sufficient to require or allow reporting. The term 
"disease" is defined in K.A.R. 28-1-1(h) as a "definite morbid 
process having a characteristic train of symptoms." A healthy 
carrier of a virus who submits to an examination pursuant to 
the current procedures would therefore be able to prevent 
disclosure of the virus' presence, and the physician would not 
be required to report the incident. 

Our opinion thus far has been limited to situations where the 
purpose for the physical examination is for preventive, 
palliative, or curative reasons, and to situations where the 
disclosure of information might occur in a civil action or 
misdemeanor criminal case. This is the scope of the 
physician-patient privilege. 

However, even in situations not involving evidentiary rules, a 
trust relationship nevertheless exists between physicians and 
patients which may require that disclosure not be made to 
others. See generally, 61 Am Jur. 2d Physicians,  



Surgeons, Etc. § 168, cited with approval in In Re Adoption  
of Irons, 235 Kan. 540, 548 (1984). Cf. Werner v. 	 
Kliewer, 238 Kan. 289, 293 (1985) (confidentiality of 
physician-patient communications matter of strong public 
policy). While the legislature has not created a privilege 
against disclosure beyond the witness stand, some reference is 
made to the general confidentiality of patients' 
communications. Unprofessional conduct of persons licensed by 
the Board of Healing Arts is defined as including willful 
betrayal of confidential information. K.S.A. 65-2837(b)(6), 
as amended by L. 1987, ch. 176, sec. 6. In addition, 
records which are privileged under the rules of evidence, 
which would include those arising out of a physician-patient 
relationship, are not required to be disclosed under the 
Kansas Open Records Act, K.S.A. 45-215 et seq. K.S.A. 
45-221(a)(2), as amended by L. 1987, ch. 176, Sec. 4. 
Specific to your inquiry, additional reference to 
confidentiality is implicit in the KAJSP, § 5.11, which 
states: 

"Medical logs and other medical records 
are maintained separately from the 
confinement record and are controlled by 
the responsible health authority or health 
coordinator." Id., at 14. 

The discussion following the parallel American Correctional 
Association Standards states: 

"The principle of confidentially protects 
the patient from disclosure of confidences 
entrusted to a physician during the course 
of treatment. Any information gathered 
and recorded about alcohol and drug abuse 
patients is confidential under federal 
regulations and cannot be disclosed 
without written consent of the patient or 
the patient's parent or guardian. The 
confidential relationship of doctor and  
patient extends to inmates/patients and  
their physician. Thus, it is necessary 
to maintain active health record files 
under security, completely separate from 
the patient's confinement record." 
American Correctional Association  
Standards § 2-5291 (2d E., 1981). 
(Emphasis added). 



The general policy of confidentiality is strained by court 
decisions from various jurisdictions which have recognized a 
duty on the part of the physician to warn third persons who 
may be harmed by their patient's conditions. E.g., 
Tarasoff v. Regents of University of California; 551 P.2d 
331 (Calif. 1976); Simonsen v. Swenson, 177 N.W. 831 
(Neb. 1920); Freese v. Lemmon, 210 N.W.2d 576 (Iowa 
1973). The Kansas courts have yet to formally recognize such 
a duty. In Durflinger v. Artiles, 234 Kan. 484 
(1983), the Court declined the opportunity to impose a duty to 
warn, while reaching the same ultimate result by establishing 
a psychotherapist's duty toward third persons based on the 
negligent release of a dangerous patient. The following term, 
the Court decided Cansler v. State, 234 Kan. 554 (1984), 
holding that there was a duty on the part of the state to 
warn third persons about the escape of a dangerous inmate. 
The rule set forth in Restatement (Second) of Torts § 319 
(1965) was specifically adopted, imposing a duty to third 
persons on the part of a person in charge of another having 
dangerous propensities. While it is unclear what direction 
our courts will take in the future, it is clear that there is 
the potential for liability on the part of the physician when 
facts present themselves which may place other persons in 
danger. We believe that if the facts present a danger to 
identifiable third persons, then a physician's decision to 
take protective action would be justified, if not required. 
Such action would not subject the physician to liability for 
invasion of the patient's privacy so long as the action 
reasonably appeared necessary to protect a legitimate public 
concern. Werner v. Kliewer, 238 Kan. 289, 295 (1985). 

Based on the foregoing, physicians may find themselves in a 
position where they must balance the patient's interest of 
privacy against the health interests of the public. Should 
the public be exposed to a danger which is avoidable by a 
disclosure of the patient's condition, then the physician 
would be justified in disclosing such information as is 
necessary to avoid harm to others. Because of the limitations 
on inmates' freedom to move out of harm's way, as a practical 
matter the disclosure would only be effective if made to 
sheriff's department personnel. Cf., K.S.A. 19-811 
(sheriff has custody and charge of prisoners). 

In conclusion, it is our opinion that when an inmate is given 
a medical examination upon arrival at a detention facility, 
the physician-patient privilege may be applied to prevent 
disclosure in a civil action or misdemeanor criminal case, 
unless a statutory exception applies. Public policy supports 



the confidentiality of communications between the patient and 
physician beyond the courtroom. Such policy must give way, 
however, when the public's right to know about the patient's 
dangerous condition outweighs the need for individual 
privacy. In that case, a physician would be justified in 
notifying sheriff's department personnel so that steps may be 
taken to protect the health interests of other inmates. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
ATTORNEY GENERAL OF KANSAS 

Mark W. Stafford 
Assistant Attorney General 
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