
November 22, 1983 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 83 -  173 

The Honorable Thomas F. Walker 
State Representative 
Seventy-Second District 
15 Circle Drive 
Newton, Kansas 67114 

Re: 	State Departments; Public Officers, Employees -- 
Open Meetings Act -- Notice of Regular Meetings 

Schools -- Boards of Education; Organizations, 
Powers, Finances -- Notice of Regular Meetings 

Synopsis: Annual notice of regular meetings of a school 
board established pursuant to K.S.A. 1982 Supp. 
72-8205, satisfies the requirements of the Kansas 
Open Meetings Act. However, notice of special 
meetings must be provided separately prior to 
each special meeting of the school board. Indi-
vidual notice is required and publication in a 
newspaper does not comply with Kansas law, al-
though notice may be given in writing or orally 
via the telephone. Cited herein: K.S.A. 1982 
Supp. 72-8205, K.S.A. 75-4317, K.S.A. 1982 Supp. 
75-4318. 

Dear Representative Walker: 

You inquire regarding the "notice" requirements of the Kansas 
Open Meetings Act, K.S.A. 75-4317 et seq. Specifically, you 
ask: 

"A. In our regular July Board of Education 
meetings we establish dates for all of the 
rest of the regular meetings during the year. 
Does this action meet the requirement of 
notification? 



"B. Does publication, or inclusion in a 
story, in the official newspaper meet the 
requirements? 

"C. Does telephone notification meet the re-
quirements?" 

K.S.A. 1982 Supp. 72-8205 provides in relevant part: 

"(a) The board shall meet at least once each 
month. At some time during the month of 
July of each year, the board shall adopt a 
resolution specifying a regular meeting time 
of the board and such resolution shall spe-
cify the regular hour of commencement of the 
meeting, as well as the day of the week and 
the week of the month. . . . Such resolution 
shall also specify the regular meeting place 
of the board and may specify that any regular 
meeting may be adjourned to another time and 
place." 

The Kansas Open Meetings Act, specifically K.S.A. 1982 Supp. 
75-4318(b) requires: 

"(b) Notice of the date, time and place of 
any regular or special meeting of a public 
body designated hereinabove shall be fur-
nished to any person requesting such infor-
mation, except that: 

"(1) If notice is requested by petition, the 
petition shall designate. one person to receive 
notice on behalf of all persons named in the 
petition, and notice to such person shall con-
stitute notice to all persons named in the 
petition; and 

"(2) if notice is furnished to an executive 
officer of an employees' organization or 
trade association, such notice shall be 
deemed to have been furnished to the entire 
membership of such organization or associa-
tion." 

In Kansas Attorney General Opinion No. 77-337, Attorney General 
Schneider concluded: 

"Any person who requests notice of the date, 
time and place of regular meetings of a gov-
erning body, the regular meetings of which 
are held on a designated date, . . . and at 



 J. Smoot 
Deputy Attorney General 

a fixed time and place, is entitled to be 
furnished a single notice of such information, 
and need not be furnished individual notice 
prior to each regular meeting." 

We affirm General Schneider's conclusion but would add the 
following caveats: (1) Notice is required to be provided 
to any person requesting it, regardless of the identity of 
the requester. See Kan. Att'y Gen. Op. Nos. 81-137 and 
78-132. Enclosed. (2) The mere act of designating the date, 
time and place of the regular meeting does not satisfy the 
open meetings law requirements for notice. Notice must 
still be given to each requester by providing a list of 
the designated dates for the regular meetings. (3) Finally, 
individual notice of each "special" meeting is still required 
as the dates designated in July are for regular meetings and 
do not notify a requester of special meetings. Kan. Att'y 
Gen. Op. No. 77-337 at pg. 3. 

You next inquire whether publication in a newspaper or inclu-
sion in a news story would satisfy the notice requirement. 
It would not. The Kansas Open Meetings Act requires the 
giving of individual notice to each requester [except as 
authorized by K.S.A. 1982 Supp. 75-4318(b)(1) and (2)]. For 
a thorough discussion of this issue, see Smoot and Clothier, 
Open Meetings Profile: The Prosecutor's View, 20 W.L.J. 241, 
265, 266 (1981). 

Lastly, you inquire if notice by telephone is adequate. In 
our judgment it is. Kansas law does not specify written 
notice. Smoot and Clothier observed: "Presumably, oral 
notice in the form of personal contact or telephone conver-
sation, or written notice, through the use of telegrams or 
letters, would be adequate." Id. at 267. 

Therefore, it is our opinion that annual notice of regular 
meetings of a school board established pursuant to K.S.A. 
1982 Supp. 72-8205, satisfies the requirements of the Kansas 
Open Meetings Act. However, notice of special meetings 
must be provided separately prior to each special meeting 
of the school board. Individual notice is required and 
publication in a newspaper does not comply with Kansas law, 
although notice may be given in writing or orally via the 
telephone. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
ATTORNEY GENERAL OF KANSAS Bradley

RTS:BJS:hle 

Enc. 
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