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Synopsis: K.S.A. 80-2516 provides that a hospital board governed 
by its terms may determine and fix an annual tax to be 
levied for the purpose of operating, equipping, 
maintaining and improving the hospital. In accord 
with the law applicable to all taxing subdivisions, 
the hospital board certifies the levy to the 
appropriate county clerk who collects the tax in the 
district and pays the money so collected over to the 
treasurer of the hospital district. Cited herein: 
K.S.A. 12-1678a; K.S.A. 1984 Supp. 19-4606; K.S.A. 
79-1801, 80-2113 (repealed L. 1984, ch. 374) 80-2125 
(repealed L. 1984, ch. 374), 80-2501, 80-2502, 
80-2508, 80-2516. 

Dear Mr. Tittel: 

As attorney for Ness County Hospital District No. 2, you have 
requested our opinion regarding tax levies to support the 
hospital. 

You advise that Ness County Hospital District No. 2 was 
organized pursuant to K.S.A. 80-2113 et 	(repealed L. 
1984, ch. 374). In 1975, this office issued an opinion which 
concluded that, because the hospital district was not a taxing 



subdivision, it was not necessary for the district to prepare an 
annual budget in accordance with the general budget law. 
(Opinion No. 75-272.) The hospital district was not a taxing 
subdivision because the relevant statutes required the district 
to certify the amount of taxes to be levied to the county 
commissioners who then levied the tax in the district. The county 
clerk paid the tax so collected to the treasurer of the hospital 
district. K.S.A. 80-2125 (repealed L. 1984, ch. 374). 

Citing changes in the law applicable to county hospitals, you ask 
whether the hospital district (which elects its board of 
directors) is now a taxing subdivision responsible for levying 
the appropriate taxes. Your question is based upon K.S.A. 1984 
Supp. 19-4606, which provides in part: 

"The [county] commission or, in the case of 
an elected [hospital] board, the board may 
annually levy a tax for the purpose of 
operating, maintaining, equipping and im-
proving any hospital managed and controlled 
under the provisions of this act . . . ." 
(Emphasis added.) 

It does not appear from the information you present that Ness 
County Hospital District No. 2 is governed by K.S.A. 1984 Supp. 
19-4606 or the act of which the statute is a part. 

The original statutes governing the district (K.S.A. 80-2113 
et !2.1 .) were repealed by chapter 374 of the laws of 1984. 
Chapter 374, now codified at K.S.A. 80-2501 et seq., provides 
that an "existing hospital" means: 

“ . . . a hospital established under the 
provisions of article 21 of chapter 80 of 
Kansas Statutes Annotated and acts amendatory 
of the provisions thereof . . . and being 
maintained and operated on the effective date 
of this act." K.S.A. 80-2501(d). 

K.S.A. 80-2502 further provides: 

"(a) Any existing hospital district and any  
existing hospital established under the laws  
of this state prior to the effective date of  
this act are hereby continued in existence and 
shall be governed in accordance with the  
provisions of this act, and any existing board 
shall be deemed to be the board for purposes 
of this act unless and until a new board is 



selected in accordance with the provisions of 
this act." (Emphasis added.) 

Thus, it appears that the hospital district you represent is now 
governed by K.S.A. 80-2501 et seq. Board members continue to be 
selected as provided by the repealed statutes until a change in 
that method is effected pursuant to K.S.A. 80-2508. See also, 
K.S.A. 80-2507. 

K.S.A. 80-2516 pertains to tax levies by hospitals governed by 
the act, and provides that the board, regardless of the method of 
selecting its members, may: 

n . . . determine and fix an annual tax to  
be levied for the purpose of operating, 
equipping, maintaining and improving the  
hospital. Subject to the provisions of 
subsection (b), such tax shall not exceed two 
mills or the amount authorized to be levied in 
the year 1983, whichever is the greater amount. 
The board shall certify such levy to the  
county clerk of the county wherein the greater  
portion of territory of the taxing district is  
located. The county clerk to whom the levy is  
certified shall certify the final tax levy  
rate computed pursuant to K.S.A. 79-1803 and 
amendments thereto of such taxing district 
to the county clerk of every other county in  
which a part of the territory of such taxing  
district is located. Such tax levy shall be 
in addition to all other tax levies authorized 
or limited by law and shall not be subject to 
the aggregate tax levy limitation imposed by 
law upon the political subdivision." (Emphasis 
added.) 

It appears that the procedures for the levy remain essentially 
the same. The hospital board determines and fixes its annual tax 
and certifies the levy to the clerk of the county where the 
greatest portion of the district is located who, in turn, 
certifies the levy to the clerk of each county in which the 
hospital district is located. K.S.A. 80-2516(c) further 
provides: 

"(c) All taxes collected for a hospital 
district shall be distributed and paid to the 
treasurer of the board of such hospital 
district in the manner provided for 
distribution of taxes pursuant to K.S.A. 



12-1678a and amendments thereto. The 
treasurer of the hospital district upon 
receiving such money shall issue a receipt to 
the county treasurer and the county clerk of 
the county sending such money. The county 
clerk of the county sending such money, upon 
receiving such a receipt, shall notify the 
board of county commissioners of such county, 
and it shall give the county treasurer proper 
credit therefor." 

It thus appears, while the procedures for making the levy remain 
essentially the same, that the hospital district, as governed by 
the new law, may be considered a taxing subdivision. The 
relevant statutes no longer require the hospital levy to be 
certified to the board of county commissioners so that they may 
make the levy. Instead, in accordance with the law applicable to 
all taxing subdivisions, the district determines and certifies 
the levy to the appropriate county clerk who collects the tax and 
distributes it according to law. See K.S.A. 79-1801, 12-1678a. 

Very truly yours„ 

ROBERT T. STEPHAN 
ATTORNEY GENERAL OF KANSAS 

Mary F. Carson 
Assistant Attorney General 
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