
April 23, 1984 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 84- 36  

Mr. John Eyer 
Washington County Attorney 
County Courthouse 
Washington, Kansas 66968 

Re: 	Cities of the Third Class--General Provisions-- 
City to Remain Part of Corporate Limits of 
Township. 

Synopsis: K.S.A. 15-104 provides that cities of the third 
class "shall be and remain a part of the corporate 
limits of the townships in which the same are 
situated." However, said statutory provision 
does not operate retroactively so as to effect 
the status of cities which had become separate 
townships pursuant to L. 1905, ch. 126, §1, and 
such cities are not part of the corporate limits 
of the townships in which the same are situated. 
Cited herein: K.S.A. 15-104. 

* 

Dear Mr. Eyer: 

You request our interpretation of K.S.A. 15-104. Specifically, 
you advise that, in 1906, the voters of the city of Washington 
voted to become a separate township for all township purposes, 
as was then permissible under L. 1905, ch. 126, §1. Further, 
you state that, since 1906, voters of the city of Washington 
have not participated in any township election, nor have township 
taxes been levied against property located within the city of 
Washington. You ask our opinion as to whether the requirement 



of K.S.A. 15-104, whereby third class cities "shall be and remain 
a part of the corporate limits of the townships in which the same 
are situated," applies to a city, such as the city of Washington, 
which had voted to become a separate township prior to amendment 
of the aforesaid statute in 1968. 

K.S.A. 15-104 provides as follows: 

"Cities regulated and governed by this act 
[third class cities] shall be and remain 
a part of the corporate limits of the town-
ships in which the same are situated." 

Prior to amendment in 1968 [L. 1968, ch. 274, S42], K.S.A. 15-104 
permitted any city of the third class having a population of more 
than one thousand, and meeting certain other conditions, to submit 
to a referendum the question of becoming a separate township for 
all township purposes. See L. 1905, ch. 126, §1. If a two-thirds 
majority voted in favor of said proposition, the city became a 
separate township. Id. 

It is a general rule of statutory construction that an act will 
not be given retrospective force and effect unless the intention 
of the legislature that it shall so operate is unequivocally 
expressed. International Mortgage Trust Co. v. Henry, 139 Kan. 
154 (1934). There is no clear indication that the legislature, 
by amendment of K.S.A. 15-104 to its present form in 1968, intended 
to affect the status of cities which had become separate townships 
prior to the effective date of the 1968 amendment. Therefore, it 
is our opinion that such cities remain separate townships, and 
are not part of the corporate limits of the townships in which . 

 the same are situated. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

Terrence R. Hearshman 
Assistant Attorney General 
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