
June 1, 1984 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 84- 46 

Robert E. Davis 
County Attorney 
County Courthouse 
4th & Walnut Street 
Leavenworth, Kansas 66048 

Re: 	Public Health--Local Boards of Health--Joint 
Board by Cities and Counties; Agreement 

Synopsis: The city of Leavenworth and Leavenworth County 
may, through the exercise of their respective home 
rule powers and amendment of the agreement estab- 
lishing the Leavenworth city-county board of health 
exert control over the expenditure of moneys paid 
to the credit of the board. However, subsequent 
to approval of the budget of the joint board of 
health, and the levy and collection of a tax to 
fund the budget operations, the city and county are 
required, under the provisions of K.S.A. 65-206, to 
pay over all such. moneys (but not exceeding the 
amount budgeted by each municipality for health, 

mental health and, santiation purposes) to the 
city-county board of health. Cited herein:. 
K.S.A. 65-205, 65-206. 

Dear Mr. Davis: 

You request our opinion as to whether the Leavenworth County 
Commission may withhold moneys in the county health fund from 
the Leavenworth city-county board of health. Said moneys 



represent the proceeds of a tax which was included in the 
county's 1984 budget for the purpose of funding the operations 
of the joint board of health. You advise that the proceeds of 
the tax levy have not been paid to the joint board because of 
an "accumulation of funds" controlled by the joint board of 
health. 

In Kansas Attorney General Opinion No. 84-3, we considered the 
aforementioned "accumulation of funds" in relation to the 
county's authority to reject the proposed budget of the joint 
board of health. Specifically, we opined therein that the 
county could 

"withhold budget approval, and . . . refuse 
to fund the Leavenworth city-county board 
of health, where the board's proposed budget 
does not take into account accumulated funds 
under the control of the board, or where the 
budget includes expenditures which the county 
. . . determines are not necessary for public 
health activities of the board." 

We were not asked and did not consider, in the previous opinion, 
whether the county commission could, after approving the budget 
of the joint board and levying a tax to fund its operations, 
withhold from the joint board the proceeds of said tax levy after 
said proceeds have been collected, because of an "accumulation 
of funds." We now consider that question for the first time. 

The Leavenworth city-county board of health was established pursuant 
to the provisions of K.S.A. 65-205 et seq. K.S.A. 65-206 provides, 
in part, as follows: 

"All money provided for health, mental health,  
and sanitation purposes by the contracting  
municipalities shall, when collected, be paid  
over to the treasurer of said board in an amount 
note  exceeding that budgeted by the municipalities 
for such purposes. The joint board of health 
shall have the exclusive control over the 
expenditure of all moneys paid to the credit 
of its treasurer for health, mental health, 
and sanitation purposes, and the treasurer 
shall receive and pay out all the moneys under 
the control of said board as ordered by it." 
(Emphasis added.) 

In our judgment, the underscored portion of the above-quoted 
statutory provision prohibits the city and the county from with-
holding (from the city-county board of health) moneys which have 



been included within their respective budgets for operation of 
the joint board of health and which have been collected. Although 
the city and county may refuse to levy a tax to support the joint 
board where its proposed budget includes expenditures not neces-
sary for public health purposes (see Kansas Attorney General Opinion 
No. 84-3), the approval of the board's budget, and the levy and 
collection of tax proceeds to fund its operations, obligates the 
participating municpalities to pay over all such proceeds of the 
tax levy (but not exceeding the amount budgeted by each munic-
ipality for health, mental health and santiation purposes) to 
the joint board of health. 

Although the above is dispositive of the question which has 
been posed, we are impelled to note that K.S.A. 65 - 206 is 
subject to charter ordinance of the city and charter resolution 
of the county. See Kansas Attorney General Opinion No. 84-3. 
Therefore, the city of Leavenworth and Leavenworth County may, 
through the exercise of their respective home rule powers and 
amendment of the agreement establishing the Leavenworth city-county 
board of health, exert control over the expenditures of moneys 
paid to the credit of the joint board of health. 

Very truly yours- 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

Terrence R. Hearshman 
Assistant Attorney General 
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