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Synopsis: The sale or transfer of watershed district property 
to a governmental entity for recreational purposes 
is permissible under relevant watershed district 
statutes, K.S.A. 24-1209 Third and 24-1201a. No 
specific procedures exist for the sale of watershed 
district property. Accordingly, Cross Creek 
Watershed Joint District No. 42 may transfer or 
sell real estate to a governmental entity at little 
or no cost, provided general requirements 
concerning any sale of municipally-owned property 
are observed. Cited herein: K.S.A. 24-1201a; 
24-1209 Third. 

Dear Mr. Hall: 

As legal counsel for Cross Creek Watershed Joint District No. 
42 of Pottawatomie, Jackson and Shawnee counties, you 
request our opinion on a question concerning the transfer or 
sale of real estate. Specifically, you ask whether the 
watershed district can transfer real estate it owns to another 
governmental entity at no cost, or sell it at less than fair 
market value, provided the district's use thereof for flood 



control is unaffected. You inform us that the sites will be 
used for public recreational purposes. However, the district 
will enforce restrictions on the properties pertaining to 
operation maintenance and use in order to maintain flood 
control. 

K.S.A. 24-1209 Third states that each watershed district has 
the power: 

"To purchase, hold, sell and convey land  
and personal property and to execute such 
contracts as may, by its board of 
directors, be deemed necessary or 
convenient to enable it to properly carry 
out the purpose for which it was  
organized." (Emphasis added). 

K.S.A. 24-1201a states that watershed districts are to be 
created: 

"[F]or the purpose of alleviating 
[erosion, floodwater or sediment damages] 
and furthering the conservation, 
development, utilization and disposal 
of water and thereby preserving and 
protecting the state's land and water 
resources. . . ." (Emphasis added). 

Thus, a watershed district has the statutory power to sell and 
convey land, and to enter into contracts which the board of 
directors deem necessary or convenient, if such action will 
enable the district to properly carry out the purpose for 
which it was organized. K.S.A. 24-1201a provides that 
watershed districts are created for the purpose, among other 
things, of furthering the utilization of water. 

You inform us that the board of directors of the watershed 
district believes the properties in question are no longer 
needed to promote flood control. Accordingly, sale or 
transfer of the real estate to another governmental entity for 
recreational purposes will result in greater utilization of 
the district's water resources. Since this is a permissible 
purpose for selling or transferring watershed property, it is 
our opinion that the district has the statutory power to take 
such action. 



In 1981, this office was asked wether specific procedures must 
be followed in the sale of watershed property. Attorney 
General Opinion No. 81-240 stated: 

"An examination of the statutes concerning 
watershed districts indicates that no 
restrictions exist on the manner in which  
such sales are to be conducted, although  
general requirements concerning any sale  
of municipally-owned property should be  
observed, i.e., it must be an 
arms-length transaction and be made in a 
reasonable manner." (p. 7) (Emphasis 
added). 

Thus, we opined that no special restrictions exist on the 
manner in which watershed property is sold. We concur with 
Attorney General Opinion No. 81-240, and conclude that a 
watershed district may sell property to a governmental entity 
as long as general requirements concerning any sale of 
municipally-owned property are observed. 

In summary, the sale or transfer of watershed district 
property to a governmental entity for recreational purposes is 
permissible under relevant watershed district statutes, K.S.A. 
24-1209 Third and K.S.A. 24-1201a. No specific procedures 
exist for the sale of watershed district property. 
Accordingly, Cross Creek Watershed Joint District No. 42 may 
transfer or sell real estate to a governmental entity at 
little or no cost, provided general requirements concerning 
any sale of municipally-owned property are observed. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
ATTORNEY GENERAL OF KANSAS 

Barbara P. Allen 
Assistant Attorney General 
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