
ROBERT T. STEPHAN 
ATTORNEY GENERAL August 18, 1986 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 86- 118 

Charlotte Hargis 
Acting Governing Board Chairman 
Johnson County Mental Health Center 
6000 Lamar Avenue, Suite 130 
Mission, Kansas 	66202 

Re: 	Counties and County Officers -- Mental Health 
Centers -- Use of County Administrative Structure 
by Mental Health Center Board 

Synopsis: K.S.A. 19-4001 provides that community mental 
health centers established by counties shall be 
organized, operated and financed according to the 
provisions of K.S.A. 19-4001 et seq.  Given 
this statutory mandate, all money provided for the 
purposes of this act must be handled in strict 
compliance with the provisions of K.S.A. 19-4003. 
K.S.A. 19-4003(a) specifies that funds collected 
under the provisions of this act shall be paid over 
to the treasurer of the governing board of the 
mental health center. Further, this subsection 
states that the governing board shall have 
exclusive control over the expenditures of all 
moneys paid to the credit of its treasurer. 
Accordingly, the Johnson County Mental Health 
Center board is prohibited from using the Johnson 
county administrative structure to manage its funds 
and perform its payroll and accounts payable 
functions. Cited herein: K.S.A. 19-4001; K.S.A. 
19-4002, as amended by L. 1986, ch. 98, §1; 19-4003. 



Dear Ms. Hargis: 

As Acting Governing Board Chairman of the Johnson County 
Mental Health Center, you have requested our opinion on 
several questions concerning the custody and expenditure of 
mental health center funds. You inform us that the Johnson 
County Mental Health Center was established pursuant to K.S.A. 
19-4001 et seq., with its board of directors appointed by 
the board of county commissioners of Johnson county. Further, 
you state that the mental health center board is considering 
using the Johnson county administrative structure to manage 
its funds and perform its payroll and accounts payable 
functions. Due to the existence of the Board of Directors of 
the Johnson County Mental Health Center, it is clear that the 
board of county commissioners of Johnson county has not 
elected to itself serve as the community mental health 
governing board for Johnson county pursuant to L. 1986, ch. 
98, §3. 

In order to respond to your inquiry, it is necessary to 
examine the statutes which provide for community mental health 
centers. K.S.A. 19-4001 provides that counties may establish 
individual or multi-county mental health centers. Such 
centers are to be organized, financed and operated according 
to the provisions of K.S.A. 19-4001 et seq. When a county 
agrees to establish a mental health center, the county, 
pursuant to K.S.A. 19-4002, establishes a governing board, the 
duties of which are prescribed by K.S.A. 19-4003. 

You first inquire as to whether the Johnson County Mental 
Health Center may deposit its funds to the custody of the 
Johnson county treasurer. As mentioned above, K.S.A. 19-4001 
provides that community mental health centers "shall be 
organized, operated, and financed according to the 
provisions of this act." (Emphasis added.) 

Further, K.S.A. 19-4003 states that the duties of the 
governing boards shall include: 

"Election from its members of a chairman, 
a vice-chairman, a secretary and a 
treasurer, who shall hold office for a 
term of one (1) year. Such treasurer 
shall give bond . . . for the safekeeping 
and the disbursements of all funds that 
may come into his or her hands. All 



money provided for mental health and/or  
mental retardation purposes under the  
provisions of this act shall, when  
collected, be paid over to the treasurer  
of said governing board for the purposes  
of this act." (Emphasis added.) 

It is a commonly accepted rule of statutory interpretation 
that the powers of administrative bodies are limited to those 
expressly given or necessarily implied from the laws creating 
the body and enabling its activities. 1 Am.Jur.2d 
Administrative Law §70 (1962), citing Bennett v. Corp.  
Comm'n, 157 Kan. 589 (1943). Cf. Wichita Pub. Schools  
Employees Union v. Smith, 194 Kan. 2 (1964) (school boards). 
See Attorney General Opinion No. 81-49. Thus, in our 
opinion, K.S.A. 19-4001 makes it clear that a community mental 
health center is to be organized, operated and financed only 
in accordance with the provisions of K.S.A. 19-4001 et 
seq. In that K.S.A. 19-4003 specifically provides that all 
money collected under the provisions of this act shall be 
paid over to the treasurer of the governing board for the  
purposes of this act, we are unable to find legislative 
intent that would allow the Johnson County Mental Health 
Center to deposit its funds to the custody of the Johnson 
county treasurer. 

You next inquire as to whether the mental health center may 
utilize the county finance department to process and dispense 
funds. We refer to the provisions of K.S.A. 19-4003, which 
provide at subsection (a): 

"Such governing board shall have  
exclusive control over the expenditures 
of all moneys paid to the credit of its 
treasurer under the provisions of this 
act, and no money shall be paid  
therefrom, except upon vouchers signed by 
the treasurer and on order of the  
governing board." (Emphasis added.) 

This subsection clearly vests final and exclusive control over 
public funds collected for the center in the governing board. 
Further, the statute specifies that the funds cannot be 
expended, except upon vouchers signed by the treasurer of 
the governing board and on order of the governing board. 
We think allowing the county finance department to process and 



disperse funds would be a direct violation of these statutory 
provisions, and thus conclude that the county finance 
department may not process and disperse funds collected by the 
mental health center. 

Your next inquiry can be answered by referring to the same 
portion of K.S.A. 19-4003(a) quoted above. You ask whether 
mental health center funds (individual warrants) may be 
dispersed without the express prior approval of each separate 
disbursement by the mental health center board. The statute 
provides that: 

"no money shall be paid therefrom, 
except upon vouchers signed by the 
treasurer and on order of the governing 
board." (Emphasis added.) 

The statute provides on its face that no money shall be 
paid from the fund unless two things occur; first, all 
vouchers must be signed by the treasurer, and second, the 
vouchers must be issued on order of the governing board. 
Thus, in our judgment, the statute clearly dictates that 
individual warrants may not be dispersed without the express 
prior approval of each separate disbursement by the governing 
board. 

Finally, you inquire as to whether the mental health center 
board may delegate to mental health center staff the authority 
to sign vouchers authorizing the disbursement of funds. Once 
again, we refer to the provisions of K.S.A. 19-4003(a), which 
allow money to be paid from a mental health center fund only 
"upon vouchers signed by the treasurer . . . ." Thus, based 
on the plain language of the statute, we conclude a mental 
health center board may not delegate the authority to sign 
vouchers authorizing the disbursement of funds to mental 
health center staff. This function has been specifically 
reserved by statute to be a duty of the treasurer of the 
governing board. 

In summary, K.S.A. 19-4001 provides that community mental 
health centers established by counties shall be organized, 
operated and financed according to the provisions of K.S.A. 
19-4001 et seq. Given this statutory mandate, all money 
provided for the purposes of this act must be handled in 
strict compliance with the provisions of K.S.A. 19-4003. 
K.S.A. 19-4003(a) specifies that funds collected under the 



provisions of this act shall be paid over to the treasurer of 
the governing board of the mental health center. Further, 
this subsection states that the governing board shall have 
exclusive control over the expenditures of all moneys paid to 
the credit of its treasurer. Accordingly, the Johnson County 
Mental Health Center Board is prohibited from using the 
Johnson county administrative structure to manage its funds 
and perform its payroll and accounts payable functions. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
ATTORNEY GENERAL OF KANSAS 

Barbara P. Allen 
Assistant Attorney General 

RTS:JLM:BPA:crw 



ROBERT T. STEPHAN 
ATTORNEY GENERAL 

August 26, 1986 

Charlotte Hargis 
Acting Governing Board Chairman 
Johnson County Mental Health Center 
6000 Lamar Avenue, Suite 130 
Mission, Kansas 	66202 

Dear Ms. Hargis: 

This letter is a clarification of Attorney General Opinion No. 
86-118, pursuant to requests from both the Johnson County 
Mental Health Center board and the Johnson county 
commissioners that we reconsider the conclusion reached in 
that opinion. As you are aware, the request asked our opinion 
on several questions relating to whether the mental health 
center board could use the Johnson county administrative 
structure to manage its funds and perform its payroll and 
accounts payable functions. Specifically, you asked our 
opinion on the following questions: 

 
"1. May the Mental Health Center deposit its funds to the 

custody of the County Treasurer? 

"2. May the Mental Health Center utilize the County 
Finance Department to process and disperse funds? 

"3. May Mental Health Center funds (individual warrants) 
be dispersed without the express prior approval of 
each separate disbursement by the Mental Health 
Center Board? 

"4. May the Mental Health Center Board delegate to Mental 
Health Center Staff the authority to sign vouchers 
authorizing the disbursement of funds?" 



We concluded that, based on the information we had received 
from you, such an arrangement would violate the specific 
statutory guidelines for community mental health centers 
contained in K.S.A. 19-4001 et seq. While we stand by our 
original opinion, we think a further clarification of certain 
issues addressed in the opinion is appropriate to clear up any 
confusion which still exists. 

In 1986, the Kansas legislature added a provision to K.S.A. 
19-4002 which allows the Johnson county board of county 
commissioners to serve as the community mental health 
governing board for Johnson county, in lieu of appointing a 
governing board as provided in the statute. As you know, the 
board of county commissioners did not elect to exercise this 
option, but instead chose to allow the existing mental health 
governing board to continue functioning in its present 
capacity. Thus, it is the governing board, rather than the 
board of county commissioners, which is required to perform 
duties for the community mental health center in accordance 
with the provisions of K.S.A. 19-4003. 

As specified in Opinion No. 86-118, K.S.A. 19-4003 states at 
subsection (a) that the duties of the governing boards shall 
include: 

"Election from its members of a chairman, 
a vice-chairman, a secretary and a 
treasurer, who shall hold office for a 
term of one (1) year. Such treasurer 
shall give bond . . . for the safekeeping 
and the disbursements of all funds that 
may come into his or her hands. All 
money provided for mental health and/or  
mental retardation purposes under the  
provisions of this act shall, when  
collected, be paid over to the treasurer  
of said governing board for the purposes  
of this act." (Emphasis added.) 

The statute goes on to provide: 

"Such governing board shall have  
exclusive control over the expenditures 
of all moneys paid to the credit of its 
treasurer under the provisions of this 
act, and no money shall be paid  
therefrom, except upon vouchers signed by 
the treasurer and on order of the  
governing board." (Emphasis added.) 



This subsection clearly states that all money collected for 
mental health purposes shall be paid over to the treasurer of 
the mental health governing board, and that such governing 
board shall have exclusive control over the expenditures of 
all such public funds. Therefore, our opinion concluded that 
the answer to your first question was no, the mental health 
center was not authorized to deposit its funds to the 
"custody" of the county treasurer, as this would appear to be 
a direct violation of plain statutory provisions. 

The definition of custody, as applied to property, can be 
found in Gifis's Law Dictionary. Custody is not ownership, 
but: 

"a keeping, guarding, care, watch, 
inspection, preservation, or security of a 
thing, [which] carries with it the idea  
of the thing being within the immediate  
personal care and control of the person to  
whose 'custody' it is subjected."  p. 52. 
(Emphasis added.) 

As stated in Opinion No. 86-118, K.S.A. 19-4003 clearly vests 
final and exclusive control  over public funds collected for 
a mental health center in the governing board. Your first 
question asked whether the mental health center could deposit 
its funds to the custody  of the county treasurer. Based 
upon your use of the word "custody," we were forced to 
conclude this arrangement was prohibited by statute, in that 
giving the Johnson county board of commissioners custody of 
the money is by definition synonymous with giving them 
control  of the money. 

‘1,  
Recent conversations with both yourself and chief legal 
counsel for the Johnson county commissioners, Mr. Don 
Jarrett, sheds new light on our interpretation of your 
question. You now inform us that the mental health center 
board intends to use the Johnson county administrative 
structure only  as a depository for the public funds, and 
that the governing board will retain complete control over the 
expenditures of all money paid to the credit of the treasurer 
of the governing board. In our opinion, all decision-making 
functions with regard to the management of mental health 
center funds and the performance of its payroll and accounts 
payable functions must by statute be performed by the 
governing board of the mental health center. However, the 
governing board may use the county administrative structure to 
carry out purely ministerial functions, just as it may hire a 



private service bureau to carry out the technical performance 
of its monetary authorizations. 

Your second question asks whether the mental health center can 
utilize the county finance department to process and disperse 
funds. Opinion No. 86-118 concluded this was not a legal 
option available to the governing board, as the statute 
specifies that mental health center funds cannot be expended, 
except upon vouchers signed by the treasurer of the 
governing board and on order of the governing board. Based on 
these statutory provisions, and previously enunciated 
considerations noted above, we find this result to be correct 
as a general rule. However, in our judgment, if the funds are 
processed and dispersed by the county finance department in 
strict compliance with K.S.A. 19-4003, so that the county 
retains exclusive control over the funds (i.e. only upon 
vouchers signed by the treasurer of the governing board and 
upon order of the governing board), it is our opinion that the 
county finance department could be utilized to carry out these 
purely ministerial functions. 

After reconsidering your questions number (3) and (4), we feel 
that answers provided in Opinion No. 86-118 need no further 
explanation. We hope this letter will clear up any confusion 
which has arisen as a result of the conclusion reached in that 
opinion, and apologize for any inconvenience it has caused you. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
ATTORNEY GENERAL OF KANSAS 

Barbara P. Allen 
Assistant Attorney General 

RTS:JLM:BPA:crw 

cc: Don Jarrett 
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