
June 29, 1984 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 84- 60 

John R. Eland 
City Attorney 
City of Hoxie 
Hoxie, Kansas 66740 

Re: 	Cities and Municipalities--General Provisions-- 
Adoption or Abandonment of Forms of City Government 

Synopsis: No state statute prescribes a procedure whereby a 
city of the third class may change from the commission 
form of government to the mayor-council form of 
government. However, the governing body of such 
a city may, by ordinance adopted pursuant to home 
rule powers, prescribe that the city shall revert 
to the mayor-council form of government on the date 
of the next city election, and provide for the 
election of a mayor and five council members at 
that election. Cited herein: K.S.A. 12-184, 
12-1019, 12-1027, 12-1035, 12-1036h, 12-10a09, 
13-1812, 14-1807, 15-124, 15-1201, 15-1704, Kan. 
Const., Art. 12, §5. 

Dear Mr. Eland: 

You request our opinion as to whether the city of Hoxie may 
abandon the commission form of government and "return" to the 
mayor-council form of government applicable to cities of the 
third class. 

K.S.A. 15-124 prescribes that, upon incorporation, cities of 
the third class operate under the mayor-council form of government, 



and K.S.A. 15-1704 authorizes such cities to change to the 
commission form of government. However, the commission govern-
ment act applicable to third class cities, codified at K.S.A. 
15-1201 et seq., prescribes no procedure whereby a city may 
abandon the commission form of government and "return" to the 
mayor-council form of government. The absence of such a 
statutory procedure is somewhat incongruous, given the fact 
that other acts authorizing various forms of city government 
authorize abandonment of such form and adoption of the mayor-
council form of government. See K.S.A. 12-1019, 12-1027, 
12-1035, 12-1036h, 12-10a09, 13-1812, 14-1807. 

The absence of a statutory procedure is not, in our opinion, 
cured by K.S.A. 12-184, which provides, in part, as follows: 

"(a) Whenever any law of this state  
provides for an election on the question  
of the adoption or abandonment of any  
form of city government, such question 
shall be submitted to the qualified 
electors of a city upon: 

"(1) The adoption by the governing body 
of the city of a resolution providing for 
the submission of such question, or 

"(2) the certification, as provided in 
subsection (c) of this section, of a 
petition requesting the submission of such 
question, signed by qualified electors of 
the city equal in number to not less than 
ten percent (10%) of the qualified electors 
of the city. 

"(b) Upon the adoption of a resolution or 
the certification of a petition as provided 
in subsection (a) of this section, the 
question of the adoption or abandonment of 
the form of city government shall be submitted 
to the qualified electors of the city at the 
next city or state general or primary election 
following by not less than sixty (6) days the 
adoption of such resolution or the certifica-
tion of such petition." (Emphasis added.) 

In our judgment, the above-quoted statute is not, in and of 
itself, sufficient to authorize the proposed change in the form 
of city government. As you correctly note, the statute prescribes 



the procedure whereby a question of adopting or abandoning a 
form of city government may be submitted to a vote of city 
electors, but it only applies where "any law of this state 
provides for an election" on the question of such adoption 
or abandonment. As noted above, no statute provides for an 
election on the question of abandoning the commission form of 
government applicable to cities of the third class. 

Although state statutes do not prescribe a procedure whereby 
the City of Hoxie may change from the commission form of govern-
ment to the mayor-council form of government, the lack of such 
a statutory procedure does not mean that the city is powerless 
to effect a change. Under Article 12, Section 5 of the Kansas 
Constitution, which is commonly referred to as the city home 
rule amendment, legislative silence on a subject no longer 
means absence of a city's authority to act in that area. City  
of Junction City v. Lee, 216 Kan. 495, 498 (1975). In our 
judgment, the governing body of the City of Hoxie may, by 
ordinance adopted pursuant to home rule powers, prescribe that 
the city shall change from the commission form of government to 
the mayor-council form of government on the date of the next 
city election, and provide for the election of a mayor and five 
council members at that election. Since there is no statute or 
set of statutes from which the city would need to exempt itself, 
this action could be taken by a regular ordinance, rather than 
the charter ordinance procedure set forth in subsection (c) of 
Article 12, Section 5 of the state constitution. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

Terrence R. Hearshman 
Assistant Attorney General 
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